Djurgårdens måldrottningar om succén

Medan Djurgården smugit bakom topplagen och jagat en plats till Damallsvenskan har Mia Jalkerud och Madeleine Stegius gjort allt annat än smugit. Tillsammans har de hittat nätet nästan 40 gånger hittills i Elitettan. Vi tog ett snack med de båda måldrottningarna.
Mia Jalkerud jublar över ett av sina mål i årets Elitetta. Foto: Bildbyrån

När Djurgården föll i bortaderbyt mot Hammarby föll man tungt. Den där damallsvenska platsen man jagat var nu borta, inte bara i teorin utan också i praktiken. Drömmar om en återkomst till landets högsta serie 2015 stannade vid att vara just drömmar. Och bara minuter efter slutsignalen fick lagets båda måldrottningar en diktafon under näsan och ombads att berätta vad som hade gått snett.
– Aggressiviteten fanns inte där, vi kom på halvmellis. Vi fick inte till kontringar. Men Hammarby är ett starkt definitivt lag, fast vi gjorde det lite lätt för dem, analyserar Jalkerud.

Mållösa för en gångs skull
I derbyt mot Hammarby fick både Mia Jalkerud och Madeleine Stegius gå mållösa av planen. En ovanlig syn i årets serie. Tillsammans har de hittat målet 39 gånger på 23 matcher, vilket är fler gånger än sju lag gjort i Elitettan under hela säsongen. Jalkerud leder Elitettans skytteliga på 21 mål, bakom skuggar Stegius och Mallbackens Mimmi Larsson på 18 mål vardera. Djurgården har gjort flest mål i serien. Men i det ack så viktiga derbyt mot Hammarby blev de båda målspottarna mållösa.
– Vi misslyckades med att göra mål för att Hammarby är väldigt starka defensivt. Men sen följde vi inte riktigt vår matchplan heller, säger Stegius och Jalkerud tar vid och berättade om hur matchplanen såg ut:
– Vi skulle sätta hög press, men vi kom inte upp i press och det kändes som att hälften av laget körde något annat spel. Jag tror det var det som avgjorde.

Men duons målsuccé i Elitettan går inte att förbise. Frågan är hur två spelare från samma lag kan ösa in så pass många mål, ofta brukar två målskyttar ta ut varandra.
– Vi har två olika spelstilar som kompletterar varandra bra och det har varit väldigt framgångsrikt för vårt anfallsspel. Sen får man inte glömma att vi haft yttrar som spelat in oss till bra lägen, men framförallt har vi utnyttjat varandra maximalt, säger Jalkerud och lyfter fram Stegius främsta egenskaper som medspelare:
– Hon tar in boll och är väldigt teknisk, vilket jag själv inte är. Jag vet ofta vad hon tänker och hennes spelförståelse är väldigt bra, säger Jalkerud innan Stegius får möjlighet att beskriva sin anfallspartner:
– Hon är målgörare, hon är en målskytt, hon är alltid där inne. Det kanske inte de svåraste målen hon gör men hon är alltid på rätt ställe, det är skönt att hon är det.

Vi behöver ett år till
Djurgården har slitit i skymundan hela säsongen. Få trodde på laget från start, men Djurgården har gäckat topplagen och naggat dem i hälarna. Nu är loppet dock kört för laget som föll ur Damallsvenskan 2012.
– Vi har varit underdogs från början, tippade att vara i botten och att bara hänga kvar i år. Så det är positivt att vi har slagit hål på de ryktena och ändå ligger i toppen. Men vi har inte det där sista, vi är inte redo att ta steget upp. Det är bara att erkänna för oss själva, vi behöver ett år till, nästa år går vi upp - det är så vi får tänka nu, suckar Stegius med en viss besvikelse i rösten.

Men, frågan är om de båda måldrottningarna stannar i Djurgården? Deras succé lär inte ha gått andra klubbar förbi. När undertecknad frågar ''det lär ju inte vara så att ni inte har erbjudanden från andra klubbar att ta ställning till'' väljer Stegius och Jalkerud att inte svara, men deras talande skratt säger mycket.
– Jag har inte tänkt så långt, jag kör det här nu. För mig hängde det lite på om vi gick upp eller inte. Men det är mycket runt omkring som ska funka, jag tar ett beslut efter säsongen, säger Jalkerud och får medhåll från Stegius:
- Precis, fokuset är här och nu, tills sista matchen är spelad, sen får man ta det därifrån.

Djurgården kommer att spela i Elitettan även 2015. Svaret på frågan om Mia Jalkerud och Madeleine Stegius kommer att göra det hänger i luften tills vidare?
Någonting säger mig att vi får anledning att återkomma till den.