Lyckligt slut för Therese Sjögran

Det var finalstämning på Malmö ip trots att det saknas en match för FC Rosengård i Svenska Cupen. Men det var den sista och 426:e för Therese Sjögran i Malmö. Hon avslutade med sitt 82:a mål i den karriären på straff. FC Rosengård vann med 4-1 (1-1)
Therese Sjögran hissas av lagkamrater efter sista matchen. FOTO: Christian Örnberg, Bildbyrån.

Ramona Bachmann och Marta bjöd på finesser i bollbehandling, drog på sig större delen av Umeå-försvaret som emellertid lyckades täppa till de minsta luckor.

Mycket oväntat smög backen Hanna Glas upp på högerkanten och tog emot crosspassningen från Lisa Lanz, tvekade inte utan drog till i Zecira Musovics bortre kryss.

Umeå IK kontrollerade för en stund matchen, drog ner litet på tempot. Här är Rita Chikelu en stor tillgång och bollvinnare.

Malin Reuterwall i målet stod för matchens räddning när hon nådde Ramona Bachmanns nick i krysset ett par minuter efter UIKs ledningsmål.


I den 29:e minuten tippade hon Anita Asantes långskott över ribban. FC Rosengårds kvittering efter 37 minuter föregicks av hands på Lina Nilssons inlägg. Vem skulle lägga straffen om inte dagens huvudperson Therese Sjögran som satte bollen i krysset. Malin Reuterwall chansade på det hon inte skulle välja.

FCR skulle få ännu en straff i andra halvlek, oklart för vad, men den sköt Marta utanför. Mera välförtjänt var det att Marta några minuter senare avslutade ett mönsteranfall anlagt av Kirsten van de Ven och Ramona Bachmann. Men då brast det för UIK-tränaren Maria Bergkvist som hade synpunkter även på straffen och visades upp på läktaren.

Cupsemfinalen avgjordes efter en hörna, bollen gick ut till Amanda Ilestedt som dunkade bollen upp i nättaket bakom Malin Reuterwall till 3-1.

4-1 kanske antyder stor skillnad mellan FC Rosengård och Umeå IK. Skillnaden är i så fall att de båda före detta UIK:arna Ramona Bachmann och Marta numera spelar i FC Rosengård. Matchen var avgjord när FCR bytte dem och lät s k påläggskalvar få fullfölja matchen. Då såg det jämnare ut, men å andra sidan hade Marta och Ramona tröttat ut motståndarna.
Umeå IK kunde i kraft av sitt tidiga ledningsmål styra spelet från backlinjen och där imponerade Tuija Hyyrynen och Hanna Glas.
I Malin Reuterwall ser jag Sveriges nästa förstamålvakt i damlandslaget - utan att blinka.
I anfallet hade Jenny Hjohlman och Emmi Alanen några bra genombrott innan matchen punkterades av 3-1-målet. Emmis kamp med FCR-målvakten såg mera misstänkt ut som straff än den andra FCR tilldelades.

Kirsten van de Ven satte den spelmässiga punkten för föreställningen med ett välplacerat skott utifrån innan det som de 1.704 på läktarna mest kom för. Nämligen att få massivt hylla Therese Sjögran.
Det blev ärevarv och tack från andra spelare ur tidigare FCR- och LdB-generationer och publiken ville helst inte gå hem från denna magiska, smått historiska söndageftermiddag.

En personlig reflektion om Therese Sjögran. Jag såg henne första gångerna som ung lovande i Veberöds AIF, där för övrigt hennes bonuspappa var ledare, vidare i Kristianstad/Wä och sedan Malmö FF. "Terre" har inte varit de stora ordens spelare - hon har låtit sina kvicka fötter och spelsinne tala istället. Något får mig att likna henne vid legendariske Bosse Larsson, vilket är ungefär det finaste en Malmö-spelare kan få jämföras med. Sedan har jag sett Therese i ett otal damlandskamper från debutinhoppet mot USA i Chattanooga, inte alla hennes 214 på plats. Själv står jag på 335 i den statistiken - dock inte på plan.

Lenn 2015-07-12 22:45

Imponerande spel av FC R även Umeås mål var ett klassmål. FC R har ju landslagsspelare på alla positioner och ser starka ut. CUP-finalen mot Linköping där måste Roseng. vara favorit. Jag tippar 70 - 30 till Roseng. Riley imponerade med sitt spel, Marta också m.fl. Så cup guld till Malmö kan man räkna med