Kvarnsveden har något i kikaren mot Linköping

Fyra poäng på fyra matcher är vad Damallsvenskans nykomling Kvarnsvedens IK har lyckats prestera så här långt. Inte så märkvärdigt kanske många tycker men sett till hur matcherna utspelat sig så kan man konstatera att Kvarnsveden inte kommer att bli något stryklag i Damallsvenskan.
Tränare Björkgren ger instruktioner till mittfältaren Megan Toohey. Foto:Bildbyrån

Tränaren Jonas Björkgrens tankar kring lagets prestation så här långt är balanserat positiva när han delar med sig av dem för damfotboll.com.
– Vi är inne i en tuff period där vi nyss avverkat två av fyra lag som låg i toppen av Damallsvenskan ifjol och där jag ändå tycker att vi har spelat över förväntan. Spelarna är hungriga och vill mer och så här långt tycker jag att vi gett alla en rejäl fight där ute på plan. Tror ingen direkt känt sig överlägsna oss utan man har fått köra ända in i kaklet för att vinna.

Många, inklusive jag själv, var naturligt osäkra på hur ni, som inte värvat några storspelare utan mest hittat bra lirare ifrån Elitettan, skulle stå er i den hårda konkurrens som är i Damallsvenskan och där man brukar värva hårt för att kunna etablera sig. Det är tidigt ännu men så här långt känns Kvarnsveden som ett slagkraftigt lag, vad är hemligheten?
– Det finns inget hokus pokus bara hårt jobb och det har tjejerna själva ställt upp med. Vi tog ett beslut i höstas när vi såg att vi skulle vinna Elitettan att det var hårt jobb som gällde och att inga dyra värvningar skulle in. De som är nya passar in i modellen, att vara villig att satsa hårt och målmedvetet och göra sitt bästa i Damallsvenskan. Vi är heller inget lag som ligger i skyttegravarna och väntar, vi spelar hellre offensivt med hög press och sist men inte minst så har vi orken över 90 minuter,

Vad måste ni förbättra?
– Spelet inne i boxen. Vi har haft många chanser att göra mål men missat och det har vi inte råd med i Damallsvenskan. Det vi kunde göra lite halvhjärtat ifjol i Elitettan finns inte en chans att slarva med i Damallsvenskan. En match finns kvar i mina tankar och det är den mot Kopparbergs/Göteborg. Vi hade 12-5 i avslut och de vann med 2-0. De var alltså bättre än vi på att förvalta sina chanser, här har vi en del att jobba med.

Hemmapubliken får se er möta starka Linköpings FC i nästa omgång. Ett lag som öser in mål och som inte släppt någon poäng ännu och som väl får ses som favorit i mötet med Kvarnsveden. Hur går tankarna inför matchen?
– Det blir en angenäm uppgift att möta LFC som jag ser att vara Sveriges mest formstarka lag just nu. Jag har precis lagt Eskilstuna-matchen till handlingarna och inte tänkt annat egentligen än att jag som tränare verkligen får en test på mina taktiska kunskaper. Om vi kan hålla tätt lite längre kan det tala för oss och möjligen få motståndarna att börja fundera. Hemmapubliken är ett plus och jag hoppas att många kommer inte minst för att se, ”elvispen” på mitten, Megan Toohey som lär få en grannlaga uppgift på mittältet mot Linköping, säger Jonas - utan att avslöja mer om sitt taktiska upplägg.