Mångsidiga Kristine Minde vill hota Liverpool

Kristine Minde lämnade hemstaden Bergen för att utöka sitt fotbollskunnande i internationell miljö. Champions League fanns inte med i planeringen när hon kom till Linköping. Likväl heter nästa motståndare Liverpool.
KIF örebros Marie-Eve Nault hindrar Kristine Minde, Linköpings FC, från ett avslut. Foto: Filip Oskarsson

– Bara det namnet gör att allt känns jättekul och spännande. Jag har inte heller spelat Champions League tidigare, säger hon.

En rapp, uttrycksfull röst svarar när damfotboll.com ringer upp inför Englandsresan. Kristine Minde har gjort sig hemmastadd i Linköping, funderar fritt på för reportern tacksamt försvenskad norska.

På samma gång har hon tagit stora språng, i livet och inom fotbollen de senaste åren.

Ifjor: EM-spel med norska landslaget hela vägen till finalen på Friends Arena, giftermål med maken Robert i november. 2014 lockade LFC till sig 22-åringen.
– Svenska ligan har utvecklat mig och jag har fått många bra träningar med Linköping, säger hon efter ett drygt halvår i sin första utlandsklubb.

Historieskrivningen bör brytas där, inte minst för att den kunde varit helt annorlunda. LFCs vassa yttermittfältare var 14 år, lovande fotbollstjej när hon fick ett erbjudande från oväntat håll.
– Jag spelade med Tertnes (moderklubben, journ. anm.) och vi hade varit på cup i Danmark. Då fick jag ett mejl från Montpellier, tränarna hade kollat på mig och ville att jag skulle komma ner.

Det var en rådvill tonåring som återvände från Frankrike med ett färskt kontraktsförslag i handen. På hemmaplan hade björnen vaknat, regionens storklubb Arna-Björnar kontrade med ett motbud.
– Jag kände att det var tidigt att flytta, så jag valde att stanna kvar. Dessutom skulle jag få samma tränare på skolan som i klubben och bra uppföljning.

Beslutet var taget, lika bestämt och målinriktat som Kristine Minde verkar ha hanterat det senare under fotbollskarriären. Morten Kalvenes och Arna-Björnar fostrade henne genom ungdomsåren, till dubbla U20-VM och A-landslaget sedan 2011.

LFC tog vara på mångsidigheten
En spelare att lägga märke till i landslagsdressen, när hon skrev på för Linköping var stickorden en mångsidig och nyttig spelare med kapacitet för olika positioner.

Martin Sjögren tvingades testa nästan direkt, LFC fick skador i backlinjen och Minde flyttade ner för att hålla ihop försvaret. En av många omkastningar i våras för norskan.
– Det gick, men det var en riktig utmaning. Jag var van från Arna-Björnar att bli flyttad på, men inte så mycket, säger hon.

Med hösten kom två tydliga förändringar. Den första - Minde är klar med psykologutbildningen på distans i Bergen och är nu helt och fullt fotbollsproffs.
– Det märks mest på att jag kan använda tiden till fotboll, får mycket tid till återhämtning.

Hur trivs du med all vila?
– Jag gillar att ligga på soffan, ler Minde.

Det är förstås inte hela sanningen. Familjeliv, böcker, stickning och Suzuki-motorcykeln drar också.

I LFC känner hon ändå lugn och ro, trots att säsongen pågår i sin mest intensiva period.

Skadelistan är kortare, Minde behåller platsen som yttermittfältare match efter match.
– Jag gillar det, vet att jag antingen kommer att spela till höger eller vänster. Det hjälper de mentala förberedelserna vilket behövs, det är en tuff roll att spela, säger hon.

– Jag har blivit bättre på det offensiva, utmanar mycket mer och slår inlägg. Det kunde jag inte i våras då jag flyttade runt.


Tungt bagage inför CL-premiären
Med ett tidigt morgonflyg på tisdagen hamnar Linköping i Liverpool för Champions League-match. I bagaget finns söndagens poängförlust mot Eskilstuna som gör det svårt, nästan omöjligt att nå serievägen till andraplatsen och nytt CL-deltagande nästa säsong.

Låter det krångligt? Kraven är ännu större på spelarna att släppa en insats och ta fatt på nytt i det täta spelschemat.
– Vi måste bara tänka på nästa match och det är inte helt lätt. Nu är det fokus på Liverpool, sedan har en vi en tuff match på söndag igen.

Mitt upp i slutspurten har LFC drabbats av oönskad måltorka, två matcher i Damallsvenskan med anfallsnolla. Med tanke på vad bortamål innebär internationellt är det högsta prioritet att få in bollen på onsdag kväll.
– Vi har mycket bra spel, jag vet inte riktigt vad som hänt på slutet. Men vi har gjort mycket mål tidigare och jag tror att det kommer att lossna, vi hinner i alla fall inte träna eller prata så mycket om det när matcherna går i ett, säger Kristine Minde.

CL-premiären mot Liverpool har hon haft ett gott öga till länge. I juni tog Linköping över Tyresös plats i mästarligan.
– Det betyder mycket att få spela bra matcher i Champions League, bra motstånd och annorlunda spelare. Vi ska vinna och spela i november också.

Onsdag 19.30 Liverpool LFC - Linköpings FC