FC Rosengård vidare i Svenska Cupen efter förlängning

Kopparberg/Göteborg FC tog emot FC Rosengård i åttondelsfinal i Svenska Cupen inför en publik på 347 möss- och vantklädda personer. Det var kalla vindar som ramade in den tidiga tävlingspremiären på Valhalla idag. FC Rosengård vann med 2-1- men först efter förlängning..
Sara Björk Gunnardottir julbar efter att ha kvitterat för FC Rosengård. Foto: Bildbyrån

Gästerna inledde starkt medan hemmalaget var något avvaktande. Ändå var det KGFC som redan i åttonde minuten tog ledningen när Rebecka Blomqvist gjorde mål i sin första tävlingsmatch för Kopparberg/Göteborg FC. Strax efter, i elfte minuten, fick Ramona Bachmann på sitt andra gula kort och blev därmed utvisad efter en gruffig situation med Andrine Hegerberg som fick gult kort. Att Malmö-laget spelade med tio spelare resten av matchen var inte något som märktes.

Kopparbergs/Göteborg spelade ofta rakt och försökte nå anfallet direkt från backlinjen, medan FC Rosengård spelade ett tätare passningsspel via ett bollskickligt mittfält. Sjögran och Marta bytte smidigt positioner gång på gång för att skapa nya möjligheter.

Hemmalaget inledde andra halvlek med en hög press, men i stort var det en match där initiativet växlade mellan de båda lagen. En hel del felpass och misstag möjliggjorde kontringar för båda lagen. Det var en ganska jämn match sett till både målchanser och hörnor.
Första bytet kommer i 61:a minuten och det är Kopparbergs/Göteborg som tog ut målskytten Rebecka Blomqvist och satte in Sara Lindén. Drygt tio minuter senare gjorde FC Rosengård sitt första byte när Therese Sjögran klev av och Kirsten Van De Ven kom in.

I 77:e minuten, när FC Rosengård skulle lägga en hörna, gjorde KGFC sitt andra byte. Filippa Curmark ersattes av Anna Ahlstrand. Bara två minuter senare kvitterade FC Rosengård när Sara Björk Gunnarsdottir nickade in 1-1 på en retur.
Kopparbergs/Göteborg tvingades till ytterligare ett byte när Adelina Engman stukade foten och inte kunde fortsätta spela. In kom Lisa Ek och tog plats på mitt-mittfält.
Efter 95 spelade ordinarie minuter var ställningen fortfarande 1-1 och det blev förlängning.

I första förlängningskvarten inledde Malmö-laget starkt, men där göteborgarna ändå hade två skott mot mål. FC Rosengårds ledningsmål kom sedan i 19:e förlängningsminuten och det var Marta som gjorde det helt själv. Hon drev upp bollen på högerkanten, skar in framför försvararen och sköt bollen direkt i mål. Fem minuter senare hade hemmalaget en chans till kvittering med ett skott i ribbans underkant och sedan ut.
FC Rosengård bytte i 26:e förlängningsminuten när Anja Mittag som lämnade plats åt Nathalie Persson. Det sista som hände i matchen var att Marta fick en frispark som hon själv lade. Den blev aldrig farlig och matchen slutar 1-2. FC Rosengård är vidare i Svenska Cupen och Kopparberg/Göteborg är utslaget.

För Kopparbergs/Göteborgs Elin Rubensson var det första matchen mot gamla laget:
– Det är klart att det är lite speciellt att träffa alla gamla lagkompisar, men sen när matchen är igång är det inget man tänker på direkt, mer än att jag vet lite grann hur de spelar. Vi står upp bra. Vi har kontroll under en längre tid. Sen får de in ett mål och sen är det Marta som avgör med sin skicklighet på slutet. Det är tråkigt att det slutar som det gjorde, men jag tycker ändå att vi gör en bra match.
Elin Rubensson skulle ha spelat yttermittfält, men nu blev det ytterback på grund av skador och sjukdomar i laget.

Tränare Stefan Rehn är besviken efter matchen:
– I de avgörande lägena tycker jag att vi slarvar med passningsspelet. Det finns saker vi kunde gjort bättre. Vi borde ge dem en bättre match sett över alla minuter som var.
Det finns dock ljuspunkter för KGFC att ta med sig från matchen:
– Om vi tittar på den fem sista som vi har värvat så är de mellan 17 och 21 år. Elin och Filippa är 21 och spelade från start. Rebecka som gör målet är 17 och spelar också från start. Det bådar gott för framtiden.

FC Rosengårds tränare Markus Tilly fick inte de besked han tänkt sig eftersom de så tidigt fick spela 10 mot 11 och då kastades de taktiska planerna omkull. Istället fick han andra besked:
– Vi är fantastiskt bra tränade och vi jobbar hårt för varandra. Vi har till exempel Ali Riley som just kommit hem från två landskamper, 24 timmars resa och tidsomställning och ändå orkar springa så mycket som hon gör. Hon var både forward och ner på mittfält, det blev som en extra spelare.

Text: Karin Löwing, karinmedia@lowing.eu

mia.e. 2015-02-15 23:02

Välskriven och nyanserad matchrapport. Intressant med beskrivningen av spelstil där; rakt spel vs tätare passningsspel. 'Tätare passningsspel' hörs mycket i samband med vm nu från olika håll, olika landslag. KGFC känns spännande att följa, också med tanke på mötet i Damallsvenskan tidigare.

GambitSWE 2015-02-15 23:41

Lite trist att säga det som en Gbg-supporter, men Rosengård var det bättre laget. Inte så mycket att de hade bollen mer, då man kan ha boll men fortfarande inte åstadkomma något farligt. De var bättre pga att jag tyckte att de var hungriga, och hade mer "J*vla anamma" i sig. De gick 100% in i de flesta situationer, medans de var få som satsade lika mycket enligt mig i Gbg. Manon och Sjöberg tyckte jag var bäst i Göteborgs-laget, där Manon sprang oavbrutet i 120 min, och satte backlinjen och målvakten under konstant press, och Sjöberg som alltid ger hundra procent, med sina brytningar som andra räds.

Om Rosengård så kan man väl säga att alla var hungriga, och gick helt in i matchen som om det vore en final. De ville vinna, trots en man "kvinna" mindre, och gjorde det också välförtjänt enligt mig.

Efter ha sett Malmö/Rosengård i ett par år, och har minnet av matchen Tyresö-LdB färskt i minnet, så vet jag att man aldrig kan räkna ut Rosengård. Det märktes inte alls att de var en färre på plan, och det verkade nästan som om de var mindre trötta än Kopparberg. Man såg exempelvis att Sofia Skog som agerade som vänsterback i Göteborg, inte alls hade matchtempot, och hade problem med att spela 90 min, och hon blev rundad ett flertal gånger ju längre matchen led mot sitt slut. Det var ju också på den kanten som Marta kom runt och gjorde mål när hon skar in mot Guerts.

Kanske är det så att Rosengård ville visa både för sig själva, som för andra hur långt de har kommit inför stundade CL spel, även om det är tid kvar. Gbg's träningsmotståndare hittills i år har knappt satt laget under press, så detta var en hel annan femma.

Som jag nämnt ovan, Rosengård vann för de var lite bättre, men framför allt för de var hungrigare.

Professorn 2015-02-16 22:01

Imponerande av Rosengård att vända och vinna med en spelare mindre. Men vad sysslar Ramona Bachmann med? Orutinerat att bli utvisad efter 11 minuter???
Göteborg är lite som vanligt-svårt att vara bäst när det gäller. T.o.m med en spelare mer på plan...