Anna Signeul om sina tio år som Skottlands förbundskapten

Från en tjänst på SvFF som bland annat förbundskapten för F18-landslag kastade Anna Signeul loss för att ta sig an damfotbollen i Skottland. Det var relativt obruten mark. Tio år har gått och Anna kan se en utveckling från cirka 2.000 till 8.000 spelare.
Anna Signeul, Skottlands förbundskapten. Foto: Bildbyrån

– Det har ökat sakta, men vi har lagt tonvikt på att tjejerna ska ha fått justa förhållanden för att spela och träna. Vi lägger grunden för att kunna växa, säger Anna Signeul i en BBC-intervju.
– När vi har det kommer damfotbollen att växa. Om ytterligare tio år är jag säker på att vi har över 20.000 spelare.

Anna Signeul hoppas att Skottlands högsta serie på damsidan ska kunna bli en karriärväg liksom på herrsidan.
– Om vi ska kunna utvecklas behövs det pengar för att även damfotbollen ska bli professionell.

Skottland möter Makedonien i EM-kval på söndag och har vunnit sina tre matcher hittills, det ser lovande ut för att gå till slutspel för första gången.
– När jag nu går ut här och ser tjejer spela fotboll blir jag imponerad, det är inte bara kvalitet utan kvantitet och intresse. Jag tycker det är fantastiskt att lilla Skottland är ett av 12 länder som kommer att ha två klubbar med i nästa Champion´s League. Skottlands fotbollförbund har satsat på de bästa klubbarna, men vi har även klubbutvecklarna (Ann-Helén Grahm är en av dem) som jobbar med ungdomssidan, säger Anna Signeul.

När hon började i Skottland för tio år sedan hade 65 procent av klubbarna bara ett damlag. De fick då veta hur viktigt det är starta ungdomslag och akademier och det har alla numera.

De två klubbarna som ska representera Skottland i Champion´s League är Hibernians och Glasgow City. "Hibs" har nu lag från 9 år och uppåt.
Bara en tredjedel av alla klubbar har ännu bara har ett damlag.