Maren Mjelde lämnar Göteborg

Det blev bara en kort sejour för Norges landslagskapten Maren Mjelde. 25-åringen spelade endast nio matcher i Damallsvenskan och hade kommit efter fjolårets sommaruppehåll från tyska Turbine Potsdam. Nästa klubbadress blir norska Toppseriens femma Avaldsnes IL som vill satsa stort.
Maren Mjelde under EM 2013 (Foto: Rainer Fussgänger)

Efter femte platsen i fjol, 19 poäng efter seriesegrarna Lillestrøm SK fick tränaren Arne Møller packa ihop och lämna klubben. Hans efterträdare Tom Nordlie kommer med meriter från norsk herrfotboll och har sagt att han vill både göra laget yngre och norskare.
–Jag har inte kommit för att bli femma, sade han till Bergens Tidende.

Som första landslagsspelare rekryterades anfallaren Elise Thorsnes från topplaget Stabæk, nu följer alltså Maren Mjelde.

Mjelde bestämde sig dock redan innan jul för spel i Norge.
–Det finns många skäl varför jag tackade ja. För det första kommer jag närmare min familj som bor i Bergen. Sedan är min pojkvän från Stord och sedan kan jag leva som fotbollsproffs i Norge. Jag tror också att Avaldsnes kommer att spela om ligaguldet i år, jag har inte kommit för att bli trea, sade Maren Mjelde till lokaltidningen Haugesunds Avis.

Hon har skrivit på för två år och kommer att bli den bäst betalda spelaren i Avaldsnes IL. Klubben fick även betala en övergångssumma till Kopparberg/Göteborgs FC som i och med klubbytet drabbas av ett tungt avbräck strax efter att försäsongen har börjat.

Thorsten Frennstedt 2015-01-12 12:56

Självklart ska det kosta för Avaldsnes. Här handlar det om ett brutet kontrakt. Den 21 november uppdaterade KGFC på sin hemsida vilka spelare som man hade gjort klart med enligt följande:
"Klubben har förlängt kontrakten med Sara Lindén, Beata Kollmats, Anna Ahlstrand, Fanny Lund, Marlene Sjöberg, Sofia Skog och Lisa Ek.
Sedan tidigare har KGFC gjort klart med de holländska landslagsspelarna Loes Geurts, Manon Melis, Lieke Martens, norska landslagsspelarna Maren Mjelde och Andrine Hegerberg samt de svenska U-landslagsspelarna Catrine Johansson, Julia Wahlberg och Rebecka Blomqvist.
I veckan anslöt även nyförvärvet Filippa Curmark från Jitex till KGFC:s trupp
..."

Rufus 2015-01-12 16:49

Man kan tycka vad man vill om detta med brutna kontrakt. I detta fall tycks det dock som om alla parter ändå tjänar på det: Avaldsnes får en bra förstärkning i truppen, Mjelde får ett lönelyft och närmare till familj och pojkvän. K/Göteborg tappar en stark pjäs i försvaret, men får (hoppas vi) en saftig summa norska kronor till klubbkassan och kan med dessa ge sig ut på jakt efter en ersättare för Mjelde med det snaraste.

Det är en viss skillnad på ensidigt brutna och ömsesidigt överenskomna, avslutade kontrakt. När Nilla Fischer lockades iväg från Linköping till Wolfsburg handlade det mer om gentlemen's agreement än "tack för mig, nu sticker jag!". Fischer, en sinnebild för lojalitet och fair play, stöttades i sitt beslut av LFC, som - det får vi inte sticka under stol med - var i starkt behov av en massa sköna euro för att rädda säsongens ekonomi. Nå, det var kanske inte hela sanningen, men...

GambitSWE 2015-01-12 23:52

Håller med @Rufus när det gäller ensidigt och ömsesidigt när det gäller att bryta kontrakt. Jodie Taylor var ju en spelare som bröt kontraktet med Göteborg, och Gbg uttalade då sig att det är svårt att driva sådana mål mot spelare som uppträder på ett sådant sätt. Därav lät de saken bero, trots att hon var under kontrakt. Tror inte heller att de flesta damfotbollsspelare har de miljonerna som krävs för att stämma dem, varav det hela slutar lite i ett antiklimax.

Angående Mjelde, oerhört tungt, oavsett om de fått in en massa pengar. Nu har KGFC jonglerat oavbrutet med nya spelare på mittfältet i ett par år, och det är svårt att helt spela ihop sig. Sist tog det väl till sommaruppehållet innan man han spela ihop sig, och det räcker ju inte för att slåss om guldet. Nu är det inte lika många nya spelare som kommer in som sist, men nog är det skillnad från de lag som har samma spelare år in och år ut.

Rainer Fussgänger 2015-01-13 13:15

Det är helt enkelt en nyckelspelare som lämnar KGFC precis när försäsongen har börjat. Ett tungt avbräck som kan jämföras med om Ramona Bachmann eller Anja Mittag skulle bryta sina kontrakt i Rosengård eller Sarah Michael i Örebro.
Med målsättningen att ta upp kampen om SM guld med Rosengård faller KGFC nu tillbaka till ruta ett med bara en klassvärvning som skulle förstärka laget ytterligare.

Martin 2015-01-14 23:43

Ska inte påstå att jag är insatt i 'fallet' men Göteborgs beslut att låta Mjelde ta steget ner i backlinjen, det var i alla fall planen av vad jag förstått, lär ju inte ha gjort hennes beslut svårare. Detta då en av anledningarna till att hon gick till Göteborg från första början var att hon där skulle få spela på mittfältet vilket hon väl också gjorde ifjol.

Hur som helst ett blytungt besked för Göteborg som nu måste få in en etablerad mittback i laget och med tanke på att alla svenska mittbackar av tillräckligt hög kvalité väl redan står under kontrakt så lär det väl bli att se sig utomlands.