Emma Berglund lämnar Umeå IK FF

Efter nio säsonger och 130 matcher lämnar landslagsbacken Emma Berglund, 25 Umeå IK FF. Söndagens hemmamatch mot Jitex BK blir hennes sista i UIK-tröjan . – Så är det och det lär nog komma en och annan tår. Jag har ju haft så många fina år i Umeå IK så visst blir det en speciell match, säger Emma Berglund.
Emma Berglund, gör sin sista match för Umeå IK mot Jitex. Foto: Bildbyrån

Efter att ha startat karriären i Täfteå IK och haft ett mellanspel i Umedalens IF kom Emma Berglund till Umeå IK inför säsongen 2006.
Som 17-åring kom hon till ett UIK som var fyllt med världsstjärnor på alla positioner.
– Både på och utanför plan fick jag vara tillsammans med dem som var stora både som spelare och personligheter. Sen fick jag även chansen att vara med om härliga upplevelser och framgångar, även om jag inte fick spela särskilt mycket på den tiden.

Emma Berglund var med om att vinna SM-guld åren 2006-08, det blev cup-guld 2007 och silver i Uefa Women´s Cup 2006 och 2007. Under åren har hon också växt ut till en fullfjädrad landslagsspelare och vi får inte heller glömma bort säsongen 2012 då hon blev utsedd till Årets Back i Sverige.
– Jag har verkligen haft jättekul med fotbollen och i synnerhet i UIK-tröjan. Tack vare tiden med världsstjärnorna i UIK så fick jag tidigt lära mig att ta ansvar på planen och att det inte finns några genvägar till framgångarna. Förhoppningsvis har mina erfarenheter kunnat smitta av sig på våra yngre spelare, säger Emma Berglund.

Beslutet att lämna Umeå IK FF efter nio säsonger grundar Emma på helt egna tankar sett till den fortsatta karriären.
– Jag har fortfarande stora drömmar och jag vill fortfarande utmana mig själv att bli ännu bättre som fotbollsspelare. Dessutom är jag fortfarande sugen på de riktigt stora matcherna, funderar Emma och fortsätter:
– Det är inte klart vilket lag jag kommer att tillhöra nästa säsong. Jag har fått några förslag, men inget konkret och jag vill framförallt inte förhasta mig i beslutet kring min framtid.

När det gäller söndagsmatchen mot Jitex har Emma satt upp två viktiga mål.
– Först och främst att det blir seger, men sen är jag också sugen på att göra mål, det skulle vara en snygg slutpunkt på alla härliga år i Umeå IK.
Joakim Blomqvist, tillförordnad klubbchef i Umeå IK FF, beklagar att Emma Berglund bestämt sig för att lämna klubben.
– Emma har varit otroligt viktig för UIK och samtidigt ett fantastiskt föredöme för våra unga spelare. Hon är ett ypperligt bevis på vad som krävs för att bli en riktigt bra fotbollsspelare, säger han.
Blomqvist hyllar också Berglund för sin mångsidighet på planen.
– Hon har bra speluppfattning och läser spelet på ett suveränt sätt. Med sin spelintelligens, såväl defensivt som offensivt, är det självklart en stor förlust för Umeå IK FF att hon lämnar oss.