Piteå behärskade både Strandvallen och Mallbacken

Piteå IF fortsätter att spela positiv fotboll. På bortaplan mot Mallbacken blev det seger med 4–1 (2–0). Därmed hakar man på de andra topplagen när det återstår fyra omgångar.
June Pederseb t h drar förbi Mallbackens Mimmi Larsson. FOTO: Anders Andersson.

– Vi sprang mer och anföll med många spelare som fullföljde löpningarna, sen vann vi andra, tredje och fjärdebollarna idag, säger försvararen i Piteå June Pedersen efter matchen.

Mycket stod på spel på Strandvallen när Mallbacken tog sig an Piteå. Hemmalaget hade via en vinst, chans att rycka ifrån Hammarby och skapa en lucka på fyra poäng till nedflyttningsstrecket. Gästerna från Norrbotten kunde haka på topplagen vid en trepoängare.

Mimmi Larsson, tre mål i år, serverades en boll av Elin Nyman och kom att skapa matchens första farlighet efter två minuter. Hilda Carlén i Piteå-målet styrde ut bollen till en ofarlig hörna från vänster.

Båda lagen bjöd verkligen upp till kamp och ungefär en kvart in i första halvleken fick för dagen vitklädda Piteå en frispark i bra läge. June Pedersen tog hand om den och framför målet höll sig lagkaptenen Emilia Appelqvist och kunde ta tillvara på returen.

– Det var svårt för man kom upp på bollen här och man hittade inget mellanläge, men där hade jag tur som fick den över första spelaren och så damp den ner och Emilia klackade in bollen, vi vet att vi är starka på fasta situationer, berättar June Pedersen om Piteås ledningsmål.

Före målet hade Piteå haft ett skott i stolpen från Hanna Pettersson och skyttedrottningen Pauline Hammarlund hade missat ett bra läge, skottet gick över från nära håll. I samband med Piteås-ledningsmål tvingades Mallbackens försvarare kliva av efter att fått en smäll vid frisparken. In kom istället Zoe Ness och Elin Nyman fick kliva ner i försvaret.

Nästa stora chans i matchen kom Mallbacken att skapa när Zoe Ness hittade in till Madelen Janogy vars skott Hilda Carlén räddade ut till hörna. Det var istället gästerna som hittade målet. Nina Jakobsson, ny från Sunnanå inför säsongen, tog ner en boll och spelade in till Hanna Pettersson och vi hade 2–0. Det stod sig halvleken ut trots bra lägen från hemmalaget. Framförallt oroade Madelen Janogy Piteåförsvaret.

Mallbacken fortsatte att spela bra i den andra halvleken men effektiviteten uteblev och då kunde Piteå och duon Pauline Hammarlund och Hanna Pettersson punktera matchen med 3–0. Även om hemmalaget fortsatte att kämpa så var Norrbottens-laget storleken större och visade varför man tillhör toppen.

– Det var verkligen en krigarmatch och både vi och Mallbacken är väldigt fysiska. Så det var mycket dueller, 50/50-situationer och det gällde att vinna andra, tredje och fjärdebollarna, tyckte June Pedersen.

Piteå bytte sedan ut Nina Jakobsson och inhopparen Elin Johansson behövde bara två minuter på sig innan hon hade presenterat sig för de över 485 åskådarna på Strandvallen. 23–åringen gjorde sitt andra mål för säsongen och ökade på ledningen till 4–0. Mallbacken fick till slut utdelning, Zoe Ness hittade rätt bakom Hilda Carlén som inte kunde hålla nollan inför den tillresta värmländska släkten.

– Vi hade pratat om före matchen att det var viktigt att vinna många andrabollar mot ett lag som Mallbacken. Sen var vi effektiva och fortsatte att vara det liksom vi har varit många matcher i år, men det är klart att det var surt att vi släppte in 4–1. Men de förtjänade det, säger June Pedersen som gärna kommer tillbaka till Strandvallen nästa säsong.

– Det är ett bra lag och jag hoppas att dom håller sig kvar, det är kul att möta Mallbacken.

Hur upplever du Strandvallen?
– Det är en mysig och trevlig arena, vi pratade om det före matchen hur häftigt det är att komma hit och spela mitt i skogen. Det var som en chock för vissa stockholmare som inte hade varit här innan. Sen är det väldigt kul med publiken så nära inpå, det blir personligt och kul och spela här, säger June Pedersen och jämför med engagemanget som finns för Piteå på LF Arena.

Text: Anders Andersson

Olov Bergqvist 2015-09-12 22:12

Eilish McSorley knockades i huvudet av en armbåge vid 0-1-målet. Hon låg avtuppad en stund. Ska inte domaren blåsa av omedelbart när en spelare får en huvudskada?

The Observer 2015-09-13 13:47

Svag åskådarsiffra - för att vara på Strandvallen, vill säga, annars OK. Pedersen illustrerar lagens och spelarnas olika inställningar till att komma till Mallbacken och spela. En del tycker som Pedersen och en del tvärtom. Kul med lite omväxkling från städernas betongbunkrar. På Strandvallen finns mycket av den gamla idrottskänslan kvar - den borde alla vara rädda om!

Trots att varje match, varje poäng och varje mål är viktig för Mallbacken känns det mer och mer som att man inväntar det stora avgörandet 10 oktober i näst sista omgången när Hammarby kommer på besök. En match som kan vara helt avgörande för vilket lag som får stanna i DA! Det kan hänga på en poäng och/eller t o m målskillnad. 1500 minst i publiken?