Sjätte gången gällde för Hammarby

Sjätte gången gillt. Efter fem oavgjorda matcher i rad på årets hemmaarena Zinkensdamms IP vann Hammarby DFF på lördagseftermiddagen mycket välförtjänt med 3-2 över Kopparberg/Göteborgs FC vars berg- och dalbana fortsätter i årets serie.
Hammarbyjubel efter 3-1 genom Elina Johansson (Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån)

De lite mer än 400 åskådarna i härlig sommarvärme var förvånade när de fick reda på Kopparberg/Göteborgs laguppställning. Som #1 mellan stolparna fungerade varken långtidsskadade Loes Geurts eller vikarien Fanny Lund (sjuk). Inte ens nödreserven, f d landslagsmålvakten Kristin Hammarström kunde spela. Hon befinner sig på ett bröllop. Istället fick utespelaren Anna Ahlstrand i sin 118:e match i Damallsvenskan ta på sig vantarna och, för undantags skull, andra färger än sina lagkamrater.
Kopparberg/Göteborgs hade ett litet övertag under de första tio minuterna och efter debaclet från Piteå (0-4) verkade man vara på god väg att åter komma i samma farvatten som man befann sig i de starka matcherna mot Rosengård (-:2), Linköping (1-0) och Kristianstad (-:0).

Men målvaktskrisen ville någonting annat. I den elfte matchminuten fick Hammarby en omställning och Emma Jansson avlossade ett skott från högersidan straffområdet som letade in sig till 1-0 för hemmalaget. Ett skott som en ordinarie målvakt borde tagit, men som Ahlstrand missade. I fortsättningen blev Ahlstrand dock varmare i målvaktsrollen och gjorde en helt klart godkänd insats. Ändå måste man ju undra om en elitklubb inte borde kunna lösa en sådan situation. På bänken satt inte ens en reservmålvakt.

Kopparberg/Göteborgs var kännbart taget av målet och hade svårt att skapa chanser. I sista tredjedelen hände inte mycket medan Hammarby kom in i matchen och gjorde en klockren kämpainsats. Strax före halvtid fick bortalaget äntligen en målchans och Manon Melis kvitterade. En mycket viktig tidpunkt och mycket talade för att KGFC skulle komma starkare ut ur pausvilan.

Så var dock inte fallet. I andra halvleken tog Hammarby över större delen av matchen. Skottstatistiken i första visade 5 lika medan andra halvlekens sifferspel slutade 7-:1 till Hammarby. Och hade man tidigare svårt att göra mål, så fungerade detta bättre i dag. Först ut var Elina Johansson som utnyttjade fel i bortalagets backlinje till 2-1 efter 53 minuter och sedan ledde en bra kombination till 3-1 genom Anna Oskarsson endast sju minuter senare.

Kopparberg/Göteborgs lyckades inte resa sig trots att Danielle van der Donk med sitt andra mål för Göteborg reducerade 24 minuter före slutet. Viljan saknades säkert inte, men det syntes alldeles för lite. Däremot var Hammarby hungrigare och ville äntligen ha tre poäng på hemmaplan. Tre ytterst viktiga poäng dessutom som slutligen ledde till att man igen klev över nedflyttningssträcket. I onsdagens hemmamatch mot AIK kan Hammarby ta ett steg till för att rädda sig kvar i Damallsvenskan. Samtidigt bad tränaren Pär Lagerström Kopparberg/Göteborgs Stefan Rehn om hjälp när Rehns lag möter Mallbacken.

  • All heder åt Anna Ahlstrand. Men Hammarby gjorde en bra match, sade Stefan Rehn efter matchen.
    - Jag tycker vi började bra, men sedan får de första målet och vi är lite upp och ner just nu. Vi har lite problem när motståndarna gör första målet och det märktes i dag också. I första halvlek kom vi åt många ytor som vi ville komma åt. Sen tycker jag att vi tappade vår organisation i andra halvlek.

Pär Lagerström berömde sitt Hammarby för att laget klarade pressen när man nu låg under strecket.
– Jag tycker att första målet var helt avgörande. Kanske inte direkt avgörande i matchen, men det gav oss stort självförtroende som sedan också ledde till målen i andra halvlek. Jag tycker också att vi har förbättrat vårt försvarsspel ytterligare. Vårt anfallsspel har funnits till och från under hela säsongen, men nu har vi även fått utdelning.