Lina Hurtig opererad

En segdragen fotskada har besvärat Umeå-spelaren Lina Hurtig länge och efter ett besök hos fotspecialisten Jon Karlsson i Göteborg kom man fram till att den 19-åriga landslagsspelaren drabbats av något som kallas fotbollsvrist. En skada som krävde en operation.
Lina Hurtig har opererat foten och kan spela först om cirka tre månader. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Nu är Lina opererad och man räknar med att hon kan kunna spela igen först om tre månader något som förstör eventuella tankar på att komma med till VM i sommar för Lina.
- Jag lider verkligen med Lina. Hon hade haft en jättechans att spela in sig i VM- laget om hon varit frisk, säger UIK-tränaren Maria Bergkvist till Folkbladet.

Umeå har för övrigt fler spelare på skadelistan. Målvakten Malin Reuterwall har problem med ryggen. Hon dras med ett diskbråck, något som stoppade henne från deltagande i landskampen mot Finland senast.

fair play 2015-02-18 15:27

Sverige som fotbollsnation är väl bland de ledande på damsidan, men också världsledande på antal skadade flickor, de som ser sina drömmar krossas ofta på grund av fel träningsupplägg och tränare och de övriga runtom kring som just ser på ungdomar som bara redskap för att uppnå resultat.
Till och med journalister och media som "hejar" på en sådan utveckling, där vi får höra tex någon sk expert som säger att det spelar ingen roll hur gammal en spelare är, utan hur den är beredd för uppgiften
Åt sidan att en 19-årig har inte samma fysiska statusen som en 25-åring, men hon "tvingas" vara det genom att träna hårdare, genom att stressas till allvarlig skada knackar på dörren.
Och det låter rätt hycklande när fd Umeå tränare säger att de borde tagit itu med skadan långt tidigare eller "lidande" från Hurtigs nuvarande tränare.
De borde ändra konceptet helt istället: låta flickor utvecklas utifrån naturliga och inte minst anatomiska grunder; träna lagom och träna rätt.
Sedan att medicinsk personal går ofta tränarens ärende då är den spelaren som drabbas, talar om den synen att "idrottsutövning ska främja mental och fysisk hälsa", inte stämmer.
Vidare så finns det ingen skillnad på nivån, problematiken verkar vara inte försvinna
antal skadade tjejer bara ökar år efter år
Och medan Sundhage leker med typ 150 flickor som ska passa in i hennes syn på fotbollen, eller som ska motivera ålderstiget gäng deras motivation verkar tryta, till sista dansen, då hamnar många i detta system som skördar sina offer.
Finns det något ansvar från de som säger sig styra svensk damfotboll, eller allt handlar bara om att vinna?