Målvaktsräddning för flyktingar

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl befinner sig mitt uppe i en slutspurt som kan ge hennes första ligaguld någonsin. Samtidigt engagerar hon sig för flyktingarnas situation i världen, att rädda människor.
Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl kan säkra ligaguld med Chelsea på söndag. Foto: Bildbyrån (arkiv)

I söndags slog Chelsea konkurrenten Liverpool den engelska ligans näst sista omgång. I resultatlistorna står det Chelsea 4, Liverpool 0. Hedvig Lindahl blev härom veckan Sveriges mesta landslagsmålvakt någonsin på damsidan höll nollan och var med och säkrade en Champions League-plats för London-klubben. Men mycket vill ha mer. Till helgen kan Chelsea säkra ligaguldet. Man leder således ligan två poäng före Manchester City och har allt i egna händer inför den avslutande omgången.

Landslagsmålvakten tar ingenting för givet. Ifjol ledde Chelsea ligan inför den sista omgången men tappade guldet. Dessutom är det Sunderland som står för motståndet i sista matchen. Vårmötet slutade med utskåpningsiffror.
– Det var vår plattmatch för året, Sunderland vann med 4-0, de spelade riktigt bra fotboll, säger Lindahl.

I teorin räcker det med oavgjort mot Sunderland för att Chelsea ska säkra guldet på bättre målskillnad än jagande City. Om Chelsea säkrar guldet på söndag får Lindahl för första gången någonsin en liga-medalj av ädlaste valör att hänga runt halsen.
Är det i England du vinner?
– Varför inte? Det känns bra här, jag får uppskattning och att börja ett nytt kapitel med att få fira lite vore väl skönt. Det kanske är ämnat för mig att det ska hända i England, säger Lindahl med ett skratt.

Man skulle kunna tro att allt hennes fokus just nu vilar på slutstriden i England. Men så är det inte. Parallellt med den intensiva upplösningen av ligan driver Lindahl ett projekt för flyktingarna i världen. Hon verkar efter devisen att hennes engagemang är en droppe i havet, men många droppar små – om alla gör vad de kan så kan världen förändras. Lindahl har länge funderat över vad hon kan göra för att bidra och under senaste landslagssamlingen föll bitarna på plats. Materialaren dumpade ett tiotal gamla målvaktströjor på Lindahl och steget till att auktionera ut dem till förmån för flyktingarna var kort. Även andra landslagsspelare figurerar i insamlingen då de ställt upp på bild i Lindahls gamla målvaktströjor.
– Många tycker att det är bra, att något behöver göras, säger Lindahl som är van att ha många bollar i luften.

Just nu bollar hon alltså runt medmänsklighet, flyktingprojekt och en intensiv guldstrid. Det kan resultera i en droppe i ett stort hav men också ett ligaguld.