Wolfsburg på väg mot tredje ligaguldet

Europas och kanske just nu världens bästa klubblag VfL Wolfsburg, med svenskan Nilla Fischer i laget, är på väg till sitt tredje ligaguld i rad. Om någon kan stoppa mästarna är det FC Bayern München. I söndags avslutades årets spel i Bundesliga med den 13:e av 22 omgångar.
Måljubel - ett ständigt återkommande inslag när tyska mästarna Wolfsburg spelar (Foto: Bildbyrån)

Aldrig tidigare har den som är intresserad av både dam- och herrfotboll i Tyskland sett detta scenariot.
Herrarnas serie leds av Bayern München före VfL Wolfsburg medan damernas serie leds av VfL Wolfsburg före Bayern München. Det råder ingen tvekan om vilka som är Tysklands bästa fotbollsstäder.

På damsidan avslutade VfL hemma med 3-0 över Hoffenheim och har därmed inte bara 35 poäng efter 13 matcher utan också en målskillnad på smått otroliga 34-1. Ett enda mål har man alltså släppt in under 1170 minuters speltid och detta mål gjordes av Turbine Potsdams Genoveva Anonma den 4 oktober, kl. 12.31. -
Före och sedan dess har backlinjen som består av Luisa Wensing, Nilla Fischer, Babett Peter och Noelle Maritz hållit tätt och hjälpt Almuth Schult att hålla nollan inte mindre än 12 gånger.

Nästan lika suveräna har Bayern München varit. Deras väg har kontinuerligt varit väg uppåt i tabellen de senaste åren. De verkar nu kunna etablera sig som 2:a och är på god väg mot spel i Champions League. Bayern har förstärkt sig bl a genom Eunice Beckmann som spelade i Linköping i fjol, men hon lyckades inte slå sig in i laget; desto bättre går det dock för henne i München, där hon hittills gjort 7 mål. Förutom Beckmann har även landslagsveteranen Melanie Behringer och holländska stortalangen Vivienne Miedema anslutat till klubben som spelar vid Grünwalder Strasse. 39-4 är målskillnaden för Bayern och returmötet med Wolfsburg hemma spelas den 22 februari. I fall av vinst kan Bayern till och med drar förbi Wolfsburg.

Turbine Potsdam är lite överraskande trea och ytterligare en gång bevisar världens längst verksamma klubbtränare (sedan 1971) Bernd Schröder att han har inte tappat sin stora talang att sammansvetsa ett lag som kan spela i toppen trots att åter igen en hel del spelare har lämnat klubben.

Seger i Champions League 2014/15 känns nästan som ett måste om 1.FFC Frankfurt vill spela europeiskt även hösten 2015. Efter 13 omgångar är fjärde platsen med sju poäng efter Wolfsburg en stor besvikelse och få tror att serieledarna kommer att tappa ens sju poäng nästa vår. Även till starka Bayern är det inte mindre än fem poäng, tre av dessa uppstod när man förlorade hemma mot Bayern för lite mer än en vecka sedan hemma vid Brentanobadet i Frankfurt.
Visserligen har Frankfurt gjort flest mål (44), men man har även förlorat tre gånger. Med en trupp där bl a världsstjärnor som Vero Boquete, Celia Sasic och Dzsenifer Marozsan ingår är det dock alldeles för dålig valuta för pengarna.

I botten är det hopplöst för nykomlingarna Herford och kampen om andra nedflyttningsplatsen står just nu mellan MSV Duisburg och den andra nykomlingen SV Sand. Duisburg tränas för övrigt numera av fd världsforwarden Inka Grings.