FC Rosengårds VD om nya utmaningar

FC Rosengårds bästa målskytt under säsongen, och en av Damallsvenskans största stjärnor lämnar för tyska Wolfsburg. Damfotboll.com pratade med FC Rosengårds VD Klas Tjebbes om affären, framtiden och om att Champions League inte längre är ett uttalat mål att vinna.
Klas Tjebbes, FC Rosengårds VD . Foto: Bildbyrån (arkiv)

Det har legat i luften under större delen av sommaren. Rosengårdspelaren Ramona Bachmann har vid ett flertal gånger kopplats ihop med det tyska storlaget Wolfsburg. Strax före Skånederbyt mellan FC Rosengård och Kristianstads DFF, bekräftade Wolfsburg att dealen var klar. Bachmann har redan lämnat Malmö. Detta trots att den schweiziska anfallaren har kontrakt med Rosengård över 2015.VfL Wolfsburg betalar en övergångssumma för att få loss Bachmann redan nu.
– Vi har fått mycket bra kompensation och är väldigt nöjda, säger Klas Tjebbes om affären. Några övergångssummor vill han inte nämna.
– Jag har läst flera olika summor i sociala medier. Jag kan inte, får inte och kommer inte kommentera summorna, det står i kontraktet, säger Tjebbes.

Under delar av höstsäsongen har Ramona Bachmann varit skadad. Och FC Rosengård har spelat ihop betydligt färre poäng än vad vi är vana vid. Det blev bara 0-0 mot Kristianstads DFF och tidigare under hösten har mästarlaget förlorat mot Linköpings FC och spelat lika mot Mallbacken, bland annat. Truppen har varit skadefylld och frågan är vad det betyder att man tappar ytterligare en spelare? Sedan tidigare har man tappat Anja Mittag (PSG) och Therese Sjögran (avslutat spelarkarriären).
– Det är klart det märks om man tappar Ramona Bachmann. Men tittar man på vår trupp är majoriteten på planen landslagsspelare, några spelare på bänken också. Vi kan inte klaga på en tunn eller dålig trupp, vi har Damallsvenskans lätt bästa trupp även utan Ramona, framhåller Tjebbes.

Att Ramona Bachmann, som får anses vara en av ligans absolut största profiler, lämnar för en konkurrent i Champions League kan tyckas konstigt. Det är det inte enligt Tjebbes.
– Det är i linje med det som den här klubben står för. Vi ska inte försöka följa med i konstiga lönerace. Vi ska få hit duktiga spelare, landslagsspelare eller unga spelare för att utveckla dem och sedan släppa dem till klubbar med större lönebudget, det är det som händer med Ramona.

Krockar inte det med klubbens ambitioner att vinna Champions League?
– Jag har inte sagt att vi ska vinna Champions League. Vårt mål är att vinna Damallsvenskan varje år och spela i Champions League. Sen vill vi bli klubben som blir känd för att ”här växer man, utvecklas och blir dubbelt så bra”. Det är mycket viktigare för oss än hur långt vi går i Champions League, säger Tjebbes och fortsätter:
– Vi ska vinna Damallsvenskan, vinner man den får man spela Champions League, spelar man där kan man lika gärna vinna en omgång eller två, och en kvartsfinal också,

Martin 2015-08-28 21:34

Kul om Rosengård anammar LFC:s modell att satsa på att utveckla unga spelare istället för att bara låta dom sitta på bänken medan etablerade utländska stjärnspelare får all speltid.

Vad gäller om Rosengård har den starkaste truppen så är svaret ett givet NEJ, man kan möjligen ha den starkaste startelvan men gäller det truppen som helhet så är det väl uppenbart att framförallt LFC är betydligt starkare då man ju faktiskt har alternativ på samtliga positioner utan att försvaga laget nämnvärt vilket knappast Rosengård kan sägas ha.