Formationsbyte i Sverigelägret

Imorgon möt Sverige och Danmark på Tele2 arena i Stockholm. Sverige jagar revansch på sig själva efter bottennappet mot Schweiz. Man gör det med att gå "back to basic" och dammar av 4-4-2.
FOTO: Anders Henrikson
Lina Nilsson kamperar återigen på högerkanten.

Ett systemskifte, ett två nya namn i startelvan och ett positionsbyte på Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson. Så ser den svenska startelvan till matchen mot Danmark ut. Och så får Lina Nilsson byta kant. Igen. Men höger- eller vänsterback spelar inte så stor roll för Rosengårdsspelaren.
- Det är klart jag har en bättre höger- än vänsterfot. Men, jag tycker det känns bättre och bättre på vänsterkanten. Men det är Pia som bestämmer, och jag är glad bara jag får spela, säger Nilsson inför morgondagens match.

Systembytet, från 4-1-3-2 till 4-4-2, påverkar inte ytterbackarnas roll speciellt mycket enligt Nilsson. Även om tre mer centrala mittfältare torde ha gett en längre korridor för ytterbackarna att löpa i.
- Jag tycker inte det är några större förändringar, sett till ytterbackens roll. Så som vi har spelat har det kanske inte blivit riktigt så som vi vill. Nu har Pia sagt att det är 4-4-2 och då gäller det att köra det fullt ut.

Nilsson menar på att laget under dagens träning visat på en riktig revanschlusta, och att alla vill visa att laget är bättre än de var senast mot Danmark. Hur man ska göra det vet hon också.
- Vi kan ju börja med att springa för varandra, jobba hårt och visa att ”vi är Sverige”, det ska vara inte vara lätt att slå oss.

Matchen mot Danmark är egentligen en helt vanlig träningsmatch. Men den är ändock viktig. Dels är det sista testet innan VM-truppen tas ut om drygt en månad. Sedan vill laget visa att de ”har i VM att göra.
- Väldigt viktigt att vi gör en bra prestation och spelar bra fotboll, vi ska visa att vi har i VM att göra. Det är en väldigt viktig match, och jag hoppas att vi kan visa publiken att vi är ett bra lag, säger Nilsson och varnar samtidigt för motståndarna Danmark.
- Danmark är ett bra lag, man ska inte underskatta dem. De är väldigt tekniska, spelskickliga och har väldigt bra passningsspel – så det gäller verkligen att vi presterar 100%.

Imorgon innebär 100% att man visar vilja, gör det man kan och går back to basic. Med 4-4-2, Kosovare Asllani som mittfältare och med Lina Nilsson tillbaka på högerbacksplatsen. Tillfälligt eller inte, det återstår att se.

_Sveriges startelva:
1 Hedvig Lindahl

6 Sara Thunebro
5 Nilla Fischer
4 Emma Berglund
16 Lina Nilsson

9 Kosovare Asllani
17 Caroline Seger
14 Hanna Folkesson
15 Therese Sjögran

10 Sofia Jakobsson
8 Lotta Schelin_

Martin 2015-04-07 22:43

En okej startelva så när som på två detaljer.

  • Thunebro borde inte spela, hon har enligt mig inget att göra i en startelva om ens VM-trupp. Jag hade satt Samuelsson till vänster och Nilsson till höger.

  • Kosse som yttermittfältare har ju redan testats av Dennerby och då gick det käpprätt åt pipsvängen. Kanske kan hon känns en större frihet under Sundhage att framförallt se framåt i plan men då blir ju kantförsvaret på hennes kant lidande. Jag hade bytt plats på Kosse och Jacobsson.

För övrigt var det en befriande frispråkig Frida Östberg som i SVT sa några sanningens ord, låt vara halvt förtäckt och i förbigående, om vad hon anser om landslagstruppen. För henne var det ett antal spelare som inte har något där att göra, att Thunebro var en av dom gick att utläsa ganska enkelt, och hon framhöll till min glädje också Magdalena Ericsson som sin potentiella VM-joker.

Lenn 2015-04-08 15:41

Inte en dag för tidigt att gå över till 4-4-2. Det andra är trams !