Tiden stod still i Öxabäck

Den äkta boken om Öxabäcks IF släpptes på torsdagkvällen en-två målvaktsutsparkar från Hagavallen. Tiden stod still när författarna Florence Oppenheim och Daniel Svensson presenterade utgåvan de jobbat med i två år inför många av dem som boken handlar om.
Grundarna Kerstin Johnson, Kerstin Larsson, Anna-Greta Olsson och Maj-Britt Oscarsson. Foto: Florence . Foto: Florence Oppenheim

Och många fler i ett par generationer som inte själva upplevt "The Big Bang" fyllde Antikhuset i Öxabäck till sista plats.
Seriös damfotboll uppstod ur ingenting och fick materia i Öxabäck, och sedan...

Ja, det är vad boken "Etta på bollen" handlar om.

1999 efter över 40 år på den svenska fotbollshimlen slocknade kometen som bildat stjärnor till Sveriges damlandslag.
En av de sista som fick jobba mer med en krisande ekonomi än med fotboll var förra spelaren, tränaren med mera Britt-Inger "Charlie" Kjellman.
Hon beklagar att det blev så många negativa rubriker på slutet.
– Istället borde det lyftas varför damfotbollen i Öxabäck kunde hålla på så länge som det gjorde, att klubben var lika attraktiv, om inte mer, än storstadsklubbar för tjejer som ville vinna titlar.

Sex äkta SM-guld och lika många i Svenska Cupen är respekt.

mia.e. 2015-09-19 10:45

Vacker hyllningstext/presentation här... :) Ja, absolut. Åren, resultaten och namnet alla, oavsett vilken avkrok i landet man vuxit upp i, känner till... Om man känner till något om damfotbollen... Respekt!

Intressant med de böcker man nu känner till om klubbar inom damfotbollen, Mallbackens, Linköpings och Öxabäcks. Har inte läst någon av dem, men lite grann OM dem, de låter intressanta - skulle vara kul att jämföra dem lite.

Linköpings bok, där avslöjar ju året för LFC:s grundande och bokens titel något om "vinkeln" i den; det är en 2000-tals historia om fotboll, en knapp "tonåring"... Internationellt intresse främst i klubbfotbollen, den lilla kvartersklubben el. stadslaget som tar sig ut till Europa... En 'framgångssaga', där målet är Women's CL... Tänker man... Men den är oläst ännu, för mig.

Öxabäck som klubb... Presentationen här... :) "Grundarna"... av allt! Hur svårt det måste vara att skriva en bok rättvist om en så lång gedigen historia... Låter som författarna har tagit uppgiften på allvar och skrivit tillsammans med del av dem som var med... Det är så det ska vara, med respekt för de som var aktiva och det som varit. Som 'potentiell' läsare skulle man gärna se fler klubbhistorier, men man är alltid rädd att någon ska ta på sig uppgiften för snabbt, för 'hafsigt', och kanske inte skriva den så väl och med den respekt för uppgiften som krävs. Låter ändå bra här. Öxabäck var först, höll igång länge, men som med så många damfotbollsklubbar lade man sedan ner. På planen med aktiva lag vill säga.. Namnet sitter som gjutet, jag tror inte det finns någon tjej eller kvinna över trettio (vi är sååå många som har sparkat på en fotboll vid något tillfälle, eller som haft nån tjejkompis som varit 'aktiv' spelare) som kan passera eller se en skylt med "Öxabäck" på utan att tänka: 'Där spelar (spelade) man fotboll'...

Linköping och Öxabäck, "Tonåringen" och "The Grand Old" bland klubbar, får man säga så? :)

Å så detta Mallbacken! Också ett känt namn som liksom lyckats "kryssa" genom tiden, alltid hållit sig kring Damallsvenskan, inte alltför långt bort, som inte har de stora topparna, kanske, men desto mer av uthållighet! Fortfarande aktiv som damfotbollsklubb och vårdar sin traditionella hemmaarena med sådan värme, som ingen annan klubb lyckats med på samma sätt, tror jag. Mallbacken skulle ha en extra eloge på nått sätt för att utöver att spela, hållit igång klubben, att OCKSÅ ha vårdat vår svenska fotbollshistoria eller -tradition ska man kanske säga, så väl! En före detta tränare som skrivit, samlat ett stort material och talat med hundratalet människor innan boken kommit i tryck...

Riktigt kul att se fotbollshistoria "komma på pränt", där de som var med är med! Minnen och historia från "då", kunna jämföra lite med "nu"..