Linköping hett i guldstrid av Pernilles hat-trick

Ett hat-trick ifrån Pernille Harder när Linköping vann komfortabelt med 4-0 mot Kopparbergs/Göteborg gör Linköping till en av tre guldkandidater i Damallsvenskan. Det skiljer bara tre poäng upp till Eskilstuna och två upp till Rosengård när tre omgångar återstår.
Penille Harder var inte att stoppa och det blev tre mål. FOTO: Filip Oskarsson.

Det tog bara 2 minuter innan hemmalaget tog ledningen. Och det var en riktig kalldusch för ett piggt Kopparbergs/Göteborg. Emma Lennartsson slog ett inlägg från högerkanten som målvakt Fanny Lund egentligen bara skulle ta emot. Istället tappade hon bollen under sig och Stina Blackstenius kunde peta in bollen i öppet mål. Ett riktigt bakslag för Kopparbergs/Göteborg.
6 minuter in i matchen fick Mariann Gajhede kliva av banan efter en känning i baksida lår. Efter behandling fick hon bytas av och in kom istället Renée Slegers.
Bortalaget slog inte av på takten trots det tidiga baklängesemålet utan såg piggt och fokuserat ut, hade ett fint finurligt passningsspel på offensiv planhalva och många stunder gick det undan ordentligt med Melis, Van de Donk och Martens i spetsen. Det kom farliga inspel, mestadels från högerkanten. De borde ha resulterat i ett kvitteringsmål och det kom även till några avslutslägen som slarvades bort (Martens bland andra) i sista beslutsmomentet.

Efter en kvarts spel hade Kopparbergs/Göteborg inte fått någon utdelning trots ett spelövertag.
Spelet böljade och LFCs skickliga omställningsspel fick central roll. Slegers läste en passning, som endast spelintelligenta spelare klarar av, och lät motståndaren slå passningen innan hon tog ett steg in i bollbanan. Brytningen gav chansen för Pernille Harder spelmomentet senare och hon kom till ett mycket intressant läge rättvänd mot backlinjen.


En halvtimme in kom Kopparbergs/Göteborgs övertag av sig. Efter en av alla Linköpings kontringar under en underhållande första period kom så utdelningen till slut. Pernille Harder var distinkt med sin vänsterfot när hon avslutade ännu en av de korta, snabba anfallen och kunde placera in bollen vid Lunds högra stolpe. Otagbart och 2-0.
I den 40 minuten kom så även 3-0. Pernille Harder snappade upp bollen från Kopparbergs/Göteborgs vänsterback Catrine Johansson, och en mot en med Arna Sif Asgrimsdotttir, ögonblicket senare hade hon inga problem att vricka och finta sig förbi och rulla in sitt andra mål för kvällen. Passivt och orutinerat av Kopparbergs/Göteborgs backlinje som visade upp ett naivt försvarsspel mot Pernille. Då trivs danskan som bäst.

Stefan Rehn valde lite överraskande att ha kvar samma elva som startade den första halvlek att gå ut i andra. Det var inledningsvis ganska avslaget från bortalaget, i både press och i sina anfallsförsök. Underhållsvärdet på matchen sjönk ganska rejält från den frejdiga, fartfyllda första halvleken. Linköping var ganska belåtet och det var inte särskilt svårt att gissa vad Martin Sjögren sagt åt sina spelare inför den andra halvleken. (Håll tätt bakåt och håll koncentrationen uppe hela vägen.)
Det finns även en målskillnad som kan ha en avgörande roll i guldstriden.
1013 stycken fick se en passiv, långsam andra halvlek spelas av då inget av lagen var särskilt nära att förändra 3-0 resultatet. Bollen spelades runt och det var aldrig riktigt nära att hemmalaget fick sin nolla spräckt.
Så det var inte särskilt överraskande att målet i den andra halvleken kom av en slump. Det var Lund återigen som strulade till det med knappt tolv minuter kvar av matchen. Pernille Harders skott var ganska hårt några meter utanför straffområdet, men det var mitt på och hon borde ha gjort bättre av situationen. 4-0 och hat-trick av danskan som hon inte lär klaga över.
Det var då Kopparbergs/Göteborg vek ner sig totalt de sista tio minuterna. LFC fick mer yta runt straffområdet och det var nära både två och tre mål till. Man måste helt enkelt kritisera genomförandet av seriens femteplacerade lag i den andra halvleken, som hade matchen i sina händer trots ett 2-0 underlägei den första. Med lite vilja och jävlar anamma hade man fortfarande kunnat ställa till det för LFC då man var snabba och underhållande i sitt offensiva spel, istället vek göteborgskorna ner sig totalt och förlorade med en smickrande fyramålsskillnad.

Slutsatser:
- Slegers fysisk kontra Gajhede på innermittfältet ifrågasattes en aning vid bytet. Skulle två svagt fysiska mittfältare (Slegers och Neto) stå emot en mer fysiskt mittfält i bortalaget? Frågetecknet rätade ut sig till ett utropstecken. Spelintelligens vann över muskler denna kväll.
- Kopparbergs/Göteborgs chans låg längsmed kanterna i första. Ändå utnyttjades det endast en halvtimme in i matchen, sedan försvann detta totalt. Anledningen är okänt.
- Donk är en riktigt duktig spelare. Har rätt tankar och är kvick i steget.
- Efterlyses Emilia Larsson och Venera Rexhi. Var är deras inhopp?

Text Eric Svensson