Guldryck av Eskilstuna?

Eskilstuna United vann på fredagskvällen suveränt med 2:0 på Zinkensdamms IP mot ett tandlöst Hammarby. Målen gjordes av skyttedrottningen Gaelle Enganamouit i den första halvleken.
Gaelle Enganamouit sysselsätter hela Hammarby försvaret (Foto: Rainer Fussgänger)

På många sätt var det en speciell match. Eskilstuna var det klart bättre laget, men hade under hela matchen inte en enda hörna. I den första halvleken var det en ganska jämn match när man tittar på bollinnehav, men medan hemmalaget inte hade en enda målchans i Eskilstunas straffområde ledde en rad enkla individuella fel till två mål på andra sidan.

Matchen var ett exempel på hur lag med bra och dåligt självförtroende spelar ibland. Eskilstuna har flyt. Olivia Schough och Gaelle Enganamouit är ett radarpar som ständigt hotade hemmalagets backlinje.

I den 14:e minuten nickade Engamanouit in ett inlägg av Annica Svensson till 1:0 för Eskilstuna. Många felpassningar i hemmalaget ledde till fler chanser för serieledarna. Sofia Lundgren passade en gång direkt till Engamanouit, Katrin Schmidt som fick bytas ut skadad efter dryg en timmes spel tappade bollen och Petra Larsson prickade stolpen i första. Sedan ledde ett misslyckat spel tillbaka av Madeleine Tegström till bollinnehav för Engamanouit som passade vidare till Olivia Schough och hennes skott kunde räddas av Sofia Lundgren, men Gaelle Enganamouit fick returen och tryckte in 2:0 strax före halvtidsvilan.

Hammarby saknade Emma Jansson, saknade Clara Markstedt och spelade med lagkaptén Olga Ekblom upp i topp, men hon liksom de andra offensiva spelarna var chanslösa mot Eskilstunas säkra mittbackspar Vaila Barsley och Louise Quinn.

Andra halvleken var en transportsträcka med fler chanser för United, t.e. när Petronella Ekroth passade fram till Olivia Schough eller när åter igen Petra Larsson träffade målramen, denna gång ribban med en frispark.

Eskilstuna leder nu Damallsvenskan med fyra poäng före Rosengård och har endast fyra matcher kvar till ett sensationellt SM-guld. Vinner man borta mot Piteå IF i nästa match skulle det se väldigt ljust ut.

Hammarby däremot kommer att ha det ytterst svårt att rädda sig kvar i Damallsvenskan. Det är fullt möjligt att båda Stockholmslagen AIK och Hammarby får lämna den högsta serien. Nästa match för Bajen är hemma mot svenska mästarna FC Rosengård.

- Jag tycker att det är en ganska dålig match från vår sida, säger Petra Larsson till Eskilstuna Kuriren. - Även om vi inte gör en bra match känns det som alla är rikltigt farliga. Vi får fokusera på varje match och ta en match i taget.

Larsson har nog rätt i att man definitivt borde ha gjort fler mål mot ett uddlöst Hammarby denna kväll på Södermalm.