Fanny Hjelm tillbaka med besked i Umeå IK

Ett år i division två och två säsonger i ettan. Fanny Hjelm tog paus från elitfotbollen och Umeå IK. Nu är hon tillbaka som allsvensk spelare med nyfunnen styrka.
Fanny Hjelm och Umeå jagar säsongens första seger.

– Jag vågar ta för mig och litar mer på min förmåga, säger hon till damfotboll.com.

Mariehem SK är moderklubben, stadens stora lag lockade. Fanny Hjelm var framme på högsta nivå med två säsonger i UIK 2011-2012.
– Fotbollsmässigt gick det rätt okej men jag hade skadebekymmer och en längre sjukdomsperiod. Till slut tappade jag motivationen då jag kände att jag stod still i utvecklingen.

För att göra plats för sin utbildning blev beslutet att gå tillbaka till moderklubben. Tre divisioner ner på den sportsliga stegen för tre år sedan.
– Jag har aldrig sett det som en nackdel, bara som en fördel som många skulle må bra att lära sig av. Just att ta för sig mer blev en viktig del för mig, jag blev en mer betydande spelare och det påverkade självförtroendet.

Samma höst gick flyttlasset till Uppsala där lärarstudierna fortsatte. Hjelm hade kvar sin fotbollsanknytning i Mariehem som avancerat till ettan bland Norrlandslagen, en lösning med pendlande som var svår att få ihop.
– 2014 valde jag att stanna kvar i Uppsala under sommaren, det gick ett tag och jag skrev på för GuSK (Gamla Upsala SK) och satsa igen.

Parallellt med de sista månaderna innan examen pågick toppstriden i hennes nya division ett-lag. Efter avklarad utbildning bytte Fanny Hjelm åter Uppsala mot Umeå och stod utan kontrakt, djungeltrumman ledde henne på rätt väg.
– Jag hade inte så mycket fotboll i vintras men ryktet gick ju och jag har goda vänner i laget. När de kontaktade mig var det inte så mycket att fundera på. UIK är klubben jag vill spela i.

När hon tog avsked hade stadens stolthet namn som Ramona Bachmann och Sofia Jakobsson på lönelistan, Emma Berglund och Tuija Hyyrynen var försvarskollegor till Hjelm, som återvänt med nya världar att balansera.
– Jag jobbar halvtid som lärare och spelar fotboll, det är ett annat liv än i höstas. Men jag kan lägga ner mycket på tid på träningen. Jag missade en del av försäsongen och det blev en tuff vår för att jag skulle köra igång.

En del gamla lagkamrater och ett nygammalt tempo, hur har omställningen varit?
– Så klart är det skillnad på att spela division ett och allsvenskan, ett helt annat fysiskt spel. Det hjälpte att jag visste vad jag gav mig in på, det är ändå på den här nivån jag ska spela. För mig har det varit en positiv grej att kliva ner, man hittar motivationen och vem man är som spelare.

Just nu är Fanny Hjelm back eller defensiv mittfältare, med fullt förtroende i Umeås unga trupp.
– Skillnaden är att jag får ta mycket mer ansvar, det ser jag också som en rolig utmaning. Vi har ett talangfullt lag, när vi får bukt med skadorna kommer vi att kunna fajtas med de bättre lagen i serien.

Ökad segerlust efter förlust
Den senaste veckan har handlat om att komma över 2-5-smällen mot Kopparbergs/Göteborg och förbereda sig för att ta emot Eskilstuna United. Efter tre oavgjorda och en förlust står seger högt på önskelistan.
– Det är bra stämning i laget, det enda vi siktar på är att börja vinna lite matcher. Anfallsspelet måste lossna, det har saknats lite i sista tredjedelen, säger Fanny Hjelm.

Cirkeln är sluten, 24-åringen har fyllt på sin erfarenhetsbank och är sugen på nya intryck.
– Jag känner mig som en helt ny fotbollsspelare, fokuserar mer på laget än vilken spelare jag är. Det gör också att det lossnar lite mer, säger Fanny Hjelm.

Söndag 16.00 Umeå IK - Eskilstuna United