Lindahl: "Landslaget kan ha stora förväntningar på mig"

Efter några månaders frånvaro på grund av skada är Hedvig Lindahl tillbaka i det svenska landslaget. Med en ny klubb och andra förutsättningar är Sveriges mesta landslagsmålvakt redo att ta upp kampen om en plats i VM-målet. Algarve Cup blir en efterlängtad omstart i landslaget för Hedvig, som känner sig mer än redo.
Hedvig Lindahl känner sig väl förberedd inför Algarve Cup. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Hedvig Lindahl valde att operera sin höft under hösten 2014 och missade då bland annat landskamperna mot Tyskland och Kanada. Sedan försäsongen i Chelsea, som hon gick till från Kristianstad inför denna säsong, drog igång har hon kört på som vanligt och nu är hon redo för Algarve Cup.
– Det känns inte som att jag har varit borta på grund av en skada, det känns snarare som att jag har fixat till kroppen, säger Hedvig Lindahl när damfotboll.com pratar med henne.

Lindahl säger att det känns bra att vara tillbaka och att läget rent allmänt är rätt bra för stunden. Med ett tungt träningspass i benen blickar hon framåt mot ett par träningsmatcher och mot att träffa landslagskompisarna nere i Portugal. Man samlas redan kommande lördag.
– Jag har spelat två gånger 45 minuter nu i Chelsea. Och det är väl inte riktigt som att spela 90 minuter mot tufft motstånd, då krävs ett annat fokus. Men nu mot Glasgow kanske det kan höjas ett snäpp, säger Lindahl som också berättar att förutsättningarna i klubben gör att hon är väl förberedd.
– Jag hade en väldigt bra målvaktstränare i Kristianstad och undrade hur det skulle bli i Chelsea. Men det här är ännu bättre. Vi har en heltidsanställd målvaktstränare som har ännu mer erfarenhet och kör riktigt hårt med oss, säger Lindahl som även berättar för damfotboll.com att de förutsättningar Chelsea har inte liknar något hon sett tidigare.

Runt klubben är all personal heltidsanställd. Tillgången till sjukgymnasten är bra, runt laget finns två assisterande tränare och all träningsutrustning man kan tänka sig finns ute på planen när träningen drar igång. Spelarna äter tillsammans efter passen och alla spelare i klubben spelar fotboll på heltid. Lindahl är positivt överraskad och tror att den stimulerande miljön kan göra henne till en bättre målvakt.
– Absolut! Och det ska bli väldigt kul att se vad man kan göra med intresset för damfotbollen med de här förutsättningarna, säger Lindahl och pratar om offensiv marknadsföring kring samtliga matcher och att det känns att hon är i en storklubb.

Förutom att lära känna sina nya lagkamrater i Chelsea, komma tillbaka i gott slag och göra sig hemmastadd i ett nytt land har Lindahl även haft fokus på landslaget under vintern. Men hon har aldrig varit stressad.
– Jag har varit övertygad om att jag ska komma tillbaka och att jag följer med till Algarve kändes väntat. Det som känns skönt är att jag inte kommer till Algarve och säger ”jag har rehabat, så vi får ta det lite lugnt” utan när jag är där är det bara att köra. Landslaget kan ha stora förväntningar på mig. Jag är inte i rehab och ska kunna prestera, så ös på, skrattar landslagsmålvakten och vi går över till att prata om VM.

Gruppen Sverige ställs i är den tuffaste i VM. Man möter USA, Australien och Nigeria. Lindahl beskriver den uppgiften som inspirerande.
– Det är en tuff grupp, men den är inte omöjlig. Jag tror att det kan finnas en fördel i att ha en tuffare grupp och komma upp i tempo, om man går vidare då har man redan tempot som man kanske inte har om man kommer från en svagare grupp, säger Lindahl som menar på att Sverige, om det vill sig väl, kan gå långt i VM:
– Det krävs att vi får ihop laget och får en go känsla i gruppen. Att vi sätter upp mål som hela gruppen tror på och att vi hjälper varandra mot det målet, oavsett vilken roll vi har. Vi har ingen press på oss och kan vi få samma känsla som under VM 2011 har vi stora chanser.

Men innan VM-äventyret tar sin början ska Algarve Cup återigen spelas. Där ska Hedvig Lindahl visa att hon kan mäta sig med de bästa och är redo att axla ansvaret som förstamålvakt i det Sveriges landslag.

JonasE 2015-03-02 00:41

Ånej, inte Hedvig igen!

Hur många mästerskap har hon förstört med tokiga utrusningar och feltajmade hopp? Hon klarar helt enkelt inte att vinna saker, hon är sämst när det gäller och förstår inte att prestera när det kommer till kritan.

Snälla, ta Sofia Lundgren istället. Så man orkar följa Vm i Kanada.

davidfermin 2015-03-02 10:22

håller defnitivt ej måttot om man vill vinna medalj