"Norrlands-skräcken" Jane Ross

För andra matchen i rad sänkte skotska landslagsspelaren Jane Ross Norrlands-lag i Damallsvenskan. Hennes 1-0 senast mot Umeå IK upprepade hon när Vittsjö GIK tog emot Piteå IF inför 446 åskådare. Båda målen värda vardera tre poäng.
Jane Ross. FOTO: Bildbyrån (arkiv)

Vittsjö kom till spel utan Sandra Adolfsson avstängd efter tre gula kort, Kirsty Yallop och Emma Sjödahl skadade.
Piteå försökte anfalla med djupledsbollar men sprang oftast offside. Vittsjö hade merparten av spelet i första halvlek. En av hemmalagets bästa spelare var Elin Nilsen som låg bakom en hel del i första halvlek. I matchens 9:e minut hade hon ett bra skott på mål som Hilda Carlén räddade. Tio minuter senare fick Vittsjö en frispark som nickades strax utanför av Ifeoma Dieke.
Piteås första målchans kom i matchens 24:e minut genom Francisca Ordega, ett skott som räddades av Minna Meriluoto Vittsjö-målet.
I 25:e minuten fick Hilda Carlén i Piteå-målet rädda när Elin Nilsen stormade fram efter en hörna. Förutom det insläppta målet gjorde Hilda många säkra ingripanden.
Matchens enda mål kom i 38:e minuten efter en frispark lagd av Mandy Van den Berg och nickad i mål av Jane Ross.

Vittsjö fortsatte att trycka på i inledningen av andra halvlek. Piteå hade problem att få till någon riktigt vass målchans. Man slarvade för mycket i passningsspelet.
I 54:e minuten hittade dock June Pedersen Pauline Hammarlund med en passning men hennes skott men Minna Meriluoto räddade.Ytterligare io minuter senare hade Piteå ännu en bra målchans efter ett inkast. Francisca Ordega spelade fram Elin Bergkvist som sköt, men hennes skott slåss räddades till hörna. Piteås bästa kvitteringschans kom i 78:e minuten på hörna. På den höll sig Faith Ikidi framme och touchade bollen som räddades av Vittsjö-spelare på mållinjen.

Stellan Carlsson, Piteå IFs tränare:
-Det var en väldigt tät match som avgjordes på en fast situation. Vi försökte forcera men hade inte kvalitén i passningarna idag. Vittsjö är ett uppdelat lag där man står högt med forward och yttrar.

June Pedersen:
-Vi vill vinna varje match och blir bättre, annars hade vi inte hållit på med detta. Vi har varit riktigt bra på träningarna. Motvinden i första halvlek påverkade vårt spel mycket.

Simon Sjöfors Vittsjö GIKs tränare:
-Det var en ganska tillknäppt historia med inte så många målchanser och med två hyfsat bra lag som tog ut varandra. Både Piteå och vi har bra hörnor och passningsläggare. Spelmässigt var första halvlek bäst från vår sida med medvind. En skön seger.

Thomas Mårtensson Vittsjös andra tränare
-En stabil backlinje som lyfte sig och ett extra plus till vår målvakt Minna Meriluoto. Vi har gått runt på fler spelare då vi vunnit. Vi fick inte med Jane Ross så mycket i spel idag. Jane är bra på många situationer. Bra betyg till vår defensiv.

Elin Nilsen Vittsjö GIK
-Det kändes bra i första halvlek. Då var jag delaktig i mycket. I andra blev jag trött och sliten. Det var tufft att möta Piteå. De är tunga och väldigt kompakta.

Text: Anders Bystedt