Kryss även i Norrlandsderbyt

Det var två formstarka lag som möttes ikväll i det damallsvenska norrlandsderbyt mellan Umeå IK FF och Piteå FF. Precis som i våromgången delade lagen på poängen. Matchen var rätt intetsägande under den första halvleken men blixtrade till rejält under matchens andra halva. Slutresultatet skrevs till 2-2 efter 0-0 i halvtid inför 589 åskådare på Umeå Energi Arena.
Jenny Hjolman fixade kvittering mot Piteå med sina 2 mål. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Umeå inledde matchen bäst men lyckades inte få utdelning och successivt åt sig Piteå in i matchen. Några större farligheter bjöd dock inte den första halvleken på och 0-0 symboliserade väl händelserna under matchen så långt. Den andra halvleken hann dock inte mer än börja innan Piteå kunde ta ledningen. Efter att Umeå inte förmått rensa i eget straffområde hamnade bollen hos tidigare Umeåspelaren Hanna Pettersson som från snett bakom straffpunkten fick på ett löst men välplacerat skott vid Umeåmålvakten Malin Reuterwalls vänstra stolprot.
Sex minuter senare, i matchminut 53, fick vi se en av matchens verkliga delikatesser. På Piteås vänsterkant lyckades Elin Johansson ta sig förbi Umeås högerback Hanna Glas och slog ett hårt och precist inlägg som Hanna Pettersson mötte med pannan och nickade i mål, ett riktigt vackert mål.

I det läget såg Piteås fina segersvit med 4-0 mot Kopparbergs Göteborg och 3-0 mot Vittsjö ut att hålla i sig. Och detta trots att skytteligaledarens Pauline Hammarlund saknades p g a avstängning efter tre gula kort tidigare i år. Umeå samlade dock ihop sig och i den 75:e minuten hamnade bollen hos Jenny Hjohlman som efter en dragning i Piteås straffområde fick fritt skottläge och säkert placerade bollen invid Piteåmålvakten Hilda Carléns högra stolpe. Målet gav Umeå den energi som behövdes och bara fem minuter senare fick Umeå straff sedan bollen nickats på armen på Piteås mittbacksrese Faith Ikidi. På den tilldömda straffen visade Jenny Hjohlman inga tecken på dåliga nerver utan satte bollen otagbart i mål.

Efter Umeå kvitteringsmål till 2-2 hade Piteås inhoppare Lotta Ökvist ett skott i ribbans överkant och hemmalaget hade också ytterligare några chanser att göra fler mål. Umeås forcering på slutet blev dock resultatlös och matchen slutade rättvist 2-2.
Piteås tränare Stellan Carlsson var inte nöjd med att ha tappat en tvåmålsledning:
– Vi hade bra kontroll på matchen efter vårt andra mål men när Umeå litet slumpartat reducerar till 1-2 ändrar matchen karaktär och det blir mer krig än kontroll. Surt att tappa ledningen men vi tar trots allt med oss en poäng och det är ändå rätt okej.

Torbjörn Nordström, andretränare i Umeå, menade också att reduceringen till 1-2 hade stor betydelse:
– Det målet var förlösande för oss. Vi fick luft under vingarna vilket gjorde att vi kunde kriga oss till en poäng. Det var också viktigt för vår självkänsla att vi kunde jobba oss tillbaka och ta upp det underläge vi hade hamnat i.

Hanna Pettersson värvades från Umeå till Piteå inför säsongen 2011 och var nu än en gång tillbaka på sin gamla hemmaplan. Sina två mål till trots var inte helt nöjd efter matchen:
– Jag är halvt besviken på att vi tappar poäng när vi har en tvåmålsledning. Men Umeå är alltid ett svårspelat lag och dom är skickliga på att hålla i bollen och spelet.
I Piteå bör förutom tvåmålsskytten Hanna Pettersson även nämnas mittbacken Faith Ikidi som än en gång gör en mycket bra match. Är inte hon Sveriges bästa mittback för femtielfte året i rad? Umeås anfallsess Jenny Hjohlman visar fortsatt fin form och tillsammans med Rita Chikwelu på mittfältet ledde hon Umeå till poängen.

Umeå kom till spel utan Hanna Sandström som i sista stund innan matchstart ersattes av Sara Mellouk. Torbjörn Nordström förklarade:
– Hanna stukade foten på träningen igår och när hon hårt tejpad testade innan match idag beslöt vi oss för att inte chansa. Det ska inte vara någon större fara utan Hanna bör vara tillbaka till nästa match.
Båda lagen har tuffa matcher i nästa omgång. Piteå tar emot Rosengård den 30 augusti medan Umeå åker till Linköping 2 september. Upp till bevis för båda lagen med andra ord.
Text: Britta Åkerlund