Linda Sembrants kamp för försvarsplats

Linda Sembrant kom till Algarve Cup med ett färskt, förlängt kontrakt med klubblaget Montpellier. I landslaget går hon en kamp för att komma med i startelvan i VM.
Linda Sembrant. FOTO: Bildbyrån.

– Efter nyår börjar man känna att VM närmar sig, det är en speciell tid, säger hon.

Ett delmål med den matchtäta samlingen på soliga breddgrader är att sätta ett mittbackspar. Linda Sembrant är en av tre på plats som kan slå sig in i mittlåset bredvid just nu givna Nilla Fischer, Emma Berglund och Charlotte Rohlin vill också ha med ett ord i laget.
– Jag är inte säker på att det blir de två bästa, utan de två som hör ihop, var Pia Sundhages ord till damfotboll.com för ett par veckor sedan.

Samspelskriteritet väger tyngst, något som Linda Sembrant accepterar rakt av.
– Så funkar det på plan, det är en lagsport med elva man. De som passar ihop för att vinna matchen ska spela, säger Frankrikeproffset som triggas lite extra när kvalspelsår blivit VM-upptaktsvår.

– Det kittlar att det är på gång. Man sätter en hög målsättning, utifrån de mästerskapen jag har varit med tidigare är det höjdpunkter i karriären som man vill uppleva igen.

Sembrants försteg in i truppen är flexibiliteten. I två av årets landskamper har Pia Sundhage prövat mittbacken som defensiv mittfältare, back-up till Caroline Seger som annars härskar i ettarollen.

Senast var alldeles nyss, i 0-2-matchen mot Brasilien som vållat viss eftertanke i svensklägret dagen efter.
– En match där vi inte får det att stämma, vi kan mycket bättre. Överhuvudtaget blir vi lite långa, lite breda och hade kunnat sätta bättre förstapress, säger Linda Sembrant.

Vad känner du för dina insatser på mittfältet?
– Jag har ju varit mittback i många år men också spelat mittfältare ibland. Det gick bra i en halvlek i Norgematchen (i januari, journ. anm.). Igår var det väldig skillnad, en annorlunda match med mycket spring.

De största utvecklingskliven tar Sembrant med Montpellier dit hon flyttade förra sommaren.
– Jag trivs bra därnere, vi har ett lag under spännande utveckling, säger hon när vardagen kommer på tal och berättar om utmaningarna.

– En stor utmaning har varit språket, jag och Sofia (Jakobsson) har en lärare och kommer in i det mer och mer. Det är också positivt för mitt spel, att hjälpa varandra. Sen är sättet de spelar på lite annorlunda , det blir lite mer individuellt i försvarsspelet. Man får öva på duellegenskaperna.

Nyvunna kunskaper som kan komma väl till pass också på portugisisk mark.
– Jag känner bara att jag kommit hit till Algarve med målsättningen att stå i startelvan. det är det jag verkligen vill och strävar efter, säger Linda Sembrant.

Mark 2015-03-08 14:05

"Du har chansen!"