Oro för svart i rutan från Damallsvenskan

Ifjol sändes samtliga damallsvenska matcher på TV eller via webben men TV-avtalet löpte också ut och nu står de damallsvenska klubbarna inför en helt ny situation och ännu i februari är något nytt mediaavtal inte i hamn. Frågan är om man är oroade ute i klubbarna, vi ställde frågan till fjolårets svenska mästares klubbdirektör Klas Tjebbes.
FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes. Foto: Bildbyrån

–Javisst är det oroligt. Ett avtal betyder mycket för varje enskild klubb men också för Damallsvenskan som sådan. Det är klart viktigt att folk kan se våra matcher även i framtiden, säger Klas Tjebbes till damfotboll.com.

Ni lär vara uppmanade om att inte räkna in några mediaavtalspengar i årets budget. Hur känns det och hur kännbart blir det. Det handlar ändå om runt 1,5 miljoner kronor och det är inget man bara trollar fram i dessa tider väl?
– Pengarna betyder mycket och det är så klart bra att klubbarnas intresseorganisation EFD talat klarspråk. Jag tror att de vill vara lite försiktiga och det känns väl klokt, menar Klas.

Ifjol kunde man se allt ifrån en damallsvenska som var tuffare och tätare än någonsin, därför känns det lite konstigt att ett avtal dröjer, tycker jag. Hur ser ni på det hela?
– Det känns märkligt då Damallsvenskan känns som en produkt i världsklass och självklart vore det mycket tråkigt om man inte kunde surfa vidare uppåt mot nya mål nu. Tycker det finns läge för det och jag är optimist och tror på att man hittar en lösning. Som vanligt är det väl ett litet rävspel nu och en väntan på att endera parten ska blotta sig, tror Klas.

Det verkar som att det kan bli tal om flera aktörer och att EFD, som har rättigheterna till produktnamnet Damallsvenskan, skulle kunna paketera och sälja på lite olika sätt ?
– Det stämmer väl men det lär ta lite tid. FC Rosengård har redan prövats i det här då vi i Champions League haft rättighet att sälja våra hemmamatcher men tidigare inte lyckats ta betalt för produkten. Glädjande nog har vi lyckats med det nu då Eurosport köpt rättigheterna till vår kvartsfinal mot Frankfurt hemma på Malmö IP, säger Klas avslutningsvis.