Vilken vecka för Mallbackens tränare

Mallbackens firande av återkomsten till Damallsvenskan hade nog det flesta ställt in sig på skulle ske just efter söndagens hemmamatch mot Sirius. 0-0 som det blev hade räckt men tack vare att Djurgården eliminerade hotet från Kvarnsveden var saken redan klar vid avspark på Strandvallen. Icke desto mindre kom drygt 600 till matchen.
Madelen Janogy är på väg igenom i den andra halvleken. FOTO: Anders Andersson

I onsdags blev han pappa för andra gången amallsvenskan. Man kan lugnt säga Mallbacken-tränaren Henrik Arnengs vecka har varit lyckad.

– Verkligen, jag fick en pojke på onsdagskvällen och blev tvåbarnsfarsa, det och avancemanget till Damallsvenskan har varit väldigt roligt, säger Henrik Arneng.

Ta oss igenom dagens match från din horisont?
– Det är klart att man alltid vill vinna hemma, men Sirius är inget dåligt lag, det är ett lag som verkligen försöker spela fotboll, vi hade problem med våra spelvändningar i den första halvleken och blev för raka i vårt spel och saknade tålamod. Chansmässigt kanske vi är något vassare än Sirius, men jag tycker att de var bättre än oss spelmässigt i första halvleken. I den andra tog vi över och var det bättre laget.

Men Mallbacken hade ett par lägen som annars har suttit tidigare under säsongen?

– Mimmi Larsson hade bland annat ett friläge, men idag är vi inte så effektiva som vi har varit under säsongen. Sen skapar vi inte så många stekheta chanser, vi har många hörnor i slutet av matchen men lyckades inte skapa de där riktiga bra målchanserna genom ett bra spel, tycker Henrik Arneng.

Går det att ta med sig något från matchen?
– Vi fokuserade verkligen på uppgiften trots att det var klart att vi hade gått upp till Damallsvenskan. Vi pratade om det före matchen att vi måste gå för att vinna serien, det har vi som mål nu. Vi kommer inte vara nöjda med att bara ha gått upp.

Men har det sjunkit in att ni är klara för Damallsvenskan nästa år?
– Det var lite svårt att förstå när man kollade på resultaten. Givetvis var det en lättnad och skönt att vi är klara, men vi har inte vunnit serien - än...Vi har haft turen att klara oss från allvarliga skador, så när som på ett korsband innan säsongen kom igång

När Julia Karlenäs och Emmie Johansson lämnade för studier i USA kom Madelen Janogy in från Falköping och Tessa Gavilsky anslöt från USA.

– Det betydde oerhört mycket för vi tappade två otroligt duktiga spelare som lämnade ett stort tomrum. Madelene och Tessa har verkligen lyckats fylla de det. Vi fick ändra om lite i vår spelstil för att få in dem bra och det har varit oerhört lyckat. Det var efter matchen mot Hammarby där vi var med till slutet men tappade helt som vi såg behovet att ändra. Vi kände att det blev för stora luckor och att vi inte klarade av att hantera det med gamla spelsystemet. Då ändrade vi om till 4–4–2 och efter det har fungerat bättre, säger Henrik Arneng.

Text: Anders Andersson

The Observer 2014-10-05 23:07

Det var efter två kvalvinster (0-1, 1-0) mot just Sirius 2012 som Mallbacken gick upp i allsvenskan 2013. Så Sirius ville nog gärna vinna idag....

Avancemanget klart. Vad är då kvar? Jo, serievinsten. Två poäng upp till Hammarby och nu får man nog spurta om inte Hammarby ska komma förbi (om inte annat så på något bättre målskillnad). Det vore litet snöpligt för MIF. Återstående matcher mot två lag som "inte har något att spela för" (Umeå Södra redan nedflyttningsklart i praktiken och Bollstanäs som just fixat nytt kontrakt). Naturligtvis livsfarligt att tänka så på plan - inget att spela för kan innebära att laget gör sin bästa match!

Framtiden? Närmast att vinna serien. Det intressanta kommer längre fram:

  1. Var kommer Mallbacken att spela 2015? Att inte kunna spela på Strandvallen vore närmast som att amputera ett ben på en spelare.

  2. Kommer arenakraven med miljonupprustning att kunna lösas?

  3. Kommer MIF att kunna skapa ekonomi för att hänga kvar i allsvenskan? Det behövs sannolikt minst en klasspelare som förstärker i varje lagdel och en trupp på närmare 20 spelare för att det ska vara möjligt.....

Rufus 2014-10-06 14:05

Nåja... Med sin värmländska charm och övertalningsförmåga fixar nog gubbarna i Mallbackens IF Sunne att utverka ännu en dispens från Förbundet. Inget elljus nästa år på Strandvallen, förmodligen. Det trista med detta är att den stora allmänheten aldrig får se direktsända matcher på TV från idylliska Strandvallen. Television kräver ju arenabelysning i megawattformat. Det lutar nog också åt att andra, närbelägna fotbollsplaner får tjäna som surrogat till Strandvallen. Många MIF-supportrar kommer säkert att känna sig partiellt emotionellt amputerade när hemmamatcherna spelas i Sunne eller ännu längre bort från damfotbollens Mekka i Mallbacken! ;)