Sverige till final efter strålande straffläggning

Sverige mot Tyskland, semifinalen i F19-EM hade många ansikten. De allra lyckligaste satt på de blågula spelarna efteråt. Rebecka Blomqvist fick göra målet som innebar glädjetjut, Emma Holmgrens dubbla räddningar borgade också för finalplatsen.
Rebecka Blomqvist slog in den avgörande straffen som förde Sverige till EM-final. Foto: Bidlbyrån

På måndag kväll återvänder landslaget till Netanya Stadium som nyss var fond för en mäktig duell och en minnesvärd match i högsommarhettan.

Bland alla taktiska grepp, lyckade passningar och brytningar blev inställningen att aldrig ge upp och kyla när avgörandet var tvunget att komma vägvinnande för Sverige.

Filippa Angeldahl, Nathalie Björn och Stina Blackstenius satte alla sina straffar i målvaktens högra hörn. Tysklands tre första straffskyttar siktade åt samma håll, med en aning mera nervdaller eller iallafall tvekan som Emma Holmgren kunde läsa in och ta rätt beslut i ögonblicksvalet.

Två räddade straffar, finalchans med stort F när Rebecka Blomqvist klev fram till straffpunkten. Lika säkert som de övriga svenska skyttarna och dessutom ett nytt hörn när bollen nådde nät. 4-2 i straffläggningen, 7-5 sammanlagt och Sverige kan se fram emot finalen.

Initiativet pendlade med målen
Publiken som fick se sex fullträffar före full tid och ett drama där initiativet pendlade med målen var med på noterna.
Till att börja med tysk dominans, en skrämmande språngnick efter en minut vid sidan av keepern Emma Holmgren.
Nästa gång det brändes i straffområdet hamnade Sverige i tidigt underläge. Rebecca Knaak kunde nicka in en frispark, men fick också kliva runt för lätt vid 1-0.
Matchen igenom var Stina Blackstenius okuvlig i offensiven, drev på och rev hål i försvaret. I framryckningen såg hon ett skottläge för en klubbkamrat och hade närvaro nog att släppa prestigen.
Efter passningen snett in bakåt tog Almqvists avslut en snygg båge över och alla i nät.

Minuterna fram till halvtid hade stark svensk prägel. Varierade anfall, ständigt nya spelytor och småsluga hörnsparkar. Anna Oscarsson som jobbat hårt hela halvleken löpte ifatt en långboll och lyfte inlägget utom räckhåll för målvakten. Stina Blackstenius var ohotad i luften och träffade rättmed huvudet till psykologiskt viktiga 2-1.

Varningstecken för fasta situationer
Nästa mål kom aningen oväntat men varningstecknen hade hopat sig. Organisationen var svag på fasta situationer defensivt, bristerna blev avslöjade när en hörna nickades ner till Nina Ehegötz som dominerade totalt på litet utrymme till 2-2.

Ännu ett mål som ryckte upp allt som grott med rötterna, Tyskland hade planterat en oro och Sverige fick knappt fram en offensiv fot i likaläget.
När Madeline Gier kunde härja omarkerad i boxen var segervittringen starkast i de tyska näsorna. Sverige vägrade dock ge upp och fixade förlängning.

I statistiken kommer 3-3 att stå som ett självmål, det alla såg var hur Stina Blackstenius än en gång plöjde på utan att se några hinder fram till det vältimade avslutet efter 88 minuter.

Blackstenius skapade fler lägen, tvingade fram en målvaktsräddning på övertid och sköt över i förlängningen där Tysklands bästa möjlighet rensades undan på mållinjen av Lotta Ökvist.
Alla ansträngningar och maxlöpningar ordnade fram uppgörelsen med mentalt spel och upplagda sparkar. Hjälteglorian utvidgades över Holmgren och Blomqvists huvuden till hela laget i högen av spelare som firade framgången.

Martin 2015-07-25 02:13

Härligt att se viljan och glädjen hos vårat svenska F19-landslag, där är den största och viktigaste skillnaden mot Damlandslaget där man bara verkar se problem istället. Stina B fortsätter göra mål och särskilt 3-3 målet kändes som ett typiskt Stina-mål där bolljäveln bara skulle in. Med tanke på vilken form övriga spelare i LFC visat under F19-turneringen så kommer Martin Sjögren få angenäma problem att välja vilka som ska spela när Blackstenius och Almqvist kommer tillbaka.

Rufus 2015-07-25 11:26

Perfekta straffar och fantastiska målvaktsräddningar i alla ära, men glöm inte att det var via tre snygga spelmål och ett utmärkt försvarsspel i 90 minuter som Sverige tog sig till förlängning och seger!

Rufus 2015-07-25 11:59

Om Stina Blackstenius gjorde ett eller två mål under ordinarie speltid har kanske mest akademisk betydelse när Sverige ändå vann mot Tyskland. Men! För Stina har det en helt annan betydelse! Enligt UEFA:s hemsida - senaste upplagan - klassas hon som tvåmålsskytt, vilket innebär att hon med sina 18 mål hittills under EM-grundspel och slutspel går förbi Elena Danilova som tidernas bästa målskytt under en U19-turnering. Skaplig utdelning för en försynt men talangfull tjej från lilla Vadstena i Östergötland!

The Observer 2015-07-25 17:51

Nu blir det kanske svårt t o m för Sundhage att inte låta Blackstenius få chansen i landslaget?

Ibland undrar jag om FK för de olika landslagen delat upp spelarna sinsemellan - Barrling måste ju få ha några kul spelare att lattja med också?

Dessutom - återigen ser man (!) (TV-) mediernas ointresse för damfotboll! Hur många spaltmil, TV-inslag och direktsända matcher hade det inte varit om det handlat om herrar? Finalen? Visst, i marginell kanal som Eurosport.....

SVT? TV4? Extremt dåligt, men inte förvånande - GUBBAR!