Nederländskt bakom AIKs nederlag

Kopparbergs/Göteborg vann planenligt sin premiärmatch i Damallsvenskan borta mot AIK med 2-0. Som så många gånger förr var det den holländska/nederländska trion, med Manon Melis, Lieke Martens och Loes Guerts som stod för avgörandet.
Manon Melis ökar till 2-0 för Kopparbergs/Göteborg. FOTO: Anders Hnikson.

Med vinden i ryggen satte Kopparbergs/Göteborg full fart från. Men till en början fick man inget ut av bollövertaget. Manon Melis löpte i alla luckor hon kunde hitta och Andrine Hegerberg slet på mitten. Men AIK-försvaret med Maija Saari och Jennie Nordin som mittbackpar hade kontroll på det mesta. Bäst lägen under de första 20 minuterna på Skytteholms IP fick Hegerberg när AIK drog på sig två frisparkar strax utanför straffområdet.

Det dröjde tills den 24:e matchminuten innan Kopparbergs/Göteborg , som slutade trea i serien ifjol, fick hål på hemmalaget. Lieke Martens stod för en soloprestation när hon drev in från vänster och klippte in 0-1 bakom nyförvärvet Justine Bernier i AIK:s mål.

Efter det målet i baken spelade AIK upp sig, vann fler bollar på mittfältet och bjöd den entusiastiska hemmapubliken på ett par bra chanser. Framför allt hade Sarah Storck mycket fart i benen och kom igenom bra vid två tillfällen, men utan att komma till avslut.

Halvleken slutade 0-1 och Göteborg skulle utöka sin ledning i början av den andra halvleken. Även denna gång kom målet från holländska fötter. Sara Lindén kom in från sin högerkant och serverade Manon Melis som i steget kunde ta med sig bollen och kontrollerat skicka in 0-2.

AIK hade lägen att reducera. Närmast var Jennifer Egelryd, som spelade i Piteå ifjol, som på tilläggstid var nära att upprepa Hammarbys bedrift från igå när Olga Ekblom skickade en boll från kanten, ett inlägg som letade sig in i mål. Det är oklart om Egelryds tanke var att göra samma sak, men hur eller hur kunde Loes Guerts städa bort bollen och strax efter det blåste domaren Annika Andric av tillställningen.

Slutsignalen förkunnade att Kopparbergs/Göteborg vunnit matchen på Skytteholms IP med 0-2 och därmed fått den start på säsongen man velat. AIK får fortsätta jaga seriens första poäng i nästa omgång, men kan ta med sig att man stod upp bra mot ett lag som förväntas placera sig i toppskiktet av tabellen.