Premiärvinst för Eskilstuna

Det blev full pott i hemmapremiären för Eskilstuna United som för första gången via 1-0 besegrade Linköpings FC i en damallsvensk match. Nyförvärvet Olivia Schough blev matchvinnare.
Olivia Schough premiärskytt i Eskilstuna. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Ifjol spelade de båda lagen oavgjort i båda mötena mot varandra och även om båda lagen är tippade att ligga på övre halvan så var nog Linköping litet mer favorit till att vinna den här matchen med tanke på att man varit igång med spel i bland annat Champions League.
Och Linköping inledde bra men offensiven kom av sig när Eskilstunas nyförvärv Olivia Schough efter en fin genomskärare i djupled av Malin Diaz avslutade med skott i stolpen. Bara några minuter senare sköt Sara Thunebro en frispark i ribban.

Backen Annica Svensson berättade om det nya spelsystemet 3-5-2 och det testades med framgång. Båda Annica och Sara låg lite högre upp i plan med Vaila Barsley, Louise Quinn och Glódis Viggósdóttir som tätade där bak i mitten.
Linköpings många attacker mot Eskilstunas mål stoppades av detta för dagen mycket täta försvar och målvakten Emelie Lundberg som höll målet fritt från påhälsning.

Matchens enda mål gjorde Olivia Schough, efter en genomskärare av Sofie Persson. Olivia hade alternativ att passa men valde att skjuta, något som visade sig helt rätt. 1-0 till Eskilstuna i den 60: minuten blev vinstmålet och de 1308 i publiken jublade.

I 77:e minuten hade inbytta Stina Blackstenius en jättechans att kvittera med Lundberg i mål räddade med en benparad.
Linköping pressade på hårt mot slutet men United höll undan, trots bland annat en lång rad bortahörnor.

Lenn 2015-04-12 20:21

Ja det var lite överraskande att Esk. skulle slå Lin. Spelsystemet 3-5-2 är väl ganska ovanligt. Man har ju hört talas om 5-3-2. Nä men det blir en spännande och bra serie. Lite överraskad också att Vittsjö slår Piteå borta.

Mark 2015-04-22 20:04

"."

Rufus 2015-04-14 00:31

Inget överraskande alls att Linköping förlorade premiären. LFC "vårdar" den dåliga traditionen att inte vinna säsongens första match. Senast det blev tre poäng var 2010. En annan tråkig sak är att målskyttet hamnat i bakvatten. Mot försvarsstarka lag har man oerhört svårt att få till effektiva avslut - det var så kvartsfinalerna i CL mot Bröndby förlorades och nu såg vi det hända mot Eskilstuna. Med Fridolina Rolfö på skadelistan, Pernille Harder i ojämn form och Stina Blackstenius som en skugga av sitt forna jag kan det inte bli annat än fiasko för målproduktionen. Märkligare än så är det inte.

Till min stora förvåning konstaterar jag att många s.k. experter har tippat Linköping som störste utmanaren till Rosengård i år. Det blir kanske många som får äta upp det tipset om ett halvår - om det som vanligt blir en negativ trend för östgötalaget under vårsäsongen. Med alltför många nollor i poängkolumnen kan det bli ett da capo på 2014 års resultat, och en ny stor besvikelse.

Lenn 2015-04-14 18:15

Ser att Malmö FF använder också spelsystemet 3-5-2. Så Eskil. är i gott sällskap. Ett system som Pia kanske borde använda i landslaget. Men så modern och framsynt är hon nog inte.