Olivia Schough har hittat hem i Eskilstuna

Under några månader hölls hon på halster, hittade ingen svensk klubb på spelarjakt. Olivia Schough accepterade faktum - och tar med sig erfarenheter från Ryssland till Eskilstuna United.
Olivia Schough redo att ta utmaningen i Eskilstuna och Damallsvenskan. Foto: Bildbyrån (arkiv)

På plats i Finland har landslaget börjat samlingen inför matchen på torsdag. Samtalet med Olivia Schough kommer dock att kretsa mer kring Eskilstuna än landskampsorten Eerikkilä.

En säsong har passerat sedan hon senast bar ett svenskt klubblagsemblem. Det är som Schough själv konstaterar, ett annat läge än när hon senast spelade i Damallsvenskan. Inte minst för henne själv.

Olivia Schough lämnade Kopparbergs/Göteborg när hon precis fullföljt sin första säsong som startspelare. Eskilstuna United fick underskriften från ett landslagsmeriterat utlandsproffs.
Därmed har offensivspelaren en del att leva upp till.
– Klart att det innebär extra press. Men det är bara bra, det triggar. Eskilstuna har ju värvat mig för att jag ska vara startspelare och leverera, säger Olivia Schough som hunnit få många, goda intryck i sin nya klubb.

– Så långt gillar jag det jättemycket fotbollsmässigt. Tränaren Viktor (Eriksson) finns alltid där, ställer upp och tränar extra med en. Jag ser en ljus framtid för mig, säger hon.

Tufft i somras - sedan vände det
Positiva känslor kring utvecklingspotential från spelaren som fick kämpa sig igenom delar av fjoråret. I första proffsklubben Bayern Munchen kom hon aldrig till sin rätt med stora skadeproblem, kontraktet bröts mitt i sommaren.
Schough flyttade hem till Sverige men befann sig i ett idrottsligt vakuum. Sedan kom samtalet som fick henne att ge sig hän åt en ny utmaning.
– Det var ganska tufft, jag trodde det skulle vara enklare att hitta en svensk klubb men alla var redan klara med sina trupper.

– Jag gick runt i ovisshet i flera veckor. Sen fick jag erbjudandet från Ryssland, och det gick ju ganska bra, säger hon.

Rossiyanka ryckte upp henne från rötterna, till ett rejält miljöombyte och möjlighet att fokusera om.
– Jag fick spela mycket och kunde behålla min plats här, säger hon.

Olivia Schough fäster blicken bland spelarna som nyss avslutat en träning i den stora inomhushallen. Hon fick snabbt sin landslagsplats, gjorde 90 fulla minuter i flera av de avslutande kvalmatcherna.
Tacka uppryckningen i Ryssland och motgångarna hon tacklade dessförinnan för det.
– Jag känner att jag vuxit som människa mest, tar ansvar helt enkelt. Nu klarar jag av att vara ensam på ett helt annat sätt och trivs med det.

Om insikten gör Schough till en fullfjädrad VM-spelare till sommaren återstår att se. Klart är att hon tänker ta varje chans att göra skillnad - till att börja med hemmavid.
– Jag är mogen och redo att ta utmaningen i Eskilstuna och Damallsvenskan. Att komma hem till ett lag som satsar är riktigt skönt.