Petronella Ekroth har lätt och rätt att tycka till

Brytsäker mittback på plan och vältalig tyckare i TV-rutan. Oavsett forum står Hammarbyspelaren Petronella Ekroth för sina åsikter.
Petronella Ekroth, Hammarby IF DFF. Foto: Bildbyrån

– Det är kul att analysera fotboll, själv ser jag det som en stor utvecklingsmöjlighet. Jag får bidra med det jag kan, säger hon till damfotboll.com.

Petronella Ekroth rör sig bekvämt mellan varierande uppdrag i TV-rutan. Herrarnas Bundesliga och EM-kvalet, Algarve Cup i våras och U20-mästerskapet i Kanada förra sommaren.
Intresset för att grotta ner sig i fotbollsvärlden utanför det egna lagets ramar väcktes på allvar under en period när hon inte kunde vara med och spela själv.

Ödet ordnade en ny karriärstig. Knäskadan när korsbandet slets av spolierade två år, under rehaben fick hon peppa sig själv och ta in favoritsporten på annat sätt.
– När man alltid har levt för fotbollen, spelar gör man ju varje dag var det värsta mardrömmen att råka ut för en stor skada. Hela livet rasar samman, för att inte deppa ner totalt försökte jag ta vara på tiden, säger hon och berättar om det utstakade målet:

– Hur blir jag en bättre fotbollsspelare även om jag inte spelar fotboll. Jag valde att titta mycket på matcher, lära mig för att inte bara tappa de två åren.

Hur gjorde det dig bättre när du återvände?
– Man får bättre koll på olika uppspelsalternativ och passningsvägar. Man har ofta mer tid på sig än vad man tror. I försvarsspelet kände jag att jag kunde ligga rätt och vågade hålla uppe backlinjen i olika situationer.

Bakom kameran blev framför
Det som började för Ekroths egen skull blev snart till nytta för andra. Fotbollförbundet hade en ledig plats som videoanalytiker, bland annat i mamma Yvonnes U-landslag.
– Jag lärde mig otroligt mycket; filmade, klippte och var med på genomgångar. Lite samma sak som när jag står i studion nu och tar fram olika sekvenser till halvtidssnack och efter matcherna.

Platsbytet, först bakom kameran och sedan framför, skedde EM-året 2013.
– Jag blev kontaktad att vara med i Fan-TV, sedan ringde TV4 veckan efter och ville att jag skulle vara med i deras magasin, säger Petronella Ekroth som snabbt fick utlopp för kunskapsbanken i insatt diskussion.

Den aktiva karriären har också tagit fart. Hösten 2013 tog hon vid i Hammarby, var med som innerback och ryggrad när Bajen tog andraplatsen i Elitettan året därpå. Hela tiden med blick för spelet och analytiska ögon i efterhand.
– Jag kollar också på matcher jag själv har spelat, går igenom vad jag och laget har gjort. Det gör mig till en bättre fotbollsspelare.

Kompetenshöjningen behövs. Hammarbys resa har gått förbi två allsvenska matcher, 3-1 mot Mallbacken och 0-5 mot Rosengård.
– För min egen del är jag glad att vara med i högsta serien igen. Vi har en riktigt härlig stämning i laget och stärks av det vi gör tillsammans, säger Petronella Ekroth.

Hammarbyspelaren trivs med dubbla perspektiv, hon leder gärna från backlinjen och har rätt att tycka i TV.
– Jag tycker det är riktigt kul, verkligen någonting jag skulle vilja jobba vidare med. Nu är det Bundesliga och EM-kval i Eurosport men jag är öppen för allt möjligt, både damfotboll och herrfotboll, avslutar Petronella.

Onsdag 19.00 Hammarby IF - Linköpings FC