Lindblom på god väg mot målet

2011 var Anna Lindblom med och spelade Hammarby ut ur allsvenskan. Nu gör hon sitt yttersta för att föra sitt hjärtas klubb tillbaka till fotbollens finrum.
Hammarbys Anna Lindblom på väg mot Damallsvenskan igen. Foto: Bildbyrån

När damfotboll.com träffar Hammarbys ytterback står hon och masserar sin nacke lite lätt. Nacken och ett blödande skrapsår på näsan vittnar om att helgens derby mot Djurgården var en tuff match. Men Anna Lindblom säger att det hör till, ett derby mot Djurgården ska kännas. Dessutom spelar skavanker ingen roll om man har vunnit. Och det gjorde Hammarby. Man slog Djurgården med 2-0 och tog ett kliv mot Damallsvenskan 2014.
– Vi har inte vunnit mot Djurgården på länge, men vi visste att vi skulle va starka - vi har inte torskat på Kanalplan i år, säger Lindblom och fortsätter:
– Vi hade så djävla bra stämning innan matchen att jag visste att vi skulle ta det. Vi började matchen lite spänt, så lite nervöst var det. Men jag var aldrig orolig, vi är starka.

Skönt alla bajare såklart, men extra skönt för Lindblom själv. Hon, och Emilie Ekman, är de enda i dagens lag som var med när det grönvita Stockholmsvägen åkte till ur serien hösten 2011.
– Min tanke när jag gick tillbaka till Bajen var att jag var med och spelade dem ur Damallsvenskan, nu ska jag fan ta med dem upp igen.

Ännu återstår några matcher innan Hammarby är klara för en återkomst i Damallsvenskan. Men laget har allt vid egna fötter. Och för Lindblom är det stora kontraster mellan nu och hösten 2011. Mellan urramlandet och återtåget.
– Det är två helt olika känslor. Nu är det bara fantastiskt kul att spela fotboll. Och när vi åkte ur var det bara mörker, jag har ju sådant "djävla" Hammarbyhjärta. Och att åka ur när klubben har spelat i Damallsvenskan samtliga säsonger, det var riktigt, riktigt tungt.

När Hammarby åkte ur bestämde sig Lindblom för att lämna klubben. Hon var inte redo att, liksom klubben i hjärtat, lämna Damallsvenskan och spenderade därför en säsong i Djurgården. När även de föll ned i ettan bestämde hon att det var dags att återvända till Kanalplan.
– När Djurgården åkte ur kände jag att nu ska jag spela de här åren i Elitettan, tills vi får upp Bajen igen. Jag är tokbajare hela vägen in i själen, så det var det enda alternativet som fanns för mig, avslutar Lindblom.

Än är målet inte nått. Än är Hammarby inte ett damallsvenskt lag. Men det är nära nu och när endast tre omgångar återstår är Lindblom på god väg att spela upp sitt hjärtas klubb i högstadivisionen igen.