Stina Blackstenius firad i hemstaden Vadstena

Ett par hundra personer hade mött upp på Rådhustorget i Vadstena under fredagseftermiddagen den 11 september för att hylla sin EM-hjältinna Stina Blackstenius. På det gamla rådhusets trappa blev Stina föremål för både hedersbetygelser och intervjuer.
) Vadstenas EM-hjältinna Stina Blackstenius tar emot folkets hyllningar på rådhustorgets trappa. FOTO: Filip Oskarsson

Först i kön av gratulanter var kommunalrådet Magnus Gustafsson, som överlämnade blommor och en gåva från kommunen. Från Stinas moderklubb Vadstena GIF kom Lars Ekström och hade med sig en riktigt fin present – ett hedersmedlemskap i VGIF. Ekström berättade om att klubben tagit initiativet till en fond, Stina Blackstenius-fonden, vars avkastning ska gå till fortbildning av ungdomsledare inom VGIF. Än så länge har fonden samlat ihop 30 000 kronor.


Sedan blev det tur för en intervju med stadens mest berömda 19-åring. Det var Micael Westerberg, nuvarande tränare i Vadstena GIF som höll i mikrofonen och frågade ut Stina om händelser och intryck både från och efter U19-turneringen i Israel. Hur upplevde hon de heta dagarna under EM:et och hur var omställningen till den allsvenska lunken? Tufft att komma tillbaka till vardagen, men laget (LFC) hjälpte till, menade Stina Blackstenius, som drömmer om en utländsk karriär, helst i den franska eller den tyska damligan. Efter firandet som avslutades med hurrarop och applåder till stadens numera största idrottare blev Stina fotograferad med sina (mestadels unga) supportrar och fick skriva en hel del autografer.

Text: Ulf Ståhlberg

Rufus 2015-09-12 12:59

En kommentar till den publika uppslutningen. Alltid vanskligt att uppskatta storleken på folkmassor i rörelse. Enligt lokalavisan skulle det ha rört sig om närmare 400 Vadstenabor på plats för att hylla Stina. I vilket fall var det en trevligt stund för oss alla, inte minst för huvudpersonen själv! :)