Svenska Cupen kvar i Linköping

Senast Linköpings FC vann en match på Linköping Arena var mot just FC Rosengård i Damallsvenskan, sedan följde två förlustmatcher, men det blev en skön repris Svenska cupens final med 2-0 inför inte mindre än 5.602 på läktarna. Fjolårets cupmästartitel försvarades.
Linköpings målskyttar i cupfinalen Vera Diatel och Stina Blackstenius håller bucklan. Foto: Bildbyrån

Vädret var perfekt, solen sken och vinden ilade svagt igenom Linköping Arena och deras för evigt optimistiska fans.

Några ”överraskningar” sågs i startelvan hos LFC. Tove Almqvist tog en startplats, den första efter EM-succén, likaså Stina Blackstenius. De tidigare så starka startspelarna i Janni Arnth, Jonna Andersson och Fridolina Rolfö fick bänkas, tydliga tecken på att Martin Sjögren inte var nöjd med de senaste matcherna.

Malmölaget med ny tränare startade åter med en defensiv formation – en fembackslinje – för att fokusera på snabba omställningar. Samt såg vi den tidigare pensionerade Therese Sjögran åter husera på Rosengårds vänsterkant. FCR saknade en av sina starkare spelare från start – Ramona Bachmann.

Bollen lånades mellan lagen inledningsvis då inte något av lagen fick ett Lite finalnever spelade nog roll då flera stora namn tappade enkla bollar och passade förvånansvärt mycket fel.
I den sjunde minuten fick Linköping matchens första hörna, och de kunde skapa ett litet tryck mot Rosengårds mål då bollen inte riktigt kunde rensas iväg. Mariann Gajhede från innermittpositionen, men tyvärr för hemmalaget inte satt sista passningen och anfallet rann ut i sanden.

Ju mer matchen gick upp mot kvarten tog hemmalaget över, hade mest boll och klarade oftast av att spela sig ut ur Rosengårds förstapress. Det skapade ytor för spelarna i andraläget, oftast på ytan på kanterna.
Det var inte särskilt överraskande med utvecklingen av halvleken att den första stora chansen var Linköpings FCs.
Efter en djupledslöpning av Stina Blackstenius, i en perfekt båge, tog hon sig in i straffområdets högra sida när hon snurrat två gånger på Rosengårds vänsterback. Slutprodukten för Stina, som oftast varit svag i klubblaget, blev en passning in till en helt ren Tove Almqvist mot den bortre stolpen. Tyvärr hann hon inte skifta stödjeben och fick använda sin högerfot, vilket gjorde att hon inte nådde bollen ordentligt. Bollen rullade utanför, och en stor chans missad för ett viktigt 1-0.

Tempot skruvades sedan ner, Rosengård tog tag i bollinnehavet och hittade metodiskt bollar framåt i planen, letade mer efter sina lägen. Rörelsen utan boll var inte riktigt där, och intitativen från de stora namnen infann sig inte.
Efter 27 minuters spel hittade Rosengård sin första chans. Efter ett inkast kunde en skicklig Natasa Andonova trixa sig ur en ganska trång situation, väggspela sig fri in mot straffområdet tillsammans med Marta. Läget var ganska bra, och hon kunde nog tagit en till touch mot mål och få ett bättre läge. Istället sköt hon med en hängande Maja Krantz i ryggen och skottet rullade utanför.
En skadad Krantz fick senare utgå med en sträckning. In kom Jonna Andersson, som flyttade ut till vänster, där Samuelsson fick flytta över till Krantz plats.
Bara minuten senare kom det första skottet på mål, och det var Rosengårds från utanför straffområdet. Det blev en klurig studs för Katie Fraine i LFC-målet men kunde avstyras ut till en resultatlös hörna.
Någon minut senare ladde sig Therese Sjögran väldigt lätt, och domaren blir lurad, fick en farlig frispark snett höger om straffområdet. Andonovas vänsterfot är ett riktigt farligt vapen. Frispaken var hård och riktigt giftig in mot målgården, men Charlotte Rohlin nickade undan.

Hemmalaget var riktigt nära två gånger ett ledningsmål och tog över mer och mer ju längre matchklockan tickade mot vila, först hade Kristine Minde en riktigt fin chans då hon på sin högerkant tog sin in i straffområdet ända fram till målgården och avslutade. Målvakt Zecira Musovic räddade och släppte retur som ingen LFC:are kom först på.
Det var inte särskilt ologiskt att Linköping tog ledningen två minuter kvar av den första halvleken när hemmapubliken fick jubla stort. Stina Blackstenius var mycket rappare än sina motståndare i löpningen efter en fin passning av Pernille Harder. Fri med Musovic gjorde hon (denna gång) inga misstag och kunde skjuta in bollen invid högra stolpen.

Det var väldigt jämnt under andra halvleks inledning. Linköping ville hålla i sin 1-0 ledning och sedan försöka kontra in sitt andra. Rosengård-spelarna såg litet nonchalanta ut, och stillastående, kom ut och var lite mer alerta och taggade inledningsvis. I den 48 minuten fick man en frispark några meter utanför straffområdet, och givetvis var det Andonova som stegade fram. Bollen gick över muren i en snygg båge, men det var alldeles för löst för att orsaka Fraine några bekymmer.
Rosengård såg likt första halvlek fortfarande idéfattigt ut. Marta kom inte loss alls, och Sjögran såg seg ut. Det var fortfarande just Andonova som var det stora hotet, även om den sista passningen inte hittade rätt adress.

Linköpings FC fick det bästa läget för ett mål i andra halvlek. En pigg och frejdig Tove Almqvist, vars form från EM höll i sig denna eftermiddag, snurrade runt på sin vänsterkant och hittade in med ett lågt inspel mot mål, då ingen LFC spelare kom först på bollen rensades den iväg – för att lägga sig perfekt för Mariann Gajhede att skruva in bollen, men den gick utanför.
Med cirka tjugo minuter kvar tog Marta en djupledslöpning mot Charlotte Rohlin, som försökte ställa offside, men som misslyckades totalt Helt fri kom Marta med bollen, Katie Fraine kom ut snabbt och gjorde sig stor och gjorde en riktigt vass reflexräddning. Det där var en matchargörande insats och Rosengårds stora chans att hitta sin kvittering.

Det såg aningen nervöst ut i hemmalaget efter den chansen, och misstagen och bolltappen blev mer och mer påtagliga samtidigt som Rosengård smög sig igång och skaffade sig ett överläge.
Ett riktigt fint Rosengård-anfall borde ha gett kvitteringen. Inhoppande LFC:arnna Vera Dyatel och Jonna Andersson blev totalt utspelade av Sjögran och Lina Nilsson på högerkanten, inlägget av Nilsson var perfekt och hittade en fri Marta i straffområdet, som bara skulle nicka in bollen. På något sätt missade hon och bollen gick utanför. Bara halvminuten senare byttes hon ut. .

I den 87 matchminuten kom då läget som Linköping väntat på hela halvleken. Rosengård hade få spelare med hem när LFC till sist vann en boll centralt några meter in på egen planhalva. Det var ganska lätt för Pernille Harder att - åter igen - slå passningen fram, denna gång till Vera Dyatel. Helt fri med Musovic gjorde hon inga misstag chippade in 2-0. Matchen var punkterad, avgjord, klar – LFC vinner åter Svenska Cupen året 2015.

Text Eric Svensson