Rosengårdspelare tränare i Ghana

Minst en gång om året reser FC Rosengårds danska landslagsspelare Sofie Junge Pedersen till Ghana i Afrika för att träna flick- och pojkspelare.
Sofie Junge Pedersen, FC Rosengård. Foto: Bildbyrån

Det sker under någon period när hon har ledigt från FC Rosengård. Sofie har uppdraget inom projektet Sport as a tool för development som sponsras av DGI Midtjylland och Sofies tidigare klubb Fortuna Hjörring.
Målet är bland annat att träna och medvetandegöra ghanesiska flickor att det är OK för dem att spela fotboll och att det dessutom gör dem gott.
–Jag tränar olika flicklag och berättar för dem och flickornas familjer att man som flicka visst kan spela fotboll och att det faktiskt är ett bra sätt att hålla sig aktiv, säger
Sofie Junge Pedersen i en intervju med Dansk Bold Spil Unions hemsida.
– Kulturen i Ghana är sådan att man tittar snett på flickor som spelar fotboll. Det gäller att ge dem mer självförtroende så att de kan växa i samhället. Det går så bra att många har börjat spela och att det accepteras mera generellt.

Hon berättar om att de får spela på ojämna grusplaner, många av dem barfota. ("Det der er langt mellem græsstråene i Ghana"). Sofie hade inga stora förhoppningar om nivån, men upptäckte att några av tjejerna höjde sig.
– Det visar bara att man visst kan spela fotboll och utvecklas även med få bollar och utan koner eller träningsvästar.

Titeln som landslagsspelare och svensk mästare lägger Sofie inte bort även om hon är tusen mil hemifrån Malmö.
–Jag tror det tycker att det är rätt häftigt att jag spelar i landslaget. De skrattar och viskar till varandra när jag går förbi.

Den ghanesiska byn är stolt över att få besök av en tvättäkta dansk landslagsprofil