Kinakoll med svenska landslagschefen

Damfotboll.com tar hjälp av Marika Domanski Lyfors för att få en känsla för Kina. Sveriges nästa motståndare i Algarve Cup, ett gigantiskt land men trots allt ingen stormakt inom fotbollen.
Marikda Domanski Lyfors, landslagschef. Foto: Anders Henrikson.

– De har en struktur som inte har växt till sig som de har möjlighet till. Många skulle kunna spela fotboll, men organisationen för det saknas. När de fått till grunden har de kapacitet för att vara en av de bästa nationerna i världen, säger landslagschefen.

För ordningens skull är det värt att poängtera att Kina är ett av de 24 VM-klara länderna till Kanada. Dock ett kliv ner på rankinglistan, kapaciteten att kämpa om medaljerna som var självklar för 15 år sedan har klingat av.

I samband med hemma-VM 2007 vidgades perspektiven, Marika Domanski Lyfors var huvudansvarig i den svenska ledartrojkan (med Pia Sundhage, Helena Andersson) som plockades in.
– Jag fick möjlighet att ha landslaget samlade hela tiden, hade dem som ett klubblag. Det var en fantastisk känsla att få ha de bästa spelarna under en sådan lång period.

Det svenskstödda lagbygget nådde kvartsfinal då, samma slutspelsplacering som i Beijing-OS året efter när franska Élisabeth Loisel tagit över.

Marika Domanski Lyfors flyttade hem efter ett halvår men minns ännu metodiken som hon försökte införa.
– Vi försökte lära dem mer djupled och jag känner att den typen av fotboll gäller även nu, det kommer vara framgångsrikt för dem framöver. Dessutom har de snabba spelare som vi inte hade, vi var tvungna att spela med få tillslag i offensiven, säger hon.

Vad händer just nu?
– Från mitt gamla lag finns inte så många spelare kvar förutom någon enstaka. De sista året har de fått fram flera unga spelare. Det spelade oavgjort mot Brasilien här i Algarve och var inte helt borta mot Tyskland (0-2), det bådar gott.

Men de har inte behållit erfarenhet i truppen över tid?
– Nej, jag hade hoppats att några av dem som jag hade skulle ha fortsatt. Men jag har fått höra att många är ledare ledare i landslag och klubblag, det värmer i hjärtat på sitt sätt. Annars har de valt att gå en annan väg, skiftat spelare och plockat en hel del nya. Det får visa sig vad det blir för resultat.

Utmaningarna som Marika Domanski Lyfors tacklade under 2007 finns kvar i rekryteringen.
– De behöver få in fler spelare på den stora folkmängden man har. Under tiden jag var förbundskapten fanns bara 8 000 spelare, det var helt otroligt egentligen.

– Problemet är att det oftast är tjejer från fattiga områden som spelar fotboll, andra sporter verkar mer intressanta för tjejer, fortsätter Marika Domanski Lyfors.

Hur lång tid kan det ta innan det stora landet blir en stor fotbollsnation?
– Det tar säkert ett antal år. Framförallt beror det på om de får fram världsspelare. När de var som bäst var centrallinjen vass, Gao Hong i mål och Sun Wen spelade på topp. Men det är svårare att få fram världsspelare om de inte har urvalet.