Besviket i Eskilstuna trots andraplatsen

Det var ett besviket Eskilstuna United som klev av planen efter matchen mot Kopparberg/Göteborgs FC. Trots seger kunde inte United utmana svenska mästarna FC Rosengård om guldet. Inte mindre än 6312 åskådare hade tagit sig till Tunavallen.
Eskilstuna tackar sin trogna publik efter matchen. Foto: Bildbyrån

Det rådde en spänning i luften och det var svårt att bortse från att det samtidigt spelades en match i Malmö.
Första halvlek började väldigt offensivt av Eskilstuna United som genast satte press på Kopparberg/ Göteborgs FC och efter knappt fem minuters speltid hade både Sara Thunebro och Olivia Schough skapat målchanser. Trots att gästande Kopparberg/Göteborgs FC gjorde allt för att skapa lägen blev det stopp. Uniteds mittback Louise Quinn gjorde flera vassa brytningar och det var även hon som ägde luftrummet utanför Eskilstuna Uniteds box. Att då Lieke Martens bjöd på några bra målchanser gjorde aldrig riktigt något.
Eskilstuna United hade taktpinnen genom hela matchen, men trots det blev första halvlek mållös. Samtidigt gick det att se på resultattavlan att FC Rosengård ledde hemma med 2-0 inför halvtidsvilan.

Andra halvlek började precis som den första med ett pressande hemmalag. Det skulle dock dröja innan matchen började gå Uniteds väg och istället blåste domare Tess Olofsson flera gånger i Kopparberg/ Göteborgs FCs favör, vilket fick hemmalaget att ilskna till.
I den 64:e minuten lyckades högerbacken Glódis Viggósdóttir att spela fram till Sara Thunebro som perfekt lade bollen bakom en annars riktigt vass Kristin Hammarström i KGFC-målet. Det var Thunebros första mål för säsongen och det kunde inte komma mer lägligt än det gjorde. Därefter fortsatte United att pressa motståndarna utan att egentligen skapa farliga lägen, men när Eskilstuna Uniteds målspruta Gaelle Enganamouit fick ett en-mot-en-läge framför mål kunde inte ens Kristin Hammarström stoppa henne. 2-0 i den 74:e matchminuten som blev ett bra avslut på säsongen för kamerunskan som nästa säsong kan spela i FC Rosengård.
Slutresultatet på Tunavallen blev 2-0, men det var ruskigt nära även 3-0 efter en riktigt fin ribbträff av Elin Wahlström. Trots en bra prestation blev det aldrig någon riktig guldjakt. United kunde inte göra något åt FC Rosengårds framfart.

  • Just nu känns det väldigt tomt och man gläds inte riktigt åt andraplatsen. Vi hade hoppet om att vinna ett SM-guld efter den här matchen. FC Rosengård är värdiga vinnare efter det turbulenta år de har haft, så vi får väl säga grattis till dem, sade en besviken Sara Thunebro efter matchen.
    Även om förhoppningarna var inställda på ett guld så var såväl tränare som spelare överens om att lagets prestation är bra. Nästa år väntar dessutom Champions League-spel för United och det återstår att se hur det går.

Text: Elina.Gustavsson

The Observer 2015-10-18 19:44

All kredd till United! Ett välbalanserat lag med bra spel över tid. Smart scoutat och värvat. Och all kredd till publiken och supportrar på bortamatcherna!

Lenn 2015-10-18 20:15

Gråt inga tårar... En toppsäsong av United och över 6000 åskådare. Kan det bli bättre ? Nä knappast

mia.e. 2015-10-18 21:35

Absolut en fantastiskt fin insats! Allt som Eskilstuna kunde göra gjorde de ju också i dag... Vann matchen de hade. Tungt att känna att ha varit så nära, just nu, men en fantastiskt bra prestation! Så mycket positivt från Eskilstuna under säsongen! Tycker tränaren sa det bra i sin kommentar, om det var på svt.se eller var jag såg det, att laget ska glädjas åt vad det presterat och åstadkommit under säsongen! Och så vilket fantastiskt publikstöd Eskilstuna haft!

Anette Börjesson 2015-10-18 22:24

Håller med. Vilken kamp Eskilstuna gett alla etablerade lag bara i sin andra Damallsvenska säsong.

Om fortsättningen ska bli lika lyckosam är det många parametrar som måste passa.
Tränare?
Spelare?
Vilka stannar och vilka går?

Sillly Season börjar på riktigt nu!

mia.e. 2015-10-19 22:04

Hoppas de kan hålla laget så intakt som möjligt.

Martin 2015-10-22 00:03

Har svårt att förstå besvikelsen. Jättejublet efter 0-0 på Linköping Arena med tappad serieledning tydde på att man gick för att säkra 2:a platsen och att då bli besvikna för att inte LFC lyckades slå Rosengård i en för dom obetydlig match känns minst sagt märkligt.

Nåväl, grattis till CL-platsen men vill man vinna så måste man gå för seger i alla matcher och det gjorde inte Eskilstuna när det fanns något att riskera (man tog bara 4 av 18 poäng mot topp 4 lagen).