Therese Sjögran sadlar om och blir sportchef

Sveriges mesta landslagsspelare, Therese Sjögran, lägger av efter VM i sommar för att då ta över som sportchef i FC Rosengård.
Therese Sjögran blir sportchef i FC Rosengård. Foto: Bildlbyrån

Det presenterade FCRosengård på en presskonferens på tisdagen.
– Det är väl Sveriges sämst bevarade hemlighet som vi har äran att presentera, inledde klubbchefen Klas Tjebbes.
- Vår nya sportchef blir alltså Therese Sjögran. Ett beslut som är välgrundat och vi tänker att Therese under en längre tid kommer att ha nuvarande sportchefen Erling Nilsson som mentor.

Therese kommenterar sitt beslut som mycket känslosamt:
- Ja det är inte utan att det varit lite jobbigt. Men kroppen säger ifrån och jag har länge fört diskussioner med klubben om hur jag skulle kunna fortsätta jobba för föreningen i mitt hjärta. Sportchef var kanske inte min första tanke men tillsammans med styrelsen har vi diskuterat fram detta. Jag känner mig mycket motiverad och nöjd med beslutet och jag känner mig också trygg i vetskapen om att jag har Erling som coach.

Sjögran har spelat över 200 landskamper. Hon har spelat i Malmö-klubben sedan 2001, med undantag för en säsong i Sky Blue i den amerikanska proffsligan.

Rufus 2015-04-28 14:58

Årets trevliga trend inom allsvenska damfotbollsklubbar: Man utser veteraner och duktiga kämpar till ledarpositioner. Nyss var det Linköpings FC som gav Maria Lindström förtroendet som ny klubbdirektör och nu väljer FC Rosengård Therese Sjögran till sportchef. Själva "inskolningen" till nya posterna sker på ungefär samma sätt. Lindström har sin föregångare Anders Mäki som "handledare" och mentor, medan Sjögran har Erling Nilsson i samma funktion.

Undrar vilka klubbar som följer Linköpings och Rosengårds exempel? KIF Örebro DFF har ju sedan några år en kvinna som styrelseordförande, Charlotta Nordenberg. Hoppas att den här trenden fortsätter!

Rainer Fussgänger 2015-04-28 16:19

När Erling Nilsson "slutade" pga händelserna kring Fotbollsgalan kommenterade Therese Sjögran från La Manga att hon var besviken, eftersom hon trodde att båda skulle sluta tillsammans på sina resp jobb. Jag antar nu att "avhoppet" var inte kommunicerad mellan parterna, eftersom man redan då hade kommit överens om Nilssons efterträdare.
Visst är det ett bra beslut. Man undrar dock om Rosengård inte måstee rekrytera en spelare på mittfältet nu för att hålla nivån på truppen. Där kan Sjögran kanske jobba fram sin första förstärkning för klubben.
I allmänhet tycker jag inte att sådana positioner nödvändigtvis måste tillsättas med kvinnor som har meriter inom fotbollen. Det är två olika jobb och alltid ska man hitta den bästa personen för jobbet, oavsett kön, ras, religion mm.
Men visst är det roligt att fler kvinnor vill ta ansvaret. Förutom Sjögran och Lindström kan vi även räkna till Umeås tränare Maria Bergkvist.

Mark 2015-04-28 21:24

"Kommer att sakna henne som blågul vänster yttermittfält."

Mark 2015-04-28 21:23

"."

Mark 2015-04-28 21:22

"."