Pigg premiär i Skellefteå

Sunnanå hade första halvlek och Kungsbacka DFF den andra halvleken när lagen möttes i seriepremiären på Norrvalla i Skellefteå. Sunnanå vann med 4–2 (3–1) mot nykomlingarna i Elitettan. Men Kungsbacka var alls inte ofarligt och ska inte underskattas i fortsättningen..
Den finska landslagsspelaren Annika Kukkonen i Sunnanå togs hårt av Kungsbackas försvar. Här är det Lina Reini som får Kukkonen på fall. FOTO: Ola Theander.

Det var högt tempo från start i matchen, som spelades inför 388 åskådare i det för dagen tämligen kylslagna Skellefteå. Det märktes bara under en kort stund att det var premiär då spelet böljade fram och tillbaka, vilket visades också i målprotokollet.

I 11:e minuten sköt Christine Tjärnlund, nyss fyllda 17 år, på distans och gjorde 1–0. Minuten efter kvitterade Simone Nordström till 1–1 genom att snyggt lobba över duktiga Lovisa Koss i Sunnanås mål. Och i 14:e minuten var det så dags igen. Det tyska nyförvärvet Michelle Wörner sköt på distans och det stod 2–1.


Eftersom Sunnanå dominerade första halvlek kom det inte som någon överraskning att dagens födelsedagsbarn och den finska landslagsspelaren Annika Kukkonen gjorde 3–1 i 25:e minuten – också det ett distansskott. Men Kungsbacka gav inte på något sätt upp. När fem-sex minuter återstod av första halvlek tvingades Lovisa Koss i Sunnanå till en mycket kvalificerad räddning.

I andra halvlek kom Kungsbacka ut som ett nytt lag. Det dominerade helt spelet på mittfältet och kom fram till den ena farligheten efter den andra. Efter att ha vunnit bollen på mittplan fick Julia Strahl bollen och gjorde inget misstag. Hon reducerade till 3–2. Kungsbacka hade därefter flera chanser. Men i 82:a minuten dödade Sunnanå matchen när Michelle Wörner fick huvudet på bollen efter hörna. Därmed fastställdes slutresultatet 4–2.

– Vi ville visa upp att vi kan bättre i andra halvlek, säger Kungsbackas tränare Johanna Almgren. Och det gjorde vi. Om vi dessutom haft lite flyt och inte bränt våra chanser i första halvlek hade nog slutresultatet blivit ett annat.
– Men jag är nöjd med vårt spel i slutet av första halvlek och under hela andra halvleken.

Sunnanås tränare Martti Tikkanen var å sin sida nöjd med första halvlek och mindre nöjd med den andra.

– Vi släpper in Kungsbacka i matchen och i andra halvleken skakade de oss, säger han. De höjde sig och vi var kanske lite bekväma med vår ledning.

Båda tränarna betonar vikten av att ha erfarna spelare i sina i övrigt unga trupper. Johanna Almgren lyfter fram Julia Strahl och Leena Puranen medan Martti Tikkanen inte nog kan lovorda Annika Kukkonen.

Båda är också överens om att serien kommer att bli tuff och alla lag kan vinna mot alla motståndare, men också förlora mot alla.

– Alla matcher kommer att bli hårda och ovissa, säger Martti Tikkanen.

Text: Ola Theander