Gott hopp om Lotta Schelin mot Kina

Temperaturen stiger i Algarve Cup där landslaget genomförde söndagsträningen i gassande sol och lätt vind. Lotta Schelin deltog fullt ut och lär få plats bland de som startar mot Kina. Landslagsläkaren Mats Börjesson fick däremot ge behandling till Carola Söberg i den gassande solen.
Lotta Schelin, tillbaka mot Kina? Foto: Anders Henrikson

– Hon har lite pollenallergi och kände av det i värmen. Ingen fara, hon är fit for fight redan nu, meddelade han efteråt.

Målvaktsbekymren som redan gjort sig påminda med Hedvig Lindahls fingerskada ser därmed inte ut att förvärras. Lindahls svullna långfinger bedöms dag för dag av det medicinska teamet.
– Hon är fortfarande svullen. Idag hade hon inte kunnat stå, huruvida hon kan stå imorgon är tveksamt, säger Mats Börjesson.

Frågetecknen bland utespelarna ser ut att rätas ut. Caroline Seger verkade inte ha ryggkänningar när hon tog plats i spelövningarna och Lotta Schelin medverkade mer än hon gjort någon gång under dagarna i Portugal.
– Hon var borta i början av veckan, nu var hon med fullt i träningen. Vi får utvärdera senare, har hon inga symptom är hon medicinskt tillgänglig imorgon.

Landslagsläkaren har bråda dagar, som verkligheten brukar se ut i Algarve med många spelare i försäsong. Återhämtning står högt på listan efter matcherna.
– Dagen efter är det lätt träning för de som inte har spelat, den andra halvan är i bassäng eller på gymmet. Det blir matchläger snarare än träningsläger.

Mats Börjesson har uppdraget att ge grönt eller rött ljus, laguttagningen är som vanligt i förbundskaptenernas händer. Pia Sundhage och Lilie Persson har tänkt på det, liksom hur Sverige ska studsa tillbaka från 0-2 mot Brasilien.
– Vi har pratat om några saker som vi inte tycker funkade i anfallsspelet. När det går troll i maskineriet ska vi ha enkla lösningar i uppspelen.

Enkla lösningar?
– Det är ingen hemlighet att vi ofta tar oss fram på kanterna eftersom vi har så snabba spelare. Vi har också spelare längre bak med fina tillslag. Klart att vi ska använda det, men inte en hel match. Avlasta bakom deras backlinje, det brukar vara ett gammalt, hederligt knep, ler Lilie Persson.

I tider av testmatcher, vad kan Kina testa er med?
– Kina är av tradition väldigt fina passningsspelare, duktiga tekniskt. De är inte lika snabba som oss, men de flyttar boll snabbt, det kan testa vårt kollektiva försvarsspel. Hur ser formationen ut när de börjar flytta i sid- och djupled? Hur håller vi ihop avstånd mellan lagdelar och spelare? frågar sig den assisterande förbundskaptenen.

Svaren kommer måndag kväll i den avslutande gruppspelsmatchen.

Måndag 18.30 Sverige - Kina
Matchen sänds direkt i Eurosport.