Liljegärd slutar - blir tränare

Division 2-laget Bergdalens IK i Borås det är nästa adress för Linnea Liljegärd som nu lämnar den Damallsvenska scenen och Kristianstads DFF för att bli tränare.
Linnea Liljegärd lämnar spelarkarrärien för att bli tränare. Foto: Bildbyrån

Den tidigare skyttedrottningen Linnéa Liljegärd med 18 A-landskamper och 148 Damallsvenska matcher i bagaget kommer således med massor av rutin och erfarenhet till ett ungt och utvecklingsbart gäng i Bergdalens IK.
Linnea Liljegärd tar över som ny huvudtränare tillsammans med Rebecca Johnson som fortsätter som spelande assisterande tränare.

Linnea har redan lämnat Kristianstad och börjat inordna sig i sitt nya liv i Borås. damfotboll.com får tag i henne på jobbet. När du nu inleder en tränarkarriär kan det knappast innebära att du också satsar vidare på den egna fotbollskarriären?
– Nej, nu ska jag tagga ner lite och ta mig an den här nya utmaningen att bli tränare. Jag har haft det i bakhuvudet ganska länge och just nu passar det mig fint att ta det första steget. Så jag lägger, om än tillfälligt ner min spelarkarriär. Jag säger inte att det är för evigt men jag behöver lite tid att hitta motivationen igen. Har känt att något saknats och det känns skönt att jag nu tagit det här beslutet.

Hur gick diskussionerna med Kristianstads DFF? Ditt kontrakt gick ut om jag inte missminner mig?
–Det stämmer bra och vi har haft en dialog där jag berättat hur jag känt och Kristianstads DFF ville inte förlänga. Har haft ett par anbud som tränare och Bergdalens IK kändes bra, då är jag så att säga tillbaka på hemmaplan igen, säger Linnea som är ifrån trakterna.

Rebecca Jonsson, har spelat i flera klubbar och ni känner varandra sen tidigare. Ännu ett kvinnligt tränarpar, dina kompisar ifrån Göteborg Johanna Almgren och Stina Segerström har tagit samma steg och blivit tränare för Kungsbacka DFF. En slump men en rolig sådan?
– Det är jättekul och att det är just vi kanske inte är en slump men att det sker samma år är väl det, skrattar Linnea.
– Vi var ett gäng i Kopparbergs/Göteborgs FC som gick tränarutbildning samtidigt som vi spelade. Jonna och Stina, Hedvig Lindahl, Lisa Ek och jag. Det börjar ge utdelning nu. Kul också att Maria Bergqvist är tränare i Umeå IK, nu är "Beta" (Elisabeth Gunnardottir) inte ensam kvinna på den posten i Damallsvenskan längre.

Vet att du pratat om att fortsätta som tränare och nu blev ett ganska tvärt slut, om än tillfälligt kanske, på karriären. Hur tänker du inför den utmaningen?
– Att jag har mycket erfarenhet ifrån många olika tränare, har spelat både i Ryssland, Island och Norge och upplevet en del. Jag vet hur jag vill att en tränare ska vara och inte vara. Precis som när man spelar behöver man erfarenhet och det känns fint att börja med det här laget de flesta födda -98, många är med i distriktslaget och flera är landslagsspelare redan.

Egna spelarkarriären då?
– Först måste jag hitta glädjen och det gör jag i fotbollen som tränare, för jag älskar fotboll. Kroppen får lite välbehövlig vila och vem vet om något år kanske jag är tillbaka på plan igen.

Fakta:
Linnéa har varit utlandsproffs i Rossijanka (Ryssland) och Alvaldsnes (Norge).
I Damallsvenskan har Linnéa representerat Falköpings KIK, Kopparberg/Göteborg FC och kommer närmast från Kristianstad DFF.
På fotbollsgalan 2009 fick Linnéa ta mot priset som årets genombrott och årets forward.

Thorsten Frennstedt 2014-11-26 16:47

Ketchup-effekt för kvinnliga tränare.
Maria Bergkvist tränar Umeå IK, Stina Segerström och Johanna Almgren Kungsbacka och nu Linnea Liljegärd och Rebecca Johnson Bergdalen, allt lanseras inom loppet av mindre än två veckor. Och här har man väntat år efter år...

Rufus 2014-11-27 10:51

Ja, och så hoppas vi att det inte bara är en slump eller en "politiskt korrekt" modenyck, utan att allt fler kompetenta kvinnliga tränare kommer och består! Lycka till, Linnea, Johanna, Stina, Maria!