KIF Örebro vände mot Mallbacken

Nykomlingen Mallbacken var på väg mot blytunga poäng borta mot KIF Örebro. Då slog hemmalaget till på en frispark och en tveksamt dömd straff och vann med 2-1
Mimmi Larsson laddar för Mallbackens 1-0-mål, t v KIF Örebros Sara Nordin. FOTO: Anders Andersson.

– Vi har haft en tuff inledning på serien och jag hoppas att det vänder nu, säger Sanna Talonen som säkert satte det matchvinnande målet från straffpunkten.

Mallbacken som kom från en 1–0-seger borta mot AIK i förra omgången visade ingen som helst respekt för topptippade KIF Örebro. Visserligen var det hemmalaget som hade mest boll och styrde spelet, men man kom inte till några farligheter direkt. Värmlänningarnas försvarsspel var utmärkt och när Tessa Gavilskys nickskarv nådde Mimmi Larsson kunde Torsby-tjejen springa emellan försvararna och sätta 1–0. Ett mål som var Mimmis andra i Damallsvenskan, säsongen 2013 svarade hon för ett mål, därmed dubblerade hon sin målskörd i den högsta serien.

Mallbackens ledning höll sig halvleken ut.

– Vi jobbade på bra och även om de hade mycket boll så skapade de inte så många chanser. Vi stod upp bra, säger lagkaptenen i Mallbacken Frida Broström.

KIF Örebro gick på framåt i den andra halvleken utan att direkt skapa något i inledningen. Man såg harmlösa ut och hade nog behövt en Lisa Dahlkvist på mittfältet. Rickard Nilsson agerade och bytte in Linda Hallin istället för Julia Spetsmark som har ett förflutet i just Mallbacken.

Fjorton minuter senare fick Örebro läge på frispark och Marina Pettersson Engströms frispark nådde kaptenen Elin Magnussons panna. Hemmalaget hade kvitterat och det skulle komma mer. Målet gav dem luft under vingarna och sju minuter efter 1–1 tilldelades man en tveksam straff efter att Sarah Michael fällts innan straffområdet och man fått fördel.

– Bollen skulle bara in, säger målskytten på straff Sanna Talonen.

Mallbacken gjorde sedan två byten när det återstod tio respektive åtta minuter av matchen. Erica Ericsson kom in istället för Malin Ahlberg och Zoe Ness istället för Sandra Andersson. Men hemmalaget höll undan och bärgade därmed sin första trepoängare i år.

– Dom hade ganska mycket folk på deras planhalva i den första halvleken och vi fick inte riktigt igång något tempo. Men det blev bättre i den andra halvleken, berättar Sanna Talonen.

Vad blev bättre?

– Alla möjliga delar, passen, bättre rörelse och vi visade mer vilja. Nu hoppas jag att vi tar med oss den andra halvleken och att det här var början på en vändning, tror Sanna Talonen.

Nykomlingen Mallbacken tar med sig försvarsspelet till nästa match som är hemma mot Linköping.

– Vi låg bra i våra positioner och dom skapade inte mycket på oss. Hittills har vi inte släppt in många spelmål, tre hörnor och idag var det frispark och straffen, säger en av tränarna i Mallbacken Henrik Arneng. Lagkaptenen Frida Broström fyller i.
– Hela laget gjorde det bra och fortsätter vi och spelar så här kommer vi ta många poäng framöver.

Text: Anders Anderssson

davidfermin 2015-05-01 18:59

den här domaren är verkligen inte bra. tveksam idag och även tveksam i en match ja såg förra veckan! själva straffsituationen är solklart utanför och sen slänger hon sig in i straffområdet. om detta ska bli straff då kan man ju alltid när man blir fälld utanför hoppa in i straffområdet. annars tyvärr en ganska medioker match och pushar inte Örebro upp blir det defnitivt inte nån topplacering. väldigt stor skillnad på matcher tycker jag tex Eskilstuna är nog det laget som imponerat på mig mest dock ej hunnit så alla matcher.

Rainer Fussgänger 2015-05-01 23:02

KIF borde fått frispark. Det var ingen straff, Mallbacken spelaren drar i Michael två meter före linjen och sedan kastar sig Sarah in i straffområdet. Tyvärr är domarinsatserna bedrövliga. Synd att man inte väljer de bästa domarna utan bestämmer sig för domare pga kön. Matchen avgjordes genom straffen. Poängen som Mallbacken missade kan visa sig vra blytung när säsongen är över.
KIF Örebro har skadeproblem, såklart, men laget som jag såg i höstas och som imponerade stort med sin intelligenta, attraktiva fotboll som slutligen gav en 2:a placering, finns inte längre. Av vissa skäl har man valt att gå ifrån den strategi som man haft i många år, att behålla stommen av viktiga spelare för att detta leder till stabilitet och framgång.
Det sägs att Lucie och Irene Martinkova har fått otroligt attraktiva offerter från Slavia Prag som KIF inte kunde konkurrera med. Annika Kukkonen lämnade för att spela i Elitettan och nu står man med ett lag som inte är ett lag, i alla fall inte på det sättet man var ifjol. Att Steph Labbé och Eva Marie Nault lämnade gick inte att förhundra, men Labbé var seriens bästa målvakt. Nej, KIF kommer tyvärr inte att kunna konkurrera om UWCL-platsen bakom Rosengård i år.

LasseW 2015-05-01 23:45

Straff alla dar i veckan oavsett domarens namn ålder eller kön.
Visst börjar hon dra i Michael utanför men eftersom hon inte släpper armen förrän hon faller inne i straffområdet så kan man inte blåsa annat än straff.
Ska man gnälla på något är det väl Sarah Bergmans klantiga försvarsspel.Finns ingen som helst anledning att hålla i så länge.Speciellt inte när det finns täckning bakom.