Vad månde bliva efter Kvarnsvedens lyckade ”mellanår”?

2016 gör Kvarnsvedens IK sitt intåg i Damallsvenskan. Laget ifrån Borlänge i Dalarna har haft siktet inställt i många år och ordförande Olle Davidsson är lite förvånad över att man klarade av att vinna Elitettan 2015, ett år som man trodde skulle bli ett mellanår.
Damallsvenskan 2016 har blivit verklighet för Kvarnsvedens IK.

Ett mellanår av den enkla anledningen att man hade bantat truppen rejält inför säsongen. Hela 11 spelare försvann men med den nya tränaren Jonas Björkegren vid rodret gjorde man ändå succé.
– Nog blev jag förvånad i alla fall, säger Olle till damfotboll.com
– Vår plan var ju att minska antalet icke EU-spelare i laget och istället lyfta upp våra egna talanger och skola in dem under året. Det gick helt enkelt över förväntan och mycket av det beror på att Jonas fått spelarna att så helhjärtat tro på varandra, att deras gemensamma slit gör att gruppen fått en jättebra kemi och allt har liksom bara kuggat i och funkat jättebra.

Kan man säga att Kvarnsveden haft siktet inställt på Damallsvenskan under en tid?
– Jaa, det är inget att sticka under stol med. Ända sen vi gick upp i division 2, runt 2006, har vi haft den målsättningen. Vi ser nu att det blivit uppflyttning efter ungefär tre år i varje serie, konstaterar Olle nöjt.

Kvarnsvedens IK är det tredje laget ifrån Dalarna som spelar i högsta serien. Först ut var IK Brage som spelade hela åtta säsonger i högsta serien; 1979-1983 och 1987-1989. Damallsvenskan startade 1988 så man har alltså gjort två säsongen där. 1999 spelade Ornäs BK i Damallsvenskan. Lite kuriosa i sammanhanget är att en spelare, Marie Arnberg, har spelat både får Brage och Ornäs samt representerat landslaget. Ett annat aktuellt namn är Anna Signeul som i år gör sitt tionde år som förbundskapten för Skottland. I början av 1980 spelade hon för Brage.

Än så länge har Kvarnsveden ingen spelare i damlandslaget men i klubbens framtida satsning ingår en målmedveten talangsatsning med egna F19-spelare.
– Vi har tagit beslutet att vi vill jobba långsiktigt och då gäller det att forma egna talanger. Vi har börjat och inför nästa säsong tar vi det ytterligare ett steg. Våra tränare för F19-laget Peter Gillström och Lotta Lundin kommer att få assistans i form av Björn Lindén och Jonas Björkegren som ska ta var sitt pass i veckan med laget. Här lär också de båda F19-tränarna få ett slags kompetenslyft som både sporrar och utvecklar. Sen höjs träningsmängden för F19-laget samtidigt som det kommer att köra samma fysträning som A-laget. Meningen är att de här spelarna ska bli vår grogrund för framtiden, förklarar Olle.

Av den befintliga truppen har han kontrakt klara med 15 av 16 spelare.
– De flesta har vi skrivit 1+1-årskontrakt med och klart är att vi måste utöka truppen något men inte för mycket.
Vad gäller nyförvärv har inte mycket yppats ännu men lite är på gång avslöjar Olle för damfotboll.com.
– Ja, vi har under en tid fört samtal med Robyn Decker, försvararen som senast spelade i Hovås/Billdal. Vi vill ha in någon som är något äldre i laget och som har lite rutin ifrån Damallsvenskan. Det känns bra att vi nu kommit överens om ett kontrakt.

Med en titt på hur fjolårets uppflyttade lag klarade sig i Damallsvenskan har Olle tankar om vad Kvarnsveden ska jobba med för att etablera sig, för det är målet.
– Vi ser ju att det bara skiljde ett mål mellan Hammarby som åkte ur och Mallbacken som klarade nytt kontrakt 2016. Båda lagen tog 18 poäng och det är inte dåligt. För vår det gäller det att anpassa sig till en tuffare fysisk miljö och där måste vi höja oss, och det har vi redan förberett oss på. För att få stabilitet i truppen måste den breddas och det jobbar vi också med.

Vid sidan av Tabitha Chawinga som öste in mål i Elitettan behövs ytterligare en forward och nu har Kvarnsveden fått napp.
– Precis, och vi har kommit överens med IK Sirius forward Caroline Lundberg som varit i fokus när det kommit till värvning av en offensiv spelare. Vi har verkligen försökt att handplocka våra nyförvärv. Dom ska passa in i truppen och vårt långsiktiga mål är som sagt att minska antalet icke EU-spelare.

Ännu en spelare som Kvarnsvedens IK haft under uppsikt är Johanna Axfeldt, född 1996.
– Johanna är ifrån Avesta och har nu flyttat hem till Dalarna igen. Hon spelade med Älta i år, och när vi fick reda på att hon skulle hemåt tog vi kontakt. Hon är en bra ytterback som passar in bra hos oss, säger Olle.

Olle Davidsson bekräftar att Kvarnsveden även jobbar med att hitta en målvakt som kan ta upp konkurrensen med Adelaide Gay. Något är på gång men mer än så kan kan han för dagen inte avslöja..

mia.e. 2015-12-05 19:00

Intressant artikel, kul med lite bakgrund om tidigare lag. Intressant hur orter eller områden med stark fotbollstradition verkar 'återuppstå' gång efter annan, fastän det inom damfotbollen många gånger är med ett annat namn. Flera nuvarande lag som ligger i områden med ett tidigare storlag... Med större områden, lite mer avstånd kanske, men ändå (Sunnanås tidiga framgång betydelse för Umeås senare t ex?). Kul i alla fall med bakgrunden här.

Läste tidigare på Damfotboll.com's sida om en klubb med kända fotbollsfamiljer. Jag känner inte Marie Arnberg (nämnd i texten här), men namnet känns ju igen. Arnbergarna är också en sån där stor fotbollsfamilj i Sverige. Läste en artikel om dem på webben tidigare, bland svenskdamfotboll.se:s arkivartiklar. Tyckte den var riktigt bra och intressant, fastän den är från 2006, mycket fotboll och fotbollstänk i den, handlar om båda syskonen Arnberg och två/tre generationer av fotbollsspelare...

"Arnberg - en unik fotbollsfamilj", Tidningen Svensk Damfotboll, publ. 2006-12-26

Osäker på exakt webbadress, men den kan googlas på titeln eller sökas direkt på webbsidan svenskdamfotboll.se, i 'Arkiv'-material för 'December 2006', som hittas i spalt på förstasidan. Kan verkligen rekommendera den. Sällan man läser en artikel med så mycket fotbollstänk med. Jag tänkte också på hur lyckligt lottad man är om man växer upp med mycket fotboll och "fotbollssnack" omkring sig, hur Marie Arnberg där berättar om hur hon lärt sig förstå att fotboll är en intelligent sport, att få spelet idé förklarad för sig. Jag tror det här var något som saknades för många tjejer i tidigare fotboll. Känns som Göran Arnberg är inne på det lite också i det han säger i artikeln om hur noga tjejer lyssnar på vad man säger till dem som tränare, från hans erfarenhet som tränare. Intressant artikel, fastän den är från några år tillbaka.

Vad ska man tro om Kvarnsveden i Damallsvenskan nästa år? Hoppas de klarar sig kvar, fastän det är en tuff uppgift som nykomling. Tur att målgöraren Chawinga blir kvar, ska bli intressant att se hur det ökade motståndet inverkar på hennes spel. Hur laget sedan kommer se ut i helhet...