Silvia Neid: "En match på hög nivå"

Den kanadensiska huvudstaden badar i sol. Någon slapp semester handlar det inte om i de södra stadsdelarna. Medan Sverige tog sig till Ottawa tränade Tyskland två gånger under torsdagen – för att närma sig matchnerven igen.
Silvia Neid. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Vi spelade senast i måndags och vill hitta tillbaks till tävlingskänslan. Det gäller att vi är vakna från start, säger Silvia Neid.

Allt med tanke på en matchbild där hennes spelare lär bli hotade om bollinnehavet.

– Spelar man bra i försvaret tidigt får man bollinnehav. Sen gäller det att röra sig snabbt, när motståndaren ställer sig i bra position vinner de bollen. Vi måste hitta öppna ytor, det kommer vi att göra imorgon.

TD Place badar i sol och sommarvärme när de mästerskapsvana stjärnorna och några nykomlingar tar sig ut på gräset för en sista träningstimme. Allt under Silvia Neids vakande ögon, de som från och med nästa år flyttar vidare inte till en annan position inom det tyska fotbollförbundet.

Tyskland har fortsatt greppet om en topposition i världsfotbollen. På hemmaplan trummar de ekonomiskt starka klubblagen, utbildar spelare som stärker dominansen.
– Våra yngre spelare har fått bättre träning i klubbarna och i landslaget. De är tekniskt skickliga och väl förberedda på sina positioner. De äldre spelarna har samma kunskaper, det är en bra mix.

Hittills i VM har man klarat sig med kontroll över spelet, kört över två motståndare och spelat lika med Norge.

Det som gäller för Sverige gäller framöver också för Tyskland. Den övre halvan av slutspelsträdet är snårigare att klättra på.

Förutom världsettan och femman som alltså möts i Ottawa, väntar troligen trean Frankrike och sedan tvåan USA på vägen till final.

Silvia Neid var mindre pigg på att resonera kring upplägget.
– Ärligt talat, vi vet hur tävlingsformen är, tänker inte på Frankrike nu. De spelar väl mot Sydkorea, jag vet ju inte om de kommer att vinna där, säger hon och får istället sätta fokus på det svenska, segerlösa gruppspelet.

– Det beror nog på att de spelat i en svår grupp. De har väldigt robusta och snabba spelare, mycket kvalitet i laget, säger förbundskaptenen och ger uttryck för spänd förväntan.

– Det kommer att bli en match på hög nivå, två lag som kan ta ut varandra och känner varandra väl. Vi måste komma in i matchen så fort som möjligt, visa det svenska laget vad vi vill och hur vi vill spela.

Rufus 2015-06-19 22:34

Jäpp! Visst har Silvia Neid en viss respekt för Sverige. Alltså: en viss respekt. Innerst inne tror jag inte att hon plågas av matchens utgång. Hon vet att Tyskland vinner. Det vet vi också att så kommer att ske - tyvärr.

Intressantare är dock hur den svenska lagledningen tänker. Den senaste startelvan förbryllar och troligen blir det samma uppsättning mot Tyskland. Vissa saker förbryllar. Bara ett sådant beslut som att sätta en klart högerfotad ytterback på vänsterposition. Jessica Samuelsson är given på höger planhalva, sedan får vi acceptera tanken på att Sara Thunebro finns till vänster. Det kan kanske rädda ett och annat baklängesmål...