Publiktrycket var tändvätska för Nilla Fischer

Nilla Fischer och försvarskollegorna gav USA något att fundera på. Och inte nog med det, alla stjärnprydda fans på läktaren gick bet på att skrika sitt favoritlag till mål.
Nilla Fischer och Lisa Dahlkvist tackar varann efter gedigna insatser. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Vi visste att det skulle vara massa publik som hejade på USA. Häftigt att spela matcher med mycket folk, när det är högljutt, sade Nilla efter drabbningen mot USA.

Sverige befann sig inte bara långt borta geografiskt. USA hade övertaget på läktaren i sitt alldeles egna lilla hörn av Kanada den här kvällen.
– Det blev en sporre att visa deras fans att vi kan stå upp mot dem.

Sverige slog USA i senaste VM, även i Winnipeg fanns vissa Wolfsburg-vibbar.

Det var aldrig tal om ett mästrande syskon och ett efterhängset litet barn, två rättmätiga representanter för topp fem i världen gjorde upp.

USA tog över mot slutet av matchen, Sverige uttryckte mest glädje efteråt.

Annat som var alldeles nytt och fräscht för kvällen. Caroline Seger var avstängd vid den meriterande segern över USA i Tysklands-VM 2011 och fick uppleva den matchen från läktaren.

Nu var hon i allra högsta grad inblandad, passningsskicklig och mittfältsstark, och låg bakom Sveriges farligaste chans, den som Meghan Klingenberg hindrade med liten marginal.
– Segers boll är mer än 50 procent inne, sade Nilla Fischer.

– Vi hade också kontringen med Schelin och Sjögran och en handssituation i första halvlek.
Vi var nära tre poäng, men 0-0 känns som ett rättvist resultat.

Apropå handssituationer och rop på straff, Nilla Fischer hade också en bollberöring som USA ville göra domaren uppmärksam på. Backklippan avfärdade det snacket, lika enkelt som hon vann duellen med Christen Press efter tio-tolv minuter.

Ännu en gång friade domaren i boxen.
– Klart att jag är partisk men jag tycker inte det var straff. Klart att det är kontakt och jag har en arm runt henne, men hon faller lätt. Domaren kan blåsa, jag är glad att hon inte gjorde det.

Visselsignalen som räknades kom efter 90 minuter och gav Sverige en värdefull uppryckning i VM.
Svart och vitt, viljan att hjälpa varandra fanns redan mot Nigeria. Mot USA var försvarssamarbetet också klockrent i praktiken.
– Vi kämpade och slet mot Nigeria också, men kommer mycket mer rätt och får USA dit vi vill med vårt låga försvarsspel.

Till slut en nog så viktig skräll, men långt ifrån oförklarlig efter att ha sett matchen. Winnipeg är snart ett avslutat VM-kapitel, landslaget tar sig längre västerut till Edmonton.

Australien (natten mot onsdag) känns som en rysarmatch?
– Det kan det bli. Vi såg dem mot USA, i första halvlek har de snabbt passningsspel och är väldigt kvicka och duktiga, sade Nilla Fischer

– Vi tar med oss kämpainsatsen mot Nigeria, samma idag. Dessutom vårt kortpassningsspel bra, vi har bra bra bollinnehav i första halvlek och är lite lugnare, sade Nilla Fischer.