Stina Blackstenius het när Linköping vann cupen

Skyttedrottningen från F19-EM slog till igen, den här gången på hemmaplan. Guldmatch i Israel eller en svensk cupfinal spelar alls ingen roll, Stina Blackstenius avgör allt numera.
Guld-Stina gjorde cupfinalens första mål mot FC Rosengård. Foto: Bildbyrån

– EM-guldet är lite större. Men det här är min andra cupseger, det känns också roligt, sade hon.

Matchen på Linköping Arena slutade 2-0. Stina Blackstenius gav hemmalaget befälet när hon nätade efter 43 minuter. Många drog ett tungt lass när Rosengård låg på för en kvittering, Katie Fraine reflexräddade innan Vera Dyatel gjorde LFC:s andra mål.
Flera cuphjältar, men det fanns ingen som inte ville prata med Stina Blackstenius efteråt. Som löpstark och spelsugen anfallare tog hon fart direkt. Första matchen från start efter guldresan med landslaget, samma känsla för mål i klubblagströjan.
– EM har betytt mycket, gett mycket självförtroende. Känslor och glädje som jag kan ta med mig ut på planen, sade Blackstenius.

– Det blir en omställning att komma hem som det gäller att hantera för att komma tillbaka till vardagen så snabbt som möjligt.

5 603 såg finalen från läktaren och gjorde sitt till för att Blackstenius skulle få de rätta finalvibbarna. Hon låg bakom matchens första farlighet, inlägget nådde så när fram till Tove Almqvist som också syntes i blågult för två veckor sedan.

Dribblade och löpte mot mål
Rosengårds försvar blev helt ut- och invänt när forwarden löpte till fria ytor, fintade och dribblade när hon blev med boll.
Två backar kom helt på mellanhand och målvakten var chanslös vid ledningsmålet strax före paus.
Målskytten kom loss med en blandning av god känsla och intution, passningen från Pernille Harder anade hon bara i blickfånget.
– Jag var inte beredd på att den skulle komma bakifrån, på sidan. Men det var en otroligt fin boll.

Harder och Blackstenius samarbetade snyggt på topp, dominerade helt och fullt i 45 minuter. Och Martin Sjögren hade få betänkligheter kring att låta duon härja tillsammans på nytt i sommarvärmen.
– Egentligen inte, hon har fantastisk fysik, det såg vi inte minst när hon tävlade mot jämnåriga (i EM), sade tränaren som också kunde reflektera kring klubbens fina cupfacit på kort tid.

– Vi vinner för femte gången på tio försök.

Stina Blackstenius har vunnit titlar i snabbare takt än så den senaste tiden. Om det ska bli ytterligare pokaljubel i år måste Linköping se till att sätta raketfart i Damallsvenskan och utnyttja söndagens triumf på bästa sätt.
– Vi firade lite, men kan inte stanna kvar vid cupsegern. På onsdag är det match igen, sade Stina Blackstenius.