Barrlings blickar bortom La Manga...

Det är inte bara damlandslaget som dragit till varmare breddgrader för att matcha mot tufft motstånd. Samma resa gör F19-landslaget, som åkt till La Manga för att förbereda sig inför EM-kval 2 i Serbien.
Calle Barrling, förbundskapten F19-landslaget. Foto: Anders Henrikson

21 spelare ha åkt med F19-landslaget för att mäta sina krafter mot Tyskland, England och USA.
– La Manga är den kanske mest utbildande veckan för våra unga spelare. Och det är självklart bra för oss som grupp att få träna och spela i den här miljön, men också att bo ihop och i vissa fall laga mat ihop. Vi är väldigt nöjda med att vara där, säger förbundskapten Calle Barrling.
– Vi ska ju sedan till Serbien och spela EM-kval 2, så det här är en bra förberedelse

Den turneringen spelas exakt en månad efter lägret på La Manga. I Serbien ställs Sverige mot Italien, Österrike och hemmanationen. Vinner Sverige den gruppen blir det EM-slutspel i mitten av juli i Israel, men även den bästa grupptvåan kan se fram emot EM-slutspelet.

Bra potential i truppen
Det räcker med att slänga ett snabbt öga på den trupp Calle Barrling tagit ut till La Manga för att upptäcka att det finns potential. Truppen på 21 spelare innehåller bland andra namn som Zecira Musovic, Nathalie Björn, Tove Almqvist, Filippa Angeldal, Stina Blackstenius, Linda Hallin och Nathalie Persson, för att bara nämna några av de namn vi känner igen från Damallsvenskan.
– Just 96/97-gruppen är ganska bred men också väldigt kompetent. Vi har haft totalt 44 spelare på läger under vintern, och det har varit svårt att välja mellan de spelarna, säger Calle Barrling till damfotboll.com och nämner att 13 av 21 hör hemma i Damallsvenskan. När Sverige vann EM-guld 2015 innehöll truppen 15 damallsvenska spelare, medan man haft 8-9 spelare från den högsta divisionen de senaste åren. Den kanske största skillnaden mot tidigare årgångar är de naturliga ledarna i laget. Här lyfter Barrling fram Nathalie Björn, som är en startspelare i AIK och Zecira Musovic som tampas om den målvaktsplats i Rosengård.
– Vi har haft väldigt lovande spelare i alla årgångar, men ofta när de kommer till oss är de inte redo att ta det ansvaret vi förväntar oss. Men de här spelarna tränar på att ta ansvar i sina klubblag.

Tufft ta sig till U20-VM
Barrling vill inte ta ut slutspelsplatsen i förskott men betonar att laget kan kvalificera sig dit. Undertecknad glider iväg lite i tanken. När Sverige vann EM 2012 fick den årgången ändå inte möjligheten att spela i VM, då U20-VM endast spelas vartannat år. EM spelas ojämna årtal och gäller som kval. Har årgången 1996 möjligheten att ta sig till U20-VM nästa sommar?
– Det är alltid lite extra just varannat år, och vi var ju med i VM 2009 när Jakobsson och Göransson slog igenom. Det är jättebra att ta sig till VM och det är klart vi har förhoppningar om det. Men, vi är också medvetna om att vi har varit i EM-slutspel och inte kommit bland de fyra bästa, och då får du inte åka. Det är tufft att ta sig till VM, säger Barrling, skrattar till lite och fortsätter:
– Först ska vi till Serbien och försöka vinna den gruppen, så att vi får spela om EM-titeln i sommar igen.

Bra förberedda spelare når sina mål tids nog
Innan vi släpper iväg Calle Barrling för att ladda upp inför La Manga diskuterar vi två frågor som inte rör lägret i La Manga, EM-kvalet i Serbien eller U20-VM nästa sommar. Vi vill snacka om nästa steg för spelarna, och utländska spelare i Damallsvenskan.
Målet med ungdomsverksamheten inom Svenska fotbollförbundet är att utbilda fotbollsspelare, att så många spelare som möjligt ska ta klivet upp i A-landslaget. När är dessa spelare, födda 1996/1997, redo för det steget? Kan en spelare som Linköpings Stina Blackstenius vara redo redan under 2015?
– Det är väldigt olika. Man kan säga att vi har en individuell plan för spelarna, och den står ju inte bara jag för utan även klubbtränare och andra förbundskaptener är med och bedömer. Tids nog får de sin chans. Exempelvis Blackstenius har jättemånga bra kvalitéer, men hon måste öva på andra saker innan hon kan testas på högsta nivå, Om hon kan dyka upp i större sammanhang snart – det får Pia svara för. Jag är av åsikten att man ska vara väldigt väl förberedd innan man tar det största steget, säger Barrling och svarar avslutningsvis på frågan om utländska spelare i Damallsvenskan.
Där har damfotboll.com tyckt sig kunna se en lite förändring under vintern. Många lag satsar på svenska talanger, bland annat nykomlingen Hammarby har endast en utländsk spelare i truppen.
– Jag har inte lagt någon större energi kring det. För ju bättre vår spelarutbildning är desto fler chanser kommer spelaren att få, och klubbarna inser då att det kanske är den rätta vägen att gå. Sverige har sällan haft så många talanger på dam- och flicksidan som vi har nu, inte under de år jag varit med. Vi har visserligen varit i slutspel, men de här är bättre, de utgör en större bredd. Jag tycker att vi går en ljus framtids till mötes, avslutar Barrling.