Fjärdeplatsen gnager trots ett bra år för Linköping

– Att bli fyra i Damallsvenskan var en missräkning, mera lyckat var då att vinna en titel, Svenska Cupen samt avancemanget till en kvartsfinal i Champions League, summerar Linköpings-tränaren Martin Sjögren spelåret 2014.
Martin Sjögren Linköping FC:s tränare. Foto: Bildbyrån

– Mest nöjda är vi förstås med att vinna Svenska Cupen. En TV-sänd match, lite ära och prispengar är aldrig fel, konstaterar han.
– Dessutom är vi förstås mycket för att ha gått vidare vidare i Champions League, trots tufft motstånd, värre än vad många andra hade, vill jag påstå. Jag menar Zvezda och Liverpool är inga dåliga lag och vilken vändning gjorde vi inte mot Liverpool, det var en ren njutning att få uppleva Fridolinas hat-trick.

När vi är inne på det måste vi blick framåt en kort stund. I Champions League-kvartsfinalen väntar danska Bröndby IF 20 minuter utanför Köpenhamn. Vad säger du om den lottningen?
– Om man jämför med vad man kunde fått så är det här i mina ögon en mycket bra lottning, säger Martin utan omsvep.

Flera långtidsskadade
Då backar vi bandet och tittar på den damallsvenska säsongen, som ju gick upp och ner för LFC kan man säga. En del beroende på att spelare var långstidsskadade men också lite på sviktande form.
– Allt hänger ihop förstås. Under vårsäsongen var bland andra Charlotte Rohlin, Magdalena Ericsson och Pernille Harder borta med skador under ganska lång tid. Därtill saknades ju både Renée Slegers och Jessica Samuelsson nästan hela hösten samt att Linda Sällström kom igång sent efter sin långa skada. Klart att vi som trupp påverkas av det. Vi blev fyra i serien vilket känns som en liten besvikelse, vi hade högre målsättning, det ska sägas. Vi bjöds in i toppstriden mot slutet när andra tappade poäng men vi lyckades inte förvalta bjudningen, säger Martin besviket.

Skadade spelare har nämnts såsom Linda Sällström, som inte blir kvar i klubben. Trotjänaren Charlotte Rohlin saknades tidvis i våras men kom tillbaka. Inför kommande säsong saknar ni ännu Rohlins namnteckning på ett kontrakt. Är det en fråga om långdragna förhandlingar eller är det bara en tidsfråga innan hon skriver på och hur ser du på hennes betydelse för laget?
– Charlotte är en rutinerad spelare som fortfarande är högt motiverad och på slutet av säsongen närmade hon sig gammal fin form. Hon har ju också dragits med skador under året och sakta men säkert jobbat sig tillbaka. Hon vill ta en plats i VM-truppen och helt klart är hon viktig för Linköping med sin rutin och skicklighet i spelet. Att hon inte skrivit på ännu lär bara vara en tidsfråga, svarar Martin.

Fler tongivande spelare har haft skadeproblem under säsongen. Renée Slegers dras med en segsliten rygg/bäckenskada, Jessica Samuelsson har problem med ljumskarna. Hur ser läget ut för dem?
– Renées rygg/bäckenskada verkar svårläkt och hon jobbar på även om det går sakta. Holland är ju också klart för VM och det är så klart ett mål hon har att vara med där. En skadefri Renée Slegers är förstås en stor tillgång för både Holland och oss. Jessica har haft jobbigt med sin överbelastningsskada men skall vara helt ok när vi drar igång igen, det är beskedet jag fått.

Lyckade nyförvärv
De yngre förmågorna är stadigt under utveckling, hur ser du på t.ex Fridolina Rolfös första säsong hos er?
– Fridolina har gått från att vara en lite anonym U-23 spelare till att ha spelat sig in i A-landslaget och bli en tongivande spelare i Linköping. Jag är mycket nöjd med hennes säsong, sen finns det alltid saker att utveckla och det är just det vi jobbar hårt med i laget.

I somras förstärkte LFC med bland andra Claudia Neto, Janni Arndt och Jessica Silva och under hösten kom Hilde Gunn Olsen in som backup till Katie Fraine i målet. Hilde Gunn har lämnat er för Arnar Björnar i den norska ligan medan Neto och Arndt, de spelare som gjorde mest avtryck, är kvar. Två riktigt bra värvningar antar jag att du instämmer i?
– Ja, ja, både Claudia och Jennie är klasspelare med internationell erfarenhet vilket är viktigt för laget om vi ska prestera på toppnivå under många matcher. Vi blev fyra i Damallsvenskan, vann Svenska Cupen och är vidare i Champions League, det betyder många matcher och den belastningen har varit tuff och då är det viktigt att ha lite rutinerat folk i truppen.

Dansk dynamit
En spelare som är ganska anonym men oerhört nyttig i LFC är mittfältaren Mariann Gajhede Knudsen. Hon är mina ögon en av Damallsvenskans bästa mittfältare, vad säger du som tränar henne?
– Hon är en underbar spelare att ha i laget. En tänkande spelare som också fungerar som tränarens förlängda arm ute på plan. Hon kan omsätta de taktiska direktiv vi ger i omklädningsrummet och få spelarna att prestera det på plan. Att hon är med oss ytterligare ett år är jätteviktigt. Mariann sprider lugn och trygghet genom sitt sätt att vara och spela.

Pernille Harder blev olyckligt skadad mitt i försäsongsträning och det tog tid för henne att komma tillbaka. Men väl tillbaka märks det vilken skillnad hon gör för ert spel. Håller du med?
– Absolut, Pernille är en klasspelare och vi är glada över att få behålla henne i två säsonger till. Det var många klubbar ute i Europa som ville ha henne i sitt lag, det kan jag lova. Men Pernille själv tycker att hon utvecklats bra i Linköping och vill fortsätta att göra så några år till. Skadan kom förstås olägligt, det gör alla skador men på försäsongsträning vill man inte ha den typ av skada som Pernille råkade ut för (stressfraktur i foten). Mentalt blev det en prövning för henne, då hennes fotbollsresa hittills varit rätt så spikrak i sin väg uppåt. Jag tror att hon stärkts av motgången och väl tillbaka i spel märks det, precis som du är inne på, att hon betyder mycket för oss i vårt anfallsspel.

Julönskningar
Jag byter spår helt kort och undrar hur du ser på VM-lottningen och Sveriges chanser till avancemang ifrån gruppen?
– Det är en klart svår lottning där man inte kan säga att någon match är vunnen på förhand. USA får vara storfavorit och sedan blir Australien och Nigeria lag att se upp med. Dom har gått framåt och framförallt har det hänt mycket i Australien. Dom har många unga bra spelare och flera med mästerskapsrutin så det blir lite av en nyckelmatch tror jag. Det gäller för Sverige att maximera och utnyttja sitt spelarmaterial på rätt sätt. Det finns tid och jag tror nog att landslagsledningen har full koll på detta. Vore kul med ett avancemang ifrån gruppen förstås.

En säsong ligger bakom Linköpings FC med blandade resultat. I det stora hela måste ni vara nöjda och ha börjat titta framåt mot den kommande då ni först av allt har en spännande kvartsfinal i Champions League i sikte. Nu närmar sig jul, då brukar man få önska sig något, så vad önskar du dig Martin?
– Att våra skadade spelare, framför allt Renée som haft så jobbigt ska bli frisk och kunna spela för oss och med Holland i VM i sommar, sen att vi snabbt får klart med de nyförvärv vi håller på att förhandlar med, säger Martin innan han hastar iväg till ett plan som ska ta honom till USA för att se en fotbollsturnering på collegenivå.

Text: Anette Börjesson