Manon Melis mål gav fördel Kopparbergs/ Göteborg

Manon Melis avgjorde dagens toppmöte i Damallsvenskan till Kopparberg/Göteborgs FCs favör. Efter 1-0-segern på Behrn arena i Örebro kan Kopparberg/Göteborg genom segrar i Kristianstad och hemma mot Vittsjö kvalificera sig för nästa års Champions League samt vinna det stora silvret.
Tuffa dueller matchen igenom, här Sara Lindén och Elin Magnusson (Foto: Rainer Fussgänger)

Efter den första halvleken inför 864 på Behrn var nog ganska många bedömare ense om att detta såg ut som en klassisk 0-0-match. Hög intensitet i närkamperna, periodvis högklassigt passningsspel i båda lagen, men ytterst lite hände framför Loes Geurts och Stephanie Labbés mål. Sarah Michael hade hemmalagets största chans efter 28 minuter, men hennes hårda skott susade någon meter för långt till höger bakom Hollands landslagsmålvakt , Kopparberg/Göteborg kom nästan inte alls till farligheter och i ren förtvivlan dundrade Andrine Hegerberg bollen mot ribban i den 38:e matchminuten - Labbé skulle inte ha haft en chans att ta den bollen.

Medan Stefan Rehns Kopparberg/Göteborg satsade på snabba omställningar som gjorde Örebro-defensiven ytterst alert och noggrann så fort det begav sig, hoppades hemmalaget på fasta situationer och i straffområdet på Sarah Michael. Samspelet i KIF Örebro är stundtals imponerande. Men när Annika Kukkonen slog ett antal hörnor från högerkanten och när Marina Pettersson Engström levererade sina fruktade frisparkar in i straffområdet var Kathlene Fernström och Sabrina Vigueir på sin vakt och rensade allt som kom in där.

Trots att målchanserna var en bristvara såg publiken en mycket väl genomförd match av båda lagen där väldigt små marginaler avgjorde till slut.
Matchens enda mål dröjde 73 minuter och var ett holländskt samarbete mellan Lieke Martens och Manon Melis.
- Tyvärr gör inte vi något mål, och de gör ett på ett sätt som är ganska signifikant för dem, på en omställning, sade Örebros lagkaptén Elin Magnusson till damfotboll.com efter matchen.
- Det gick väldigt fort från att vi hade anfall tills de gör mål. Men jag tycker ändå att vi gör en bra match, det gör Kopparberg/Göteborg också. Det är klart att jag hade velat att vi skulle ha gjort mål, men jag kan inte vara missnöjd med laginsatsen. Det känns som att det var en ganska tajt match, båda lagen spelar disciplinerat över 90 minuter. Jag tycker att vi har några bra fasta situationer. De blev kanske inte så där riktigt hett, men vi var nära flera gånger, säger Elin Magnusson.

- Det är två matcher kvar innan serien ska summeras, fortsätter Elin.
- Vi får ta med oss den här prestationen och vi kommer att göra allt för att vinna de två sista matcherna och det måste Kopparberg/Göteborg också göra. Det vet vi alla i den här serien, det finns inga givna vinster oavsett vem du möter, avslutade Elin Magnusson med siktet inställt på fler vinster.

Kopparberg/Göteborg ska kommande vecka åka till Vilans IP i Kristianstad där ännu en tuff bortamatch väntar.

The Observer 2014-10-04 19:11

Sällan har man sett en så raffinerad avslutning av serien och särskilt att just andraplatsen varit så eftertraktad.

Om alla de tre som gör upp om andraplatsen vinner allt återstående blir det målskillnadsaffär som för närvarande (och troligen även efter sista matchen) placerar lagen i ordning GBG, LFC och KIF. Visst finns det risk/chans att något lag "snubblar" och förlorar poäng i återstående matcher, vilket straffas direkt.

LFC, exempelvis, får nu betala dubbelt för fiaskomatcherna mot KIF och den svaga insatsen mot KDFF. KIF har höjt sig från att bli ständig femma/sexa, men är knappast vana att fightas om medaljer. GBG har blandat en del under säsongen, men nu verkar Martens och Melis hittat varandra vilket kan bli avgörande.

Inget resultat är givet som Elin Magnusson var inne på i artikeln: AIK vill säkert avsluta snyggt mot LFC, Jitex kommer kanske att lyckas hålla emot mot KIF och Vittsjö kan faktiskt plocka placeringar vid poäng/vinst mot GBG.....

Kompis 2014-10-04 23:47

Väldigt spännande om vem som kniper den andra CL-platsen. Det tycker alla utom TV4 Sport som till helgen istället väljer att visa Vittsjö-Rosengård. Ett lag i botten som inte riskerar att åka ut mot ett som redan tagit SM-guld och istället har siktet inställt på viktiga CL-matcher under hösten. Hej och hå vilken spännande match det blir på söndag... Gäsp..

Martin 2014-10-05 14:44

Efter vad jag läst mig till är det Linköping-Eskilstuna som visas på TV4 Sport. Synd att det inte är på TV 12 istället som fler kan få in.

Nu känns det som rätt stor fördel för Göteborg då de ju slipper att ställas mot Lindahl i den annars riktigt jobbiga bortamatchen mot Kristianstad (även om matchen förstås kan bli nog så svår ändå). Även Vittsjö är ett lag som kan ställa till det även om jag inte imponerades av vad jag såg sist av dom på Linköping Arena där det blev storförlust trots bra målvaktsspel.

Örebro har den klart behagligaste avslutningen och ska inte heller räknas bort. Att Jitex skulle ta poäng av dom ser jag som uteslutet och att de skulle förlora två raka hemmamatcher känns inte heller troligt.

Linköping har en riktig nyckelmatch mot Eskilstuna där det finns en risk att bortamatchen mot Liverpool i CL kan ställa till det mentalt och jag utgår ifrån att man slår AIK borta på ren kvalitetsskillnad. Att Piteå skulle råna sig till poäng på samma sätt som i hemmapremiären mot Linköping känns inte heller sannolikt.

Hur som helst var detta ett drömresultat för oss som vill ha spänning in på mållinjen och det kan ju faktiskt bli direkt avgörande matcher sista omgången vilket vore oerhört roligt.

Kompis 2014-10-05 17:30

Min kommentar syftade på tv-matchen NÄSTA söndag mellan Vittsjö/Rosengård som TV4 Sport väljer att sända istället för Kristianstad/Kopparberg Göteborg. Att de idag visade Eskilstuna mot Linköping var ju helt korrekt när Linköping fortfarande har chansen till nästa års CL-plats. Dagens match var spännande och inte ett sömnpiller. :)