Så här vill Pia att spelarna svarar på plan

Sverige möter på onsdagen de tyska Europa-mästarinnorna i den första gruppspelsmatchen i Algarve Cup. Ett motstånd som den svenska förbundskaptenen Pia Sundhage ser som en tuff och bra utmaning.
Vadao (Brasilien), Hao Wei (Kina), Pia Sundhage och Silvia Neid (Tyskland). Foto: Anders Henrikson

– Det är bra att möta de bästa och jag kan inte tänka mig bättre motstånd som förberedelse inför VM i Kanada i juni.

Att Lotta Schelin inte startar och kanske inte ens kommer till spel är inget som oroar?
– Man kan inte hänga upp sig på det, Lotta sitter på bänken och vi får helt enkelt se, vi chansar inte i alla fall. Vi får hitta andra lösningar och jag hoppas och tror att Sofia Jakobsson som är i fin form kan funka fint på topp tillsammans med Kosovare Asllani.

I försvaret har det sett lite vingligt ut de senaste matcherna, jag antar att ni jobbat hårt för att komma underfund med bästa balans. Mot Tyskland startar Linda Sembrant och Nilla Fischer för att...?
– Som du säger har det sett lite slarvigt ut med en del försvarsmissar och det har vi förstås snackat och tränat på. Linda och Nilla som är igång med seriespel i Frankrike och Tyskland får köra första matchen sen får vi se. Emma Berglund är på väg tillbaka efter skada och Rohlin ser också taggad ut för att vilja slå sig in i laget. På kanterna har vi två snabba och offensiva spelare. Jessica Samuelsson är tillbaka och det ska bli intressant att följa både henne och Elin Rubensson på andra kanten. Helt klart två riktigt bra ytterbackar, säger Pia.

Det nya spelsystemet är väl prövat vid det här laget med Caroline Seger som stabil libero på mittfältet ger utrymme för Sjögran, Folkesson och det lilla utropstecknet Lisa Dahlkvist på mitten. Har Lisa börjat hitta tillbaka till ”gammal” god form?
–Det känns som hon är på gång, hon springer som aldrig förr och har gjort mål på träningarna, ser riktigt vass ut och det glädjer mig.

Med den senaste matchen mot Tyskland i tankarna då ni tappade en ledning och förlorade med 2-1 så undrar jag vad ni behöver göra annorlunda eller kanske bara lite bättre för att knipa en poäng eller fler mot dem?
– Vi har märkt att vi kommer närmare rent spelmässigt. Vi har förbättrat vårt passningsspel längre upp i plan och har fler kombinationer i spelet nu än tidigare som gör att vi ska kunna spela bort dem om vi får passningsspelet att stämma. Men framför allt att vi verkligen våga hålla i bollen och låta dem få jaga, klarar vi det så får vi se vad det räcker till i detta skede av säsongen.

Tyskland har också skador och förbundskapten Silvia Neid tonar ner förväntningar.
– Vi har också lite skadebekymmer men det oss tillfälle att testa några yngre spelare. Vi vet att det ofta blir jämna matcher mot Sverige och det gäller för oss att se upp med Sveriges omställningar och fasta situationer, sade hon på gårdagens presskonferens.