Sveriges VM-trupp, här är den...

Förbundskapten Pia Sundhage och assisterande Lilie Persson presenterade på måndageftermiddagen Sveriges VM-trupp. Först på morgonen efter att ha gjort sina sista överväganden sade Pia att - så här får det bii, när formbesked vägts mot läkningstid för skadade spelare.

Målvakter
Carola Söberg, KIF Örebro
Hedvig Lindahl, Chelsea FC
Hilda Carlén, Piteå IF

Backar
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Emma Berglund, FC Rosengård
Charlotte Rohlin, Linköpings FC
Lina Nilsson, FC Rosengård
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Sara Thunebro, Eskilstuna United

Mittfältare/forwards
Caroline Seger, Paris Saint-Germain
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Therese Sjögran, FC Rosengård
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain
Linda Sembrant, Montpellier
Sofia Jakobsson, Montpellier
Amanda Ilestedt, FC Rosengård
Elin Rubensson.Kopparbergs/Göteborg
Lisa Dahlkvist, KIF Örebro
Olivia Schough, Eskilstuna United
Malin Diaz, Eskilstuna United
Emma Lund, AIK
Jenny Hjohlman, Umeå IK
Emilia Appelqvist, Piteå IF

Reserver: Marja Banusic, Chelsea FC Mimmi Löfwenius, LSK Kvinner

Thorsten Frennstedt 2015-05-11 18:00

Överraskningar?
Hilda Carlén. På just målvaktsposten chansar man inte, rutinen vägde mot Zecira Musovic som är Sveriges bästa målvakt i nuläget..
Chansningar kan gå hem i anfall. Jag är ändå överraskad av valet av Olivia Schough och Emma Lund. Mimmi Löfwenius som får följa med som reserv? Nej inte så överraskad när jag läste om henne på damfotboll.com för några dagar sedan

Martin 2015-05-11 18:41

En totalt fantasilös trupp och vad gäller avvägningar är det ju tyvärr enkelt att konstatera att skadeläget väger tyngre för vissa än för andra och att form är något man i princip struntat i. Var orolig inför att truppen skulle presenteras och nu är jag i princip säker på att det inte blir medalj och att det t o m finns risk för en tidig sorti i mästerskapet.

Sverige står och faller med den just nu skadade Dahlqvist, bakom henne finns egentligen ingenting att sätta in på mittfältet bredvid givna Seger. Att inte chansa med en formtoppad Petra Larsson i detta läge är svagt, där hade man fått en spelare med attityd och ett skott som är ett farligt offensivt vapen. En spelare motståndarna inte ser fram emot att möta men nu kommer vi istället fortsätta vara 'snälla Sverige' där motståndarna kan känns sig säkra.

Olivia Schough känns egentligen inte fel, tycker hon såg väldigt vass ut i premiärmatchen jag va o såg på Tunavallen, men att Emma Lundh kommer med på ... ja vadå egentligen ... är ju helt obegripligt.

Kul för Rohlin att få chansen trots skadorna med samtidigt svagt att Magdalena Ericsson inte får chansen att visa hon är spelaren som kan axla Thunebros roll i framtida landslag. Ser henne som klart bättre än Ilestedt och dessutom mer mångsidig då hon både kan spela till vänster och centralt i backlinjen.

Av tveksamheterna jag kunnat finna är ändå det värsta att inte Sofia Lundgren plockades in istället för Söberg, hon är en bättre målvakt på alla sätt och skulle kännas som en säker backup om Lindahl skulle skada sig eller d y l.

Rainer Fussgänger 2015-05-11 19:51

Ojojoj. Vad ska man säga? Någon skrev på Twitter att det här är den sämsta truppen Sverige mönstrat till ett mästerskap sedan 15 år tillbaka och jag trodde att det var kaxigt sagt. Men tittar man på uttagningen vil man hålla med.
Troligtvis vinner Pia VM-guld med denna grupp och bevisar att alla kritiker är blodiga amatörer och jag hoppas det blir så, jag skulle kunna leva med det.
Fantasilös sa Martin och jag lägger till att detta saknar visioner om framtiden. Som om världen skulle stanna den 5 juli i Vancouver, troligtvis ett datum där det svenska laget sedan en bra tid sitter hemma i fåtöljerna och följer finalen.
Många gamla lojaliteter och goa tjejer. Jag saknar den vision och kraft som Silvia Neid har, den mod att satsa på unga spelare som Maier, Leupolz, Däbritz, Bremer. Det kryllas av talang och de ges möjligheten att pröva sig. Ojoj.

Martin 2015-05-11 20:29

Kan ju skriva under på att jag skulle kunna leva med ett VM-guld även om det idiotförklarar mig själv. När man ser vilket ålderstyngt lag vi har, förmodligen den äldsta truppen i VM eller nära på i alla fall, så blir man ju riktigt orolig för framtiden för även om vi har en hel del potentiellt duktiga spelare i Sverige så måste de ju få chansen nån gång.

Då Sundhage är Sundhage borde jag inte vara förvånad, hon har tidigare visat att rutin är den viktigaste egenskapen hon ser hos en spelare och att hon är om möjligt värre än Dennerby när det kommer till 'personliga favoriter' syndromet. Jag är ändå grymt besviken då jag t o m tagit ledigt under VM för att kunna se så många matcher som möjligt när det nu känns högst osannolikt att jag får se våra svenska fotbollsdamer långt fram i turneringen.

Martin 2015-05-11 20:31

Dubbelpost

Mark 2015-05-11 22:59

"Ja då var det klart!"

Lenn 2015-05-13 13:56

Om man ser till Sveriges svagheter som visat sig hittills: 1 Hedvig kan bli överraskad av oväntade skott, hon måste vara på tå hela tiden. 2 Långbollar över Nilla F som kvicka anfallare kan utnyttja av den ytan som blir bakom henne. 3 Spelsystemet 4-1-3-2 där alla uppspel skall gå över 1:an t.ex.Seger. Hon blir hårt markerad och spelet faller helt. 4. Lisa D enormt bra i VM-11 men det var då. Hur är formen nu 4 år senare ? 5. Therese S klarar hon ett tufft mittfältsspel i VM. 6 Kosovari A likadant småskadad och får en stor arbetsroll på mittfältet. Hon tycker nog inte om hårt spel som det kan bli i VM. 7 Lite mer tekniskt spel i laget skulle nog inte skada. Nu är det slut på klagandet och hoppas att det går bra !

Thorsten Frennstedt 2015-05-12 15:55

Reflektion: När alla krönikörer och andra tyckare fått säga sitt verkar det som om bara en person inte förstått att ta ut rätt spelare, och just hon råkar vara förbundskapten. Stå på dig Pia!

The Observer 2015-05-12 18:43

Självklart kommer Sundhage att stå på sig, varför skulle hon inte göra det?

Vem blir skrämd av det här laget? Nja, sannolikt inte någon av VM:s medaljkandidater.

Som förbundskapten säger hon naturligtvis inte allt om varför vissa tagits ut och inte andra. En inblick i det spelet fick vi när hon tillfrågades om varför en som Sofia Lundgren inte var uttagen. Svaret: vem som gör vem bra (en av PS favoriter som vevas i all oändlighet). Med andra ord: Lindahl gillar inte Lundgren och för Lindahls sinnesfrid så tar Sundhage ut två sämre målvakter.

I övrigt? Javisst har Sundhage rätt att man måste chansa med några namn, men inte för många, särskilt med skador och skavanker. Att prata skador kan ses på minst två sätt: Sänka förväntningar på laget som en strategi - Sverige hanterar sällan favorittryck bra i något läge. Ett helt annat sätt att se på detta är att skadorna är en välsignelse för Sundhage. Det döljer att Sverige inte har mer än ett högst medelmåttigt landslag. Högst två-tre spelare skulle konkurrera om en plats i en startelva i ett All-star team. Det var väl inte dåligt? Det var B-uppställningen jag menade….

Angående uttagning av enskilda spelare så börjar Sundhage mer och mer likna sin föregångare och om det är ett gott tecken eller inte kan den fundera på som vill. Erfarenhet och rutin och några favoriter verkar vägleda Sundhage. Spetskvaliteter och att ha potential att förändra en matchbild är kanske underordnade i uttagningen.

Nu får vi se om tryggheten och den GOA KÄNSLAN räcker i VM! Sundhage har landat (på någon kroppsdel) och efter den förlängda smekmånaden och upptäckten att Sverige inte är USA när det gäller spelarmaterial och mentalitet har hon också mött motstånd från klubbarna - upplagt för sorti?

mia.e. 2015-05-13 23:39

Ja, jag säger detsamma: stå på dig, Pia!

(Inte för att jag tror att hon nödvändigtvis behöver höra det, för hon är ju inte alldeles ny inom damfotbollen, men för att väga upp lite här i kommentatorsfältet...)

Det spelar ju inte någon roll vem som är Förbundskaptenen som tar ut laget - tillsammans med ledarteamet, alla kring landslaget - eller hur truppen som presenteras ser ut - det blir ju alltid samma sak vid truppresentationer. Eller har någon media, någon expert, någonsin varit nöjd? Har vi haft ett samfällt: "ja, det är bra, så här gör vi" eller "ja, så här får det bli - därför att det här är de förutsättningarna vi har, det här ÄR de spelare vi vet har en förutsättning att spela bra för varandra ute där på planen". Det kan finnas bättre spelare, men EN spelare gör inte ett lag. Inte i damfotboll. Inte på VM nivå.

(...och vi vet att rutinerade spelare har spelat och kan spela under trycket av ett stort mästerskap och under ett publiktryck och en uppmärksamhet damfotbollspelare inte under några andra mästerskap upplever på samma sätt, men det kan ingen veta med helt nya spelare - även om de är fantastiskt duktiga där de har stor vana och rutin att spela vanligtvis, Pia kan inte "utveckla" några spelare under den tid hon har till förfogande, det är klubbarnas jobb - sas det tidigare i media - så hon måste gå efter spelare vi redan har och som hon eller folk omkring henne känner väl och tror på).

Det är tunt med spelare. Det finns många talanger som väntar på sin tur att ta en plats i klubblaget i Damallsvenskan, att spela regelbundet mot och med de bästa. Det är en realitet.

Jag tyckte om Lotta Schelins kommentar här någonstans nyligen, på svt.se kanske, om att hon har bestämt sig för att njuta av kommande VM... Det tycker jag att alla tjejerna ska göra! Det är som det är med skador/krämpor och det är så mycket som spelar in i hur det kan gå, så det är bara att ta det en dag och en match i taget. Göra sitt bästa och ge sitt mesta. Mer går inte. Jättekul om det går bra, men alla vet att förutsättningarna innan vårt lag - ! - åkte iväg inte var hundra. Ge järnet. Njut av tiden därborta!

mia.e. 2015-05-17 14:31

Rätt ska vara rätt - lyssnade på Schelin sist, men det var visst Seger som i intervju sa att hon hade bestämt sig för att njuta av kommande VM:et... En av Sveriges kaptener var det i alla fall... Båda kaptenerna intervjuade i Jane Björcks serie "Centrallinjen" på svt.se, sporten, inför Kanada 2015.